Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Sparta remizovala v derby 1:1, Liberec ztrácí už pouze bod

Praha - Fotbalisté Sparty remizovali v pražském derby na Slavii 1:1. Červenobílé poslal v duelu 22. kola do vedení ve 14. minutě Latka, Letenským zachránil ligovou neporazitelnost v novém Edenu čtvrt hodiny před koncem Přikryl. Sparta udržela vedení v tabulce, ale Liberec se k ní po výhře 3:0 nad Bohemians 1905 dotáhl na jediný bod. Slavia čeká na tři body už devět kol a zůstává desátá. Slovácko porazilo brankou střídajícího Hlúpika předposlední tým tabulky z Ostravy 1:0 a na domácím trávníku porazilo Baník po více než sedmileté přestávce. 

Utkání Slavia - Sparta
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Sparta v Edenu musela brzy dotahovat ztrátu. Domácí tým poslal ve 14. minutě do vedení obránce Latka, bod hostům zajistil v druhém poločase Přikryl. Slávisté po derby litovali, že se jejich série bez vítězství natáhla na devět zápasů, Spartu neporazili už sedmkrát za sebou. Přerušili nicméně sérii pěti proher v derby.

Slavia hned od startu 277. derby ukazovala, jak moc touží po prolomení nepříznivých sérií. V zaplněném Edenu jí patřily první minuty a Sparta měla problémy hlavně na pravé straně, kde na postu beka místo Vidličky nečekaně zaskočil Holek. Zimní posila z Dněpropetrovsku by začátek svého prvního derby asi rychle vymazala z paměti. Holek celkově nestíhal a v 14. minutě nepokryl při standardní situaci Latku, který přesnou hlavičkou ukončil čekání slávistů na první jarní gól v domácím zápase.

Sparta dlouho vůbec nepotvrzovala roli jasného favorita. V přechodové fázi spoléhala jen na stereotypní dlouhé nákopy, s nimiž domácí neměli problémy. Až v 23. minutě poprvé zahrozil hlavičkou Jarošík, proti kterému skvěle zakročil Berkovec. Hosté z Letné nechtěli dopustit třetí jarní prohru. V druhém poločase slávisty další hlavičkou vystrašil Jarošík, Hušbauerovu tvrdou ránu zneškodnil Berkovec.

Čtvrt hodiny před koncem však přeci jen poprvé v první lize kapituloval. Střela Krejčího se od břevna odrazila k Přikrylovi, který Spartu spasil gólem ve čtvrtém soutěžním zápase za sebou. To už Sparta na hřišti neměla útočníka Kweukeho, místo kterého naskočil uzdravený Kadlec. Slavia ještě mohla kontrovat, jenže Blažek po rohu mířil těsně vedle. Slávisté tak ani v šestém pražském derby v ročníku nepoznali radost z výhry.

Trenér Sparty Martin Hašek měl po zápase vykřičený hlas. I kvůli tomu, že často křičel na své svěřence, jejichž výkon se mu hlavně na začátku utkání nepozdával. "Vůbec jsme to nezachytili, pohybově, bojovností... V tom nás Slavia předčila. Nebyli jsme spokojeni s nasazením a pohybem našich hráčů. Remíza pro nás je zklamáním, chtěli jsme tady vyhrát," litoval Hašek.

Zklamáním pro něj prý byl výkon útočníka Kweukeho. Ten střídal v 67. minutě a rošádu podle všeho navíc nesl nelibě, když ze hřiště odešel velmi loudavým krokem a pak zamířil přímo do šatny. "Střídání pro něj asi bylo překvapením, ale měl odejít rychleji. Není to od něj seriózní ve chvíli, kdy prohráváme. Ale Kweuke dnes pro nás nebyl přínosem, na hrotu byl statický. Proto i střídal," líčil Hašek.

Kouč Slavie Martin Poustka byl rád, jak se jeho tým v derby vyrovnal s rolí outsidera a Spartě ztížil situaci. "Spartě jsme se vyrovnali, třeba v nasazení ji předčili. Jsem rád, že jsme konečně protrhli střeleckou smůlu, i když to bylo ze standardní situace, a dokázal bych si představit, že dáme i víc branek ze hry. Ale hráčům za výkon musím poděkovat, remíza je podle mě nakonec zasloužená," řekl Poustka. 

Slavia Praha - Sparta Praha 1:1 (1:0)

Branky: 14. Latka - 74. Přikryl. Rozhodčí: M. Paták - Zlámal, Moláček. ŽK: Blažek (Slavia). Diváci: 16 516.

Slavia: Berkovec - Dostál, Latka, Hubáček, Čonka - Cicman, Petrák (68. Milutinovič) - Nitrianský, Jarolím, Blažek (88. Trubila) - Böhm (79. Pospěch). Trenér: Poustka.

Sparta: Vaclík - Holek, J. Brabec, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Přikryl, Matějovský, Krejčí - Kerič (85. Grajciar) - Kweuke (67. Kadlec). Trenér: Hašek. 

Je nám líto, video expirovalo.
SK Slavia Praha - AC Sparta Praha

Liberec začal podle očekávání aktivně a od úvodních minut hosty zatlačil do defenzivy. Do první šance se po Jindřiškově hrubce dostal Šural, ale zblízka napálil míč jen do brankáře Sňozíka. V 17. minutě už se ale domácí radovali. Po Štajnerově rohu se k hlavičce prodral Nezmar, míč se odrazil k volnému Gebre Selassiemu, který propálil na brankové čáře stojícího Žižku. Po vstřeleném gólu ale Liberec přestal hrát, brankář Bičík vyrazil centr jen ke kopačkám Budínského, proti jeho lobu ale stačil ještě zasáhnout a zažehnat nebezpečí.

Trenér Bohemians Weber už v první půli dvakrát střídal, ale ani příchod Krajáka a Hartiga kýžené vyrovnání nepřinesl. Naopak krátce po změně stran zatáhl středem hřiště míč Bosančič, 25 metrů od branky napřáhl a trefil se přesně k tyči. Dvoubrankové vedení dalo domácím klid, hosté na zvrat neměli. Liberec si náskok bez potíží hlídal, navíc třetí gól přidal po dalším Štajnerově rohu Nezmar. Pro bývalého útočníka staženého do obrany to byl už 80. ligový gól. Bohemians tak počtvrté za sebou venku inkasovali minimálně tři branky.

Jan Nezmar
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Klíčový pro vývoj zápasu byl podle trenérů druhý gól Bosančiče. "Ten byl rozhodující," řekl trenér Bohemians Jozef Weber, který ani ve svém třetím utkání na lavičce Bohemians nemohl slavit výhru. "Nepodařilo se nám plnit taktické záměry. Nepodrželi jsme balon, zbytečně jsme ho ztráceli. Liberec vyhrál zaslouženě. Na konci poločasu jsme měli nějaké závary, ale bohužel jsme z toho nic nevytěžili. Pak přišel ten druhý gól Liberce. Naši hráči by si měli vzít z Liberce příklad, s jakou chutí se dá fotbal hrát," dodal Weber.

Kouč Liberce Jaroslav Šilhavý litoval, že se jeho svěřencům nepovedlo utkání rozhodnout dříve. "Vydařil se nám vstup do utkání, ale měli jsme využít víc šancí. Místo toho jsme pustili hosty do několika závarů, které jsme naštěstí přestáli," zhodnotil utkání Šilhavý. Také on označil za rozhodující druhý gól. "Ten byl hodně důležitý. Od té chvíle jsme měli utkání ve své moci a směřovali za důležitou výhrou," dodal.

Slovan Liberec - Bohemians 1905 3:0 (1:0)

Branky: 17. Gebre Selassie, 53. Bosančič, 76. Nezmar. Rozhodčí: Adámek - Chytil, Slavík. ŽK: Rilke, Rabušic - Lukáš, Moravec. Diváci: 5 508.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Breznaník - Šural, Vácha, Bosančič (78. Liška), Rilke (74. Ndemen) - Štajner - Rabušic (84. Hadaščok). Trenér: Šilhavý.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Žižka (36. Kraják) - Moravec, Budínský, Abraham, Borek (82. Kaufman), Bartek - Vyhnal (26. Hartig). Trenér: Weber.

Utkání Slovácko - Ostrava
zdroj: ČTK autor: Josef Omelka

Baník začal na Slovácku v útočném rytmu. Domácí brankář Heča měl hodně práce s první tvrdou střelou Greguše a vzápětí jen s obtížemi kryl Magerův pokus. Slovácko kombinačně tápalo, jen s obtížemi přecházelo do protiútoků. Domácí tým se většinou uchyloval k nepřesnému nakopávání dlouhých míčů na útočníka Doška. Baník si udržoval územní převahu, v koncovce mu ale chyběla přesnost a důraz. Slibnou akci předvedl Fantiš, střelu z úhlu však brankář Heča kryl.

Už po půlhodině hry odstoupil po zranění domácí kapitán Kordula, kterého nahradil Hlúpik. Slovácko střelecky zahrozilo až v závěru poločasu. Tvrdou Volešákovu střelu k tyči z hranice trestného území stačil ostravský brankář vyrazit. Po změně stran Slovácko zvýšilo aktivitu, získalo převahu ve středu hřiště a také se dostávalo častěji k zakončení. Na rozdíl od prvního poločasu Baník více hrozil rychlými protiútoky. V 55. minutě brankář Heča jen vyrazil Droppovu střelu před sebe a z bezprostřední blízkosti Magera přestřelil.

O tři minuty později rozhodčí Mikel ponechal Slovácku výhodu a po centru Lukáše vstřelil Hlúpik vedoucí branku. V 65. minutě šanci Fantiše zmařil v poslední chvíli skluzem obránce Reinberk. Slovácko dohrávalo v oslabení, když v 76. minutě posoudil rozhodčí pád Volešáka v trestném území soupeře jako simulování a po druhé žluté kartě dostal Volešák červenou. I když měl Baník v závěru zápasu výraznou převahu, takticky dobře hrající Slovácko těsné vítězství ubránilo.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 1:0 (0:0)

Branka: 58. Hlúpik. Rozhodčí: Mikel - Pelikán, Peřina. ŽK: Volešák, Kubáň, Heča - Vrťo. ČK: 76. Volešák. Diváci: 6 355.

Slovácko: Heča - Reinberk, Mezlík, Trousil, Kubáň - Volešák, Kordula (29. Hlúpik), Daníček, Pavelka - Lukáš (59. Čtvrtníček, 89. Franta), Došek. Trenér: Soukup.

Ostrava: Pietrzkiewicz - Frydrych, Adámik, Vomáčka, Zawada - Greguš, Droppa - Vrťo (72. Kraut), Fantiš, Kukec (79. Limanovský) - Magera. Trenér: Malura.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články