Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Sparta se k postupu protrápila, po obratu jde dál i Slavia. Dukla naopak v poháru končí

Opět měl jejich výkon k ideálu daleko, fotbalistům Sparty to však tentokrát stačilo. Letenští v 3. kole Mol Cupu porazili Znojmo na jeho hřišti 1:0 a slaví postup do osmifinále. Druholigistu zdolala i Slavia, která po obratu doma zvítězila nad Třincem 5:1. V poháru naopak končí Dukla. Pražané nezvládli duel v třetiligových Domažlicích a stali se třetím celkem z nejvyšší soutěže, který vypadl.

Srdjan Plavšič ze Sparty (vlevo) bojuje o míč se znojemským Matúšem Lackem
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Splnili jsme povinnost, všechny ligové mančafty to říct nemůžou. Samozřejmě, my jsme Sparta a měli bychom vyhrávat přesvědčivě, ale postup bereme," řekl Josef Šural, který vedl Spartu s kapitánskou páskou.

Trenér Andrea Stramaccioni po prohraném ligovém derby se Slavií udělal v sestavě Sparty hodně změn. Šanci dostali Štetina, Civič, Mavuba, Plavšič či Vatajelu. A právě rumunský krajní hráč byl klíčovou postavou utkání.

Ve 26. minutě prodloužil centr Šural, míč se dostal k Vatajeluovi, ten se zasekávačkou zbavil obránce a poslal Spartu do vedení. Již předtím domácího gólmana vystrašil z přímého kopu Mareček.

Jenže po vstřeleném gólu Sparta polevila a ukazovala, že není v ideální formě. Ve druhé půli bylo výrazně aktivnější Znojmo. Teplého vychytal brankář Dúbravka, Javůrka na poslední chvíli zastavil při brejku Mandjeck jen za cenu žluté karty a Znojemští se v závěru dožadovali i penalty po stažení Lacka, ale sudí nechal pokračovat ve hře. V posledních vteřinách se dostával do obrovské šance Mešaninov, ale nezpracoval si dlouhý pas.

"První poločas jsme odehráli tak, jak jsme se připravovali. Hru jsme kontrolovali, drželi jsme míč a měli i nějaké šance. Ve druhém poločase jsme si možná mysleli, že už je po zápase. To ale není pravda, když zápas trvá devadesát minut. Poslední čtvrthodinu nám soupeř dělal problémy," připustil Stramaccioni.

Slávistický trenér Šilhavý udělal oproti nedělnímu vítěznému derby se Spartou hned deset změn v základní sestavě a jako jediný v zahajovací jedenáctce zůstal Bořil. Červenobílí měli vytrvalou převahu, ale čtyři gólové šance v první půli neproměnili a v závěru poločasu přišel nečekaný trest. V první nastavené minutě si na centr z rohového kopu naskočil Hošek a přesnou hlavičkou šokoval Eden.

"V první půli nám chyběl pohyb, invence, nasazení. Nakonec nás to potrestalo. Nedali jsme dvě tutovky a zákon schválnosti, že jsme dostali gól do šatny," řekl Šilhavý. "Nepohlídali jsme si při rohu náběh hráčů, osobku, to se nemůže stávat," dodal Frydrych.

Favorit nechtěl připustit ostudu a po přestávce rychle otočil skóre. "Nechci říkat, že díky tomu, že jsem zvýšil hlas, jsme najednou vyhrávali. Důležité je, že si to hráči vzali k srdci a druhý poločas to bylo znát. Hned jsme za to vzali a kvalita se potom ukázala," řekl Šilhavý.

Nejprve ve 49. minutě druhým soutěžním gólem ve slávistickém dresu srovnala letní posila Altintop a hned za tři minuty po Součkově hlavičce a nejistém zákroku hostujícího brankáře dotlačil míč za čáru Frydrych.

Pražané režírovaní střídajícím Stochem se probudili a po hodině přidali třetí trefu, když gólmana Palečka překonal Sýkora. V 71. minutě se pak střelou zpoza vápna prosadil Necid a stejný hráč v nastavení dorážkou uzavřel skóre.

"Hlavně díky Stochovi jsme zlepšili hru a otočili to. I Halil si chodil pro míče. S druhým poločasem jsme spokojeni, splnili jsme úkol," dodal Šilhavý. Mrzelo ho, že kvůli zranění museli brzy střídat Muris Mešanovič a Jakub Hromada. "U Murise to nevypadá dobře, uvidíme, jak dopadne vyšetření," dodal Šilhavý.

Dukla si zopakovala vypadnutí

Dukla je po Brnu a Bohemians 1905 třetím celkem z nejvyšší ligové soutěže, který v MOL Cupu předčasně končí.

Pražané dali vzpomenout na tři roky starý nezdar, kdy právě s Domažlicemi vypadli už ve 2. kole. Tentokrát vedli gólem Ostojiče, ale domácí po změně stran dvěma rychlými brankami skóre otočili. Holenda sice v 64. minutě srovnal, jenže vzápětí se podruhé v utkání trefil Mužík a zařídil Domažlicím cenný skalp.

"Se vší úctou k Domažlicím, které hrály skvěle a výsledek si zasloužily, jsme ale my měli podat takový výkon, abychom zvládli postoupit. Pro nás je to ostuda," připustil trenér Dukly Jaroslav Hynek. "Nebyl to výkon hodný prvoligového týmu. Začali jsme hrát prakticky až poté, co jsme prohrávali. Nasekali jsme tolik chyb, které soupeř dokázal využít, že si Domažlice zasloužily postoupit. To je pro nás smutné konstatování," dodal.

Olomouc si zastřílela, Liberec rozhodl až v prodloužení

Dál jde naopak Sigma Olomouc po hladké výhře 8:0 nad divizními Živanicemi. Po dvou gólech dali Moulis a Hála. Osm branek nastřílel také druholigový Hradec Králové do sítě třetiligového HFK Olomouc. Hattrickem se na výhře 8:1 podílel Žondra.

Trable měl Liberec, který třetiligovému Hodonínu nedokázal v normální hrací době dát gól. Trápení však na konci první části prodloužení ukončil Pulkrab a Liberec v druhé patnáctiminutovce přidal další tři branky. Trefili se Hybš, Folprecht a znovu Pulkrab.

"Bohužel se nám dlouho nedařilo vstřelit branku, šance jsme neproměnili. Postupem času se stupňovala euforie domácích a my jsme začali být neklidní, kazili jsme a hlavně jsme byli neškodní v pokutovém území. Zápas tedy došel až do prodloužení, ve kterém jsme sice čtyřikrát skórovali, ale celkově by náš výkon měl být kvalitnější a jednoznačnější," řekl liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Těžkosti měl i Jablonec, který doma prohrával s Žižkovem po penaltě Podrazkého. Po změně stran však vyrovnal Masopust a postup ligového favorita zařídil tři minuty před koncem nejlepší ligový střelec Tecl.

Poslední tým prvoligové tabulky Jihlava si mírně zlepšila náladu postupem přes druholigový Sokolov. Těsnou výhru 1:0 vystřelil po hodině hry Novotný.

Bez problémů postoupily Karviná a Mladá Boleslav. Zatímco Karvinští přehráli třetiligovou Kroměříž na jejím hřišti 4:0, Mladá Boleslav doma zdolala exligovou Příbram 3:0. Dvěma góly k tomu přispěl Magera, prosadil se také Vukadinovič.

Třetí kolo MOL Cupu, českého fotbalového poháru:

Slavia Praha - Fotbal Třinec 5:1 (0:1)

Branky: 71. a 90.+1 Necid, 49. Altintop, 52. Frydrych, 60. Sýkora - 45.+1 Hošek.

Sestava Slavie: Kovář - Bořil (73. Van Buren), Bílek, Frydrych, Flo - Sýkora, Hromada (46. Stoch), Souček, Zmrhal - Mešanovič (32. Altintop), Necid. Trenér: Šilhavý.

1. SC Znojmo - Sparta Praha 0:1 (0:1)

Branka: 28. Vatajelu.

Sestava Sparta: Dúbravka - Karavajev, Mareček, Štetina, Čivič - Šural, Mavuba (69. Biabiany), Sáček, Vatajelu (82. Zahustel) - Plavšič (62. Mandjeck) - V. Kadlec. Trenér: Stramaccioni.

Jiskra Domažlice - Dukla Praha 3:2 (0:1)

Branky: 55. a 67. Mužík, 51. Hrubý - 14. Ostojič, 64. Holenda.

Sestava Dukly: Hruška - Kušnír, Ostojič, Bezpalec, Podaný - Brejcha (62. Duranovič), Miloševič, Tetour - Holík (78. Mustedanagič), Holenda, Schranz (73. Koval). Trenér: Hynek.

Sokol Živanice - Sigma Olomouc 0:8 (0:2)

Branky: 30. a 63. Moulis, 47. a 81. Hála, 28. Plšek, 59. Manzia, 67. Kalvach, 74. Obročník.

Sestava Olomouce: Reichl - Hála, Štěrba, Polom, Vepřek (66. Kalvach) - Zahradníček (72. Sladký), Texl, Obročník, Plšek (56. Manzia), Moulis - Linhart. Trenér: Jílek.

HFK Olomouc - FC Hradec Králové 1:8 (0:4)

FK Hodonín - Slovan Liberec 0:4 po prodloužení (0:0)

Branky: 105. a 116. Pulkrab, 113. Hybš, 120. Folprecht.

Sestava Liberce: Hladký - Kulhánek, Kúdela, Karafiát - Vácha (77. Folprecht), Havelka - Malinský (62. Coufal), Bosančič, Hybš - Voltr, Bartl (62. Pulkrab). Trenér: Trpišovský.

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 3:0 (1:0)

Branky: 30. a 69. z pen. Magera, 67. Vukadinovič.

Sestava Mladé Boleslavi: Agajev - Takács (20. Pauschek), Chaluš, Stronati, Fleišman - Hubínek, Ljovin - Vukadinovič (80. Komličenko), Rada, Mareš - Magera (76. Babalj). Trenér: Uhrin ml.

FK Jablonec - Viktoria Žižkov 2:1 (0:1)

Branky: 51. Masopust, 87. Tecl - 13. Podrazký z pen.

Sestava Jablonce: Hrubý - Holeš, Pernica, Kysela, Hanousek - Masopust, Považanec, Trávník, Jovovič (89. Zelený) - Mihálik (63. Doležal), Tecl (90. Janetzký). Trenér: Klucký.

Vysočina Jihlava - Baník Sokolov 1:0 (0:0)

Branka: 59. Novotný.

Sestava Jihlavy: Hanuš - Pecháček, Kryštůfek, Rosa, Keresteš - Zoubele (56. Dvořák), Urblík (66. Nový) - Záviška, Daníček, Novotný - Klíma (83. Fulnek). Trenér: Kopecký.

Kroměříž - MFK Karviná 0:4 (0:3)

Branky: 21. Lischka, 30. Štepanovský, 42. Lingr, 66. Puchel.

Sestava Karviné: Le Giang - Čolič, Hošek (65. Šisler), Lischka, Vondra - Smrž, T. Weber - Štepanovský (53. Duda), Lingr, Puchel - Ramírez (61. Panák). Trenér: J. Weber.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články