Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta před kvalifikací Ligy mistrů remizovala s Fenerbahce

Praha – Fotbalisté pražské Sparty sehráli generálku před vstupem do evropských pohárů. V utkání s Fenerbahce Istanbul byli zejména během druhé půle jednoznačně lepším mužstvem, ale žádnou ze svých akcí nedokázali dotáhnout do úspěšného konce. Před ostrým startem sezony, jímž bude příští úterý duel se Steauou Bukurešť v rámci předkola Ligy mistrů, remizovali s tureckým soupeřem 0:0. 

Sparťan Costa v souboji s Van der Wielem z Fenerbahce
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Dnes je to poprvé během této přípravy, co jsem spokojený. Mužstvo pracovalo velmi dobře. A celá obrana dnes podala nadstandardní výkon," řekl po utkání trenér Ščasný.

V sestavě Fenerbahce ještě chyběla nová posila Martin Škrtel, i bez slovenského stopera nicméně turecký celek nasadil silnou sestavu plnou reprezentantů. Sparta opět zkoušela rozestavení 3-5-2 a byla aktivní, ale proti silnému soupeři se během první půle těžko prosazovala. Hrozila hlavně po brejcích Fataie.

Fenerbahce bylo v úvodním dějství nebezpečnější, stopeři Sparty však dokázali několikrát na poslední chvíli hrozbu inkasování zažehnat. Přesto se hosté prosadili, ale sudí odpískal faul na brankáře Bičíka, kterému při kontaktu se soupeřem vypadl míč z ruky. Brankář Sparty si následně poradil i se střelou levého beka Kaldirima.

"Fenerbahce nás zaskočilo, že stejně jako my nastoupilo v rozestavení 3-5-2, na což jsme nebyli připraveni. Měli jsme to napasované na jiné rozestavení soupeře a bylo vidět, že nám to dělá problémy. To trochu zkreslilo dojem z obou poločasů," konstatoval Ščasný. 

Do druhé půle udělal trenér Sparty několik změn, což rozložení sil na hřišti výrazně změnilo. "Po změně stran nám pomohla střídání, přišli ofenzivnější hráči, navíc Fenerbahce změnilo systém na čtyři obránce, což nám sedělo více, a pak jsme hru ovládli my. Oni to pak museli zase změnit, ale do hry už se nedostali," dodal lodivod Sparty. 

Utkání Sparta - Fenerbahce
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Výbornou možnost otevřít skóre měl Dočkal, ale po hezké kombinaci a přepuštění míče od Čermáka napálil z hranice vápna jen jednoho z obránců. Šural vzápětí hlavou v dobré pozici přestřelil, stejně jako kanonýr Lafata. Těsně před závěrečným hvizdem ještě Frýdek tvrdou střelou donutil brankáře Fenerbahce k efektní robinzonádě.

"Pro nás bylo super, že jsme museli reagovat na jejich změny v systému. Byla to dobrá generálka, i když škoda, že jsme nedali gól. Ale šance byly, vzadu je nula, tak to ještě vyladíme a za týden vyhrajeme," prohlásil stoper Michal Kadlec, pro kterého to byl speciální zápas, jelikož v červnu přišel právě z Fenerbahce. "Krásný zápas, který si budu pamatovat do smrti. Jsem moc rád, že sem přijeli," zakončil reprezentační obránce.

Přípravné fotbalové utkání:

Sparta Praha - Fenerbahce 0:0

Sestava Sparty: Bičík (46. Koubek) - Holek, Brabec, Kadlec - Zahustel, Frýdek, Dočkal, Mareček (46. Čermák), Costa (46. Konaté) - Fatai (46. Lafata), Juliš (46. Šural). Trenér: Ščasný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy