Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta přehrála Jablonec, Teplice v Olomouci remizovaly

Praha/Olomouc - Fotbalisté Olomouce remizovali v úvodním utkání semifinále Poháru České pošty s Teplicemi 0:0. V opatrném a upracovaném duelu měli výraznější šance hosté, Sigmu v druhé půli podržel gólman Zlámal. Sparta byla na svém stadionu celý zápas lepším mužstvem a zaslouženě vyhrála. O jediný gól utkání se postarala sparťanská hvězda posledních dní Ladislav Krejčí. Odvety jsou na programu příští čtvrtek na severu Čech. 

Olomouc - Teplice
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Olomouc doma v posledních pěti ligových zápasech neztratila s Teplicemi ani bod a nastřílela třináct gólů, dnes ale dlouho nemohla najít cestu k vápnu hostí, natož k výraznějšímu ohrožení Grigara. Severočeši ve čtvrtfinále vyřadili ofenzivně laděný Liberec a také dnes potvrzovali, že se jim hraje lépe, když nemusejí tvořit hru. Po jedenácti minutách dokonce dopravili míč do sítě, ale Dolejšovi zhatil radost z vedoucí trefy ofsajd.

Ve 21. minutě zahrozili hosté z centru znovu, Siva hlavičkoval po rohu na hranici malého vápna kousek nad. Sigma, v jejíž sestavě nastoupili oproti vítěznému ligovému duelu v Mladé Boleslavi čtyři noví hráči včetně zkušeného Heinze, až v druhé části první půle zpřesnila přihrávky a postupně přebrala otěže. Výraznou šanci, zato gólovou, si však Hanáci vytvořili jen ve 39. minutě. Janotka prošel přes půl hřiště k pokutovému území, vysunul Klesnila a jeho přízemní střele na zadní tyč scházely jen decimetry.

Také po přestávce se k ohrožení branky dostávali hlavně hosté a Olomouc držely ve hře Zlámalovy pohotové zákroky. Poprvé se domácí brankář blýskl v 52. minutě, kdy vykopl Mahmutovičovu dorážku, pak vytěsnil Dolejšovu ránu na roh a po něm skvěle zasáhl i proti Matulově hlavičce. Sigma, která obhajuje finálovou účast, se probudila až v závěru. Ani v jedné za čtyř solidních pozic ale Hanáci netrefili prostor mezi tyčemi. Škerle hlavou a po něm Navrátil mířili nad šibenici a střídající Ordoš nejprve rozvlnil jen boční tyč a v nastavení hlavičkoval vedle.

Sigma Olomouc - FK Teplice 0:0

Rozhodčí: Matějek - M. Zlámal, Slavík. ŽK: Heinz, Škerle - Rosa, Ježdík, Matula. Diváci: 2 305.

V zápase Sparty s Jabloncem domácí trenér Martin Hašek nešetřil klíčové hráče a postavil téměř totožnou základní sestavu jako při posledním utkání v Liberci. Pouze kamerunského namísto útočníka Leonarda Kweukeho nastoupil na hrotu Chorvat Andrej Kerič.

První velkou šanci měla Sparta v 7. minutě. Krejčí našel volného Matějovského, ale kapitán Letenských z hranice vápna přestřelil. Za deset minut už se Sparťané radovali. K odraženému míči se v pokutovém území dostal Krejčí a devatenáctiletý talent povedenou ranou vnějším nártem přesně trefil horní růžek branky.

Domácí měli i v dalších minutách převahu a několik slušných brankových příležitosti. Ve 26. minutě Keričovu ránu z úhlu zneškodnil nohou pozorný brankář Špit, za pět minut si oba aktéři přímý souboj zopakovali, ale úspěšnější byl znovu jablonecký gólman.

Sparta byla lepším a nebetpečnějším týmem i v druhém poločase, do kterého za Keriče nastoupil Kweuke. V 52. minutě Krejčího nebezpečný průnik na poslední chvíli odvracela obrana Baumitu, tři minuty nato trefil Sionko dalekonosnou ranou z otočky břevno.

V lize šestý Jablonec, pro který domácí pohár představuje jedinou možnost zahrát si v příští sezoně v Evropě, se do šancí dostával jen sporadicky. V jedné z nich hlavičkoval jen do Vaclíkovy náruče David Lafata, jenž se v sobotu v Příbrami stal se 23 góly nejlepším střelcem v historii první ligy.

Těsný náskok Pražanů mohl pojistit v 68. minutě po další Krejčího akci Hušbauer, ale pohotového Špita opět neprostřelil. V závěru pak do jeho náručí zamířil slabou střelou také další sparťanský náhradník Václav Kadlec.

Sparta Praha - FK Jablonec 1:0 (1:0)Branka: 17. Krejčí. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Kordula. ŽK: Kadlec - Eliáš, Loučka. Diváci: 2 603. 

Finále se bude hrát v Plzni

Finále fotbalového Poháru České pošty se uskuteční 2. května v Plzni. Zápas začne v 19:15. Dnes o tom informoval ředitel oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas. O Výkonný výbor FAČR prý při výběru dějiště finále na první místo stavěl zajištění bezpečnosti na stadionu.

Asociace nechtěla dopustit opakování situace z loňského roku, kdy na stadionu druholigové Jihlavy po skončení finále napadli olomoučtí fanoušci přímo na trávníku příznivce vítězné Mladé Boleslavi. "Byl stanoven okruh stadionů, které jsou prověřeny pořádáním mezistátních zápasů, popřípadě zápasů evropských pohárů, a z tohoto seznamu bylo určeno dějiště finálového zápasu," uvedl tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář. Plzeň má nově zrekonstruovaný stadion, letos v únoru se na něm odehrál zápas play off Evropské ligy mezi domácí Viktorií a Schalke 04.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články