Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sparta se dotahuje na Plzeň, Olomouc přejela Příbram

Olomouc - Sparta zvládla poslední ligové utkání letošního kalendářního roku a díky trefám afrických útočníků Kweukeho a Wilfrieda porazila České Budějovice 2:0. Před zimní přestávkou se jí tak podařilo stáhnout náskok vedoucí Plzně na čtyři body. Fotbalisté Olomouce si v domácím prostředí poradili s Příbramí a přezimují na třetím místě tabulky před Mladou Boleslaví. Zkázu Středočechů začal útočník Petr, vzápětí se dvanáctou brankou sezóny prosadil kanonýr Hubník a výslednou podobu skóre dal prvním gólem v lize devatenáctiletý stoper Murín. V dresu Příbrami se po patnáctizápasovém půstu probudil kapitán Huňa.

Sigma musela před utkáním řešit problémy v obranné řadě a do utkání vedle Murína nasadila i další dva mladíky, stopera Kalase a levého obránce Machalického. Příbram ovšem tohoto oslabení soupeře nevyužila, naopak sama svými chybami umožnila Olomouci získat uklidňující náskok. V 17. minutě se po spolupráci Šultese a Hubníka nejlépe orientoval Petr, o minutu později po Ordošově přihrávce zakončil Hubník a dostal se do čela tabulky střelců o gól před jabloneckého Pekharta.

Příbram se však zvedla a ve 33. minutě připravil osmnáctiletý záložník Pilík gól pro na podzim střelecky strádajícího Huňu. Dvoubrankové vedení Sigmě vrátila spolupráce obou stoperů, když Kalasův centr našel hlavu Murína a ten se trefil přesně na zadní tyč. Další šance Rossiho a Ordoše v druhé půli už zůstaly nevyužity, a protože Příbram se už na větší odpor nevzmohla, prodloužila své čekání na výhru na Hané na osm let.

Zdeněk Psotka:

"O nasazení mladých stoperů Kalase s Murínem jsme se rozhodli už ve středu. V průběhu podzimu párkrát zaskakoval na stoperu i Rossi, ale protože není tak komunikativní, volili jsme mladé duo. Starší hráči jim dnes pomohli. Chyb tam bylo hodně, ukážeme jim na videu, že na sobě ještě musí hodně pracovat."

Gólman Filipko vychytal Slovácku bezbrankovou remízu v Hradci Králové. Domácí byli hlavně v úvodu zápasu lepším týmem, srážela je však slabá produktivita. V první desetiminutovce měl Hradec tři velké šance, dvě střely záložníka Kocourka ani gólová hlavička Dvořáka ale brankáře Slovácka nepřekvapily, po následném závaru mu navíc pomohlo břevno. Votroci se po dvacáté minutě herně vytratili a tak největší šanci první půle měli hráči Slovácka, jenže Fujerík své sólo proti brankáři zakončil pouze do nohou vybíhajícího Lindra.

Lindr zachránil domácí celek i po změně stran, kdy po chybě v rozehrávce zakončoval hostující Švancara a hradecký gólman vytáhl míč směřující k tyči na rohový kop. V závěru mohl Hradec přeci jen strhnout vítězství na svou stranu, v předposlední minutě ale Filipko ve stoprocentní šanci vychytal Pilaře. Po bezbrankové remíze poskočil Hradec na desáté místo tabulky, Slovácko zůstalo deváté.

Jihočeši v souboji se Spartou potvrdili svou špatnou bilanci na hřištích soupeřů, kde na podzim jako jediní nezvítězili a na dvanáctém místě tabulky mají pouze tříbodový náskok na předposlední Brno. Letenští měli v úvodních minutách problémy s úpornou obranou Dynama, přes kterou se prosazovali jen velmi obtížně, ačkoliv měli na hřišti k dospozici netypicky hned trojici útočníků. Menší uklidnění do řad úřadujícího mistra přinesla až 17. minuta, kdy Kweuke vyhrál souboj s gólmanem Kučerou a potvrdil svou střeleckou pohodu posledních týdnů. Jihočeši mohli před poločasem vyrovnat z ojedinělé Mezlíkovy střely, ale Blažek byl pozorný.

Druhá možnost k vyrovnání se Dynamu naskytla po chybě Blažka, který po malé domů trefil při odkopu Mezlíka a odražený míč šel těsně nad branku. Sparta sice na podzim herně neoslňuje, ale může se spolehnout na produktivitu svého útočného dua. Kweukeho zpětnou přihrávku proměnil v 57. minutě v druhý gól Wilfried. Jihočeši poté úplně odpadli a Sparta mohla přidat další branky. Třináct minut před koncem nastřelil Otepka z přímého kopu spojnici tyče a břevna, domácí si ale vítězství v závěru už v klidu pohlídali.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články