Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Sparta předvedla na Schalke obrat, nakonec si veze domů cenný bod

Gelsenkirchen – Vstup do zápasu neměli dobrý a prohrávali, začátek druhé půle jim naopak vyšel a dostali se do vedení. Fotbalisté Sparty ale nakonec na senzaci v podobě výhry na hřišti Schalke nedosáhli. Po sympatickém výkonu uhráli v Evropské lize na půdě doposud suverénního celku cennou remízu 2:2 a s pěti body ve skupině K zůstávají na druhém místě. 

Slavící fotbalisté Sparty
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

Sparta nastoupila bez kapitána Lafaty, který zůstal jen na lavičce. Do útoku se tak postavil Kehinde Fatai a na pravé straně zálohy dostal v základní sestavě příležitost Timéoko Konaté. Pražané, jimž na lavičce chyběl také potrestaný trenér Ščasný, museli navíc udělat těsně před výkopem další změnu v sestavě. Při rozcvičce se totiž zranil Frýdek a na levý kraj obrany se musel postavit Hybš.

Do první šance pod kvůli dešti zataženou střechou Veltins Areny se sice dostal hostující Konaté, pak ale udeřilo Schalke. Na přímý kop si naskočil nehlídaný Di Santo a připsal si čtvrtou trefu v soutěži. Druhý gól mohl po rychlém brejku přidat Höjbjerg, Bičík ho ale vychytal.

Sparta výrazněji zahrozila až v závěru poločasu, kdy se do velmi dobré pozice dostal Dočkal, jenže vystřelil slabě a navíc doprostřed. Podobně dopadl v nastavení Krejčí, kterému včas odkopli míč obránci.

Gólu se Sparta dočkala až v úvodu druhého poločasu, kdy se k odraženému míči po nepovedeném odkopu jednoho ze stoperů Schalke dostal Fatai a zamířil přesně k tyči. Postaral se tak o vůbec první branku, kterou Schalke ve skupině inkasovalo.

Domácí okamžitě přitlačili a nebezpečně střílel Choupo-Moting. Po hodině hry dokonce dali gól, ale rozhodčí ho kvůli ofsajdu neuznali. Ve stejné minutě navíc přišel na hřiště i střídající Lafata a byl to právě on, kdo o chvíli později poslal Spartu do vedení, když se k němu odrazil míč po rohovém kopu.

Schalke se poté dlouho nemohlo dostat do hry, jenže v 73. minutě z ničeho nic utekl Sané a po kličce Bičíkovi vyrovnal. Utkání se díky jeho zásahu dohrávalo v bouřlivé atmosféře, ani to však už na konečném výsledku nic nezměnilo.

Další zápas v Evropské lize čeká Spartu za dva týdny doma na Letné opět proti Schalke. Také v něm se bude muset naposledy obejít bez Ščasného na lavičce.

Schalke - Sparta Praha 2:2 (1:0)

Branky: 6. Di Santo, 73. Sané - 50. Fatai, 63. Lafata. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.). ŽK: Höjbjerg - Costa, Hybš. Diváci: 51 244.

Schalke: Fährmann - Caicara, Höwedes, Ayhan (61. Geis), Kolašinac (83. Aogo) - Höjbjerg (61. Sané), Goretzka, Neustädter, Meyer - Di Santo, Choupo-Moting. Trenér: Breitenreiter.

Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Konaté (61. Lafata), Dočkal, Jiráček, Matějovský (90.+1 Hušbauer), Krejčí - Fatai (88. Holek). Trenér: Svoboda.

Zdeněk Svoboda (asistent trenéra Sparty): "Začátek z naší strany byl nervózní, ale postupem času jsme se do toho dostali. Mrzí mě dvě věci. Inkasovali jsme po standardce a pak paradoxně jsme inkasovali na 2:2 z naší standardky a brejku. Hráči postupem času hráli lépe a lépe, velice dobře jsme hráli i kombinačně a v určitých pasážích jsme dokonce Schalke přehrávali. Vyšlo nám také střídání, kdy Lafata proměnil hned první kontakt s míčem v gól. Máme pět bodů a mrzí nás, že jsme neudrželi vedení, ale s velkým respektem bereme i remízu a uvidíme, jak se bude skupina vyvíjet dál. Tohle nás ale může hodně posunout."

André Breitenreiter (trenér Schalke): "Dobře jsme začali, ale pak jsme se zhoršili a spíš jsme honili míč. Soupeře jsme pustili do šancí a jeho vedení bylo absolutně zasloužené. Pak jsme vystřídali a Sparta byla posledních patnáct minut velmi unavená, a proto přišly naše šance. Uhráli jsme bod proti velmi kvalitnímu soupeři."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články