Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta porazila Jablonec i podruhé a je prvním finalistou

Jablonec nad Nisou - Fotbalisté Sparty se stali prvními finalisty poháru České pošty. Letenští na severu Čech vyhráli 3:2 a v součtu s domácím vítězstvím 1:0 s přehledem postoupili po čtyřech letech do boje o pohárovou trofej. Jejich soupeř vzejde ze zítřejšího duelu mezi Teplicemi a Olomoucí.

Jablonec - Sparta
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Sparta zaútočila na pohárové finále rázně a už po čtvrthodině postavila Jablonec před úkol vstřelit minimálně tři branky. Po rohu Matějovského se hlavou prosadil stoper Jakub Brabec, který se v zahajovací sestavě objevil po krátké odmlce. Hosté museli přestavět základní jedenáctku, z níž vypadl záložník Holek, na jeho místo se z postu stopera nečekaně vytáhl Jarošík. Rošády v sestavě ale defenzivu Sparty, která už v sobotu dovolila dvě branky Teplicím, nezpevnily. Minutu po vedoucím gólu odpověděl vyrovnáním nejlepší ligový kanonýr Lafata, jehož střelu nechtěně tečoval právě autor první trefy Brabec.

A Jablonec hrozil dál: po zmatcích v obraně se ocitl ve slibné šanci Kopic, Vošahlík mohl jít sám na branku, ale nezpracoval si míč. A v největší šanci vychytal brankář Vaclík hlavičkujícího Jarolíma.

Po pauze už sparťané v obraně nevypadali tak zranitelně a sami si mohli zjednodušit koncovku zápasu, kdyby Sionko a Krejčí nezaváhali v jasných situacích. Místo toho si hosté prožili pořádné nervy: Pitákovu ránu z voleje ještě ustáli, ale na hlavičku stopera Beneše už nereagovali. Severočechům v tu chvíli chyběl jeden vstřelený gól a blízko byl vzápětí tvrdě pálící Kopic.

Hosté se stáhli do defenzivy a při největším jabloneckém náporu je vysvobodil záložník Hušbauer. Ten v 82. minutě zužitkoval práci Kweukeho a nahrávajícího Matějovského a vyrovnáním Spartu nasměroval do finále. Hušbauer tři minuty před koncem skóroval znovu, když mu před odkrytou bránu nahrál Kweuke. Na Hušbauera, který už v prosinci v ligovém utkání na Střelnici vstřelil dvě krásné branky, Jablonečtí nebudou vzpomínat rádi. Po dnešním vyřazení mají na účast v evropských pohárech už jen minimální vyhlídky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Jablonec - Sparta

FK Jablonec - Sparta Praha 2:3 (1:1)

Branky: 17. Lafata, 73. Beneš - 82. a 87. Hušbauer, 16. J. Brabec. Rozhodčí: Jech - Urban, Makovička. ŽK: Vošahlík, Piták, Lafata, Loučka - Přikryl, Jarošík, Hušbauer, Kweuke. Diváci: 3120. První zápas: 0:1, postoupila Sparta.

Ohlasy trenérů

František Komňacký (Jablonec): "Byly tam situace, kdy jsme reálně o postupu do finále mohli uvažovat, gól visel ve vzduchu, ale i na straně Sparty, která měla nebezpečné brejky. Kdybychom hráli v ofenzivní formě, jakou jsme měli na podzim, možná bychom dnes ty tři branky dali."

Martin Hašek (Sparta): "Stálo nás to mnoho sil. Věděl jsem, že nás i po první výhře čeká těžký zápas, což se jenom potvrdilo. Měli jsme brejky, z nichž jsme mohli rozhodnout, ale když Jablonec skóroval podruhé, byli jsme kousek od velmi nepříjemné situace. Až po gólu na 2:2 bylo rozhodnuto."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články