Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Sparta proti Zwolle přežila penaltu a odvezla si nadějnou remízu

Zwolle – Byli po celý zápas horším týmem a vůbec se nedostávali ke své hře, přesto si fotbalisté Sparty vezou z prvního utkání 4. předkola Evropské ligy proti Zwolle velice cennou remízu 1:1, kterou zachránil v závěru Ladislav Krejčí. Pražanům  pomohla i neproměněná penalta nizozemského celku v prvním poločase, která se kopala po faulu na Tomáše Necida.

Utkání Zwolle - Sparta Praha
zdroj: ČTK/ANP autor: Vincent Jannink

Trenér Lavička po víkendové prohře s Baníkem udělal jednu změnu v sestavě. Pouze mezi náhradníky nechal Švejdíka a poprvé od března do stoperské dvojice ke Kováčovi zařadil Brabce. V záloze se znovu objevil Mareček, jenž nahradil potrestaného Váchu. To v dresu nizozemského celku si premiéru v základu odbyl Necid.

A byl to právě vytáhlý český útočník, který měl prsty v první větší příležitosti zápasu, když v malém vápně přiťukl míč Drostovi, jehož rána však zamířila vedle. Nizozemský celek hnaný zaplněnými tribunami od úvodu Spartu přehrával. Naopak na hře Pražanů bylo znát, že nejsou po neúspěších v psychické pohodě a že se s umělou trávou, na níž se hrálo, těžce sžívají. Zbytečně kazili a díky dobrému pressingu soupeře měli potíže udržet delší čas míč.

Domácí často hrozili z dálky a velice aktivní byl nadále Necid. Obrana Sparty s ním měla velké potíže a v dvacáté minutě pro svůj tým vybojoval po faulu Brabce dokonce penaltu. Jenže radost mu zkazil Bičík, jenž vychytal exekutora pokutového kopu Van der Werffa.

Sparta se dostávala k útokům jen sporadicky, ale sedm minut před koncem první části mohla jít do vedení. Kadeřábek poslal přízemní centr před branku, ke kterému se dostal jako první Krejčí, jenže jeho nedůrazný pokus dokázal Boer ještě před čárou chytit.

Obraz hry však zůstával stejný a nic na tom nezměnila ani poločasová přestávka. Zwolle drželo míč, zatímco Pražané se po většinu času bránili a snažili se přecházet do protiútoků. A po jednom z nich je dělily jen centimetry od vstřelení gólu. Kadeřábek unikl obraně, přihrál Dočkalovi, jenž ještě vrátil ve vápně Lafatovi, ale jeho zblokovanou ránu vykopl z brankové čáry vracející se Drost.

Tlak domácích přinesl nakonec ovoce čtvrt hodiny před koncem. Zwolle šikovně rozebralo obranu Sparty, míč se dostal až k Lukokimu, který se tváří v tvář dokázal prostřelit Bičíka a poslal svůj tým do vedení.

Pražané však dokázali rychle odpovědět. Střídající Vacek se vřítil do vápna, kde se protáhl kolem několika protihráčů, zpětným pasem našel Krejčího, jenž i díky lehké teči vyrovnal a zajistil svému celku nadějný výsledek do odvety.

PEC Zwolle - Sparta Praha 1:1 (0:0)

Branky: 77. Lukoki - 82. L. Krejčí. Rozhodčí: Oliver - Burt, Herbert (všichni Angl.). ŽK: Lukoki, Van Polen - Matějovský. Diváci: 11 000.

Zwolle: Boer - Van Polen, Van der Werff, Sainsbury, Van Hintum - Saymak, Ioannidis (46. Lukoki), Rienstra - Dros, Thomas (65. Nijland), Necid. Trenér: Jans.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Matějovský, Mareček, Hušbauer (66. Přikryl) - Dočkal (76. Vacek), L. Krejčí - Lafata (90.+1 Bednář). Trenér: Lavička.

Ron Jans (trenér Zwolle): "Hráčům jsem v šatně řekl: Chlapci, nebuďte smutní, vždyť jsme hráli proti mistrovi české ligy. Navíc Sparta vůbec netvořila hru, jenom se bránila, protože jsme ji skoro k ničemu nepustili. Proto si myslím, že naše šance je pořád otevřená. S výkonem Tomáše Necida jsem velmi spokojený, udělal na mě obrovský dojem. Umí hrát hlavou, je fyzicky silný, dokáže udržet míč a je to výborný týmový hráč. Navíc je pracovitý a myslím, že nám tady bude velmi dlouho dělat radost."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Byl to z obou stran kvalitní zápas. Čekali jsme, že soupeř bude silný na míči, a snažili jsme se jeho zbraně co nejvíc eliminovat. Pak jsme přečkali kritický moment, kdy byl pokutový kop, ale David Bičík nás v klíčový moment podržel. Po přestávce nás soupeř překonal po rychlé kombinaci a velmi důležitá byla naše gólová odpověď, kdy jsme po výborné individuální akci Kamila Vacka a střele Ládi Krejčího vyrovnali. Vstřelený gól je pro nás velmi důležitý, nicméně před odvetou je postupová šance otevřená pro oba týmy."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články