Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Sparta porazila neškodný Slovan 4:0, dvakrát se trefil Lafata

Praha - Fotbalisté pražské Sparty i podruhé v Evropské lize porazili Slovan Bratislava a přiblížili se postupu do jarního play-off. Letenští doma zvítězili jasně 4:0 a navázali na dva týdny starý triumf 3:0 ze Slovenska. Dva góly dal David Lafata, jednou se prosadili Ladislav Krejčí a Costa. Svěřenci Vítězslava Lavičky po čtyřech zápasech vedou s devíti body skupinu I o skóre před Neapolí.

David Lafata se raduje z gólu do sítě Slovanu Bratislava
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Slovan vedený bývalým sparťanem Jozefem Chovancem zůstává v soutěži bez bodu i vstřeleného gólu. Další utkání čeká Spartu 27. listopadu doma s Neapolí. "To bude klíčový zápas, věřím, že ho zvládneme a postoupíme," řekl sparťanský záložník Lukáš Vácha.

Ve druhém federální derby nedošlo k problémům jako na bratislavských Pasienkách, kde byl zápas kvůli řádění chuligánů na půlhodiny přerušen, za což disciplinární komise UEFA oba kluby potrestala.

Sparta nastoupila v totožné sestavě jako při sobotní ligové prohře v Plzni (0:2), od začátku častěji držela míč, ale hosté zpočátku hrozili z brejků. Jeden z nich ve 13. minutě zakončil Peltier jen slabě do náruče brankáře Bičíka.

Na druhé straně si Konaté ještě neporadil s centrem za obranu, ale ve 29. minutě už se sparťané radovali. Míč od Váchy si v šestnáctce našel Lafata, který ustál nátlak bránícího Kolčáka a otevřel skóre. Kapitán Sparty v tu chvíli dal už čtvrtý gól ve skupině.

Už za tři minuty vedl český mistr o dvě branky. Po rychle rozehraném rohovém kopu se prosadil přízemní střelou Krejčí. Od té chvíle Letenští na trávníku dominovali. I po změně stran si Sparta bez problémů hlídala vedení. O první větší vzruch se postaral až v 68. minutě Lafata, když z voleje zamířil nad břevno.

Čtvrt hodiny před koncem Pražané přidali třetí branku. Po rohu dorazil nadvakrát míč do sítě Costa. Definitivu výsledku pak dal znovu Lafata po akci Matějovského s Kadeřábkem. Sparta tak vyhrála i pátý domácí pohárový zápas v této sezoně a vylepšila si střeleckou bilanci před vlastním publikem na dvaadvacet branek.

Sparta Praha - Slovan Bratislava 4:0 (2:0)

Branka: 29. a 83. Lafata, 32. L. Krejčí, 74. Costa. Rozhodčí: Jeskov - Averjanov, Dančenko (všichni Rus.). ŽK: Peltier (Slovan). Diváci: 13 875.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Matějovský, Vácha (79. Mareček), Dočkal (72. Vacek) - Konaté, L. Krejčí - Lafata (88. Bednář). Trenér: Lavička.

Slovan: Perniš - Bagayoko, Kolčák, Niňaj, Čikoš - Žofčák, Lásik, Milinkovič, Grendel (80. Štefánik), Kubík (73. Vittek) - Peltier (46. Soumah). Trenér: Chovanec.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Produktivita byla výrazně lepší než v minulém zápase s Plzní. Slovan začal dobře v obraně a těžko jsme se tam dostávali, ale byli jsme trpěliví a využili jsme svou převahu. Slovan to stálo hodně sil, což se ve druhé půli projevilo. Vysoké vítězství nás potěšilo. Chtěli jsme odčinit porážku z Plzně, kluci to vzali za správný konec. Vyhráli jsme nejen přesvědčivým výsledkem, ale i po dobré hře. Věděli jsme, že nás teď čeká náročný týden, chtěli jsme se rychle vrátit na vítěznou vlnu. Říkali jsme si, že v těchto kritických momentech se ukáže skutečná síla a charakter hráčů. Proto jsem rád, jak to dopadlo. Společně s Neapolí jsme odskočili na tři body Bernu, což jsme chtěli, ale zbývají dvě utkání a není čas na přehnané oslavy. Teď budeme hostit nejvýše nasazené mužstvo Neapol, ale budeme spoléhat na to, co nás tady na Letné vždy zdobilo. Tedy bojovnost a podporu fanoušků a věříme, že to zvládneme. Jozefovi (Chovancovi) jsem říkal, aby se pokusili sebrat Bernu nějaké body. Řekl, že se pokusí. Věřím, že Slovan zabojuje. My si to ale musíme snažit uhrát sami."

Jozef Chovanec (trenér Slovanu): "Obrovské zklamání. Takový přístup na evropské úrovni má za následek takovou prohru. Teď nás čeká liga, musíme si to vyhodnotit a musíme pokračovat dál a snažit se o zlepšení, aby nebyly takové výsledkové skoky. Dostali jsme velmi laciné branky, a to byla jedna z věcí, která nás položila. Za tři minuty dva góly a bylo hotovo. Dali jsme Spartě dárky. Bylo to jako doma. Máme problémy s tempem na této úrovni, oba zápasy obnažily naše nedostatky. Momentálně je mezi oběma týmy rozdíl v připravenosti hráčů na mezinárodní fotbal. Je to o psychice, kondici, síle. Když jsem do Slovanu šel, nečekal jsem, že na tom bude tak špatně. Ale rozhodně svého rozhodnutí nelituji, nemám k tomu sebemenší důvod. Mrzí mě výsledky, ale je to na hlubší analýzu, na což není v náročném programu čas. Ale určitě dojde k personálním změnám, protože se chyby opakují."

David Lafata (kapitán Sparty): "Můžeme být maximálně spokojení. Vyhráli jsme zaslouženě. Bylo to o prvním gólu, než je otevřeme, druhý gól pak už definitivně rozhodl. Při prvním gólu mě protihráč držel, ale byl jsem před ním a věřil jsem, že to tam dotlačím, proto jsem to ustál. Máme to rozehrané dobře, ale ještě to bude těžké. Musíme to brát s pokorou. Věříme ale, že se povede postoupit. Doma se nám daří a byli bychom rádi, kdyby nám to ještě alespoň jeden zápas vydrželo. Atmosféra dnes byla parádní, i když nebylo vyprodáno. Tohle si užíváme všichni."

Ladislav Krejčí (záložník Sparty): "Jsme obrovsky rádi, že se nám to povedlo, vrátilo nám to i sebevědomí po Plzni. Je těžké se dostat do zavřené obrany, nakonec jsme se tam dostali, dali jsme gól, rychle jsme přidali druhý a už to bylo. Matěják (Marek Matějovský) má velkou kvalitu, ta přihrávka na můj gól byla geniální, podobně jako ta před čtvrtým gólem, klobouk dolů před ním. Fanoušci fandili dobře, jsme rádi, že tu byla tak pozitivní atmosféra."

Lukáš Vácha (záložník Sparty): "Pro nás je to dobře rozehrané. Klíčový zápas teď bude doma s Neapolí. Věříme, že ho zvládneme a postoupíme. Slovan v začátku zlobil, ale my se pak rozehráli, dali čtyři góly a zaslouženě jsme vyhráli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy