Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta přišla o Ligu mistrů. Panathinaikos ji přehrál 3:0

Atény - Fotbalisté pražské Sparty nedotáhli do postupového konce nadějně rozehranou partii s Panathinaikosem Atény a vypadli z třetího předkola Ligy mistrů. Pražané dnes prohráli v řecké metropoli 0:3 a týden stará výhra 3:1 z Prahy jim tak nestačila. Atéňané budou s napětím čekat, koho jim páteční los přisoudí do čtvrtého předkola, v němž se už bude bojovat o základní skupinu. Panathinaikos dnes posunuly dál přesné trefy Sarriegiho, Katsuranise a Salpingidise, Sparta naopak získala jistotu, že bude počtvrté za sebou chybět v hlavní fázi LM a na její konto nedoputuje 185 milionů korun, které týmy za start ve skupinách obdrží. Sparťanům jako útěcha může sloužit, že naskočí do 4. předkola Evropské ligy, jméno soupeře se dozvědí v pátek. Další informace najdete také na serveru fotbalživě.cz, záznam utkání sledujte na ivysílání.cz.

Sparťané přijeli do kotle olympijského stadionu znovu po roce a toužili odčinit loňské vyřazení s Panathinaikosem z třetího předkola Ligy mistrů. Jejich pozici před dnešní odvetou však hodně zkomplikovala absence zraněného klíčového obránce Řepky, jehož při své premiéře ve sparťanském dresu zastoupil rakouský zadák Hoheneder.   

Panathinaikos musel stahovat dvoubrankové manko, aby udržel při životě postupový sen, a věrný předzápasovým slibům před svými bouřícími fanoušky, kteří své miláčky viděli v domácím stánku poprvé v sezoně, spustil mohutnou ofenzivu. Řecký tým se oproti minulému týdnu výrazně herně zvedl i díky čtyřem změnám v základní sestavě.


Té hosté chtěli čelit nasazením pětičlenné zálohy, ovšem pasivním pojetím nechali Panathinaikos určovat tempo. I když na první šanci si domácí museli počkat do desáté minuty, když střelu největší letní posily Cissého zblokoval bek Pamič. Pak francouzský útočník zkusil napravit své penaltové selhání z prvního duelu na Letné a brankář Blažek ostrou střelu s obtížemi vytáhl na roh.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Sparta - Panathinaikos

Berger se snažil, ale branka z toho nebyla

Sparťanům se vůbec nedařilo v přechodové fázi, pracně vybojované míče rychle odevzdávali zpět soupeři a k útočení se dostali až po čtvrt hodině. Jejich akce ale vypadaly hned nadějně a pokaždé u nich byl kapitán Berger, který minulé úterý nehrál kvůli problémům s kolenem.


Nejprve po jeho pasu Wilfried ve slibné pozici netrefil míč a pak rána nejzkušenějšího sparťana v poli prolétla jen těsně kolem tyče. Pak už čeští vicemistři měli starosti zase v obraně. Obránce Moon poslal křížnou hlavičku těsně vedle a vzápětí Blažek famózním zákrokem vyrazil pokus Cissého z bezprostřední blízkosti. Trápící se Cissé pak Spartě nechtěně pomohl, když mimo branku tečoval i Letovu střelu.

Řekům pomohl gól v závěru prvního poločasu

Sparťané však svůj plán neinkasovat do poločasu stejně nesplnili a potkal je nejhorší možný scénář. Pár okamžiků před přestávkou totiž stoper Sarriegi přesně usměrnil hlavou do sítě trestný kop a osmifinalisté loňského ročníku Ligy mistrů před druhým dějstvím vycítili velkou šanci.


Jen devět minut po návratu z šaten trvalo, než majestátní stadion a centrum olympiády z roku 2004 zavalila zelenobílá erupce nadšení. Nenápadná akce vedená po pravé straně měla pro Spartu fatální důsledky. Salpingidis si zaběhl až na úroveň sparťanské branky a jeho zpětnou přihrávku lehce "uklidil" do branky z malého vápna Katsuranis. V tu chvíli už Panathinaikos třímal postupové trumfy a letní posila z Benfiky Lisabon jako by chtěla ukázat, že před týdnem zůstala na lavičce neprávem. 

Zelenobílí po důležité trefě získali ještě víc sebevědomí, i když ubrali ze svého náporu. Naopak diváci už dlouho před koncem začali mohutně slavit, jako by nepochybovali o tom, že je o účastníkovi 4. předkola LM jasno. Utvrzovat se mohli i při pohledu na ještě větší beznaděj, která se rozhostila ve sparťanských řadách po Katsuranisově zlomové brance. 

Třetí gól znamenal konec sparťanských nadějí

Potřetí naopak mohl udeřit Cissé, ale Blažek pohotovým vyběhnutím Spartu zachránil. Nečekaný zvrat mohla přinést situace tři minuty před koncem. Střídající Kalouda se nečekaně zjevil před brankou úplně sám a ještě dlouho jej bude mrzet, že svůj oblouček nenamířil mezi tyče.

Osud Sparty byl zpečetěn vzápětí. Salpingidis v ostrém souboji přetlačil Blažka a dopravil míč potřetí do opuštěné branky. Mohutné Blažkovy protesty Spartě nepomohly. Ani šanci na prodloužení už hosté neoživili: v druhé minutě nastavení Kušnírovu dělovku vyrazil Galinovič na roh a zničení sparťané vzápětí klesli do kolen, když rozhodčí odpískal konec.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články