Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Sparta porazila Boleslav po dalším obratu 4:1

Praha - Mladá Boleslav přijela na Letnou v době, kdy si sparťané připomínají svou 120letou historii, a zpočátku se jí dařilo oslavy narušit. V polovině druhé půle šli hosté do vedení po brance Zahustela, které drželi do 42. minutě – tehdy se po chybě brankáře Millera prosadil Krejčí. Ve druhých 45 minutách už prim hráli sparťané – brankami Costy a Hušbauera šli do vedení 3:1, další branku pak minutu před koncem přidal střídající Bednář. Sparta oslavila důležitý moment své historie vysokým vítězstvím 4:1 nad Mladou Boleslaví a na čele tabulky udržela pětibodový náskok.

Sparta - Mladá Boleslav
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Předzápasové oslavy vrcholily příchodem slavných osobností Sparty na hřiště – před zraky hráčů samotných i diváků nastoupili Josef Chovanec, Vladimír Táborský nebo Dušan Uhrin. Pak už ale hřiště patřilo hráčům, především pak Janu Chramostovi, který v úvodu několikrát vystrašil svými náběhy Vaclíka ve sparťanské brance.

Sparťané, kteří mimořádně nastoupili v černých dresech, se snažili být aktivnějším týmem – přece jen je k tomu zavazovalo i nynější slavnostní období, Boleslav jim však alespoň zpočátku příliš možností nenabízela. Brzké přistupování k soupeři, agresivita a jednoduchost v kombinaci, to všechno byly aspekty hry hostů. Z řečeného se tak vymykala snad jen spolupráce dua Hušbauer-Mareček, na jejímž konci však byly jen rukavice brankáře Millera.

Situace se změnila až ve 26. minutě – po rohovém kopu Davida Jarolíma míč mezi shlukem domácích hráčů propadl k Ondřeji Zahustelovi, který ho propálil až do sítě. Z první standardky Boleslavi v utkání šli hosté do vedení, a poněkud tak sparťanům kazili průběh oslav. Stoperům nadále znepříjemňovali život Nešpor s Chramostou, na druhé straně hřiště přihrávky Dočkala či Marečka nenacházely Davida Lafatu v nebezpečných pozicích. Sparta se tak prosadila až tři minuty před poločasem – Krejčí si na levé straně hřiště udělal dobrý den ze svého strážce a jeho nesmělý pokus propadl Millerovi mezi tělem a brankovou tyčí.

Bojovná první půle se přenesla i do té druhé. Spartu brzdily nepřesnosti ve středu pole, kde Hušbauer zřejmě neměl úplně svůj den, Boleslav pokračovala s agresivní hrou svých útočníků – dvojice stoperů Brabec-Holek musela být stále ve střehu. Vzruch přinesla nepotrestaná ruka Váchy, o kterou se míč otřel při zpracování.

120. výročí Sparty
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Přišla 59. minuta a další otazník pro rozhodčí – po přihrávce Kadeřábka na šířku pokutového území skóroval z hraniční ofsajdové situace obránce Costa. Ani kamerové záběry nerozluštily tuto situaci bezvýhradně, Spartě to nicméně vadit nemuselo – navíc pro ni záhy bylo ještě lépe. Bořek Dočkal započal svou krasojízdu ve středovém kruhu, prosmýkl se kolem protihráčů a přihrál na nabíhajícího si Hušbauera. Ten se snad teprve podruhé v utkání vydal na svou typickou cestou až na hrotovou pozici a Sparta po jeho suverénním zakončení mohla slavit. Hušbauer se prosadil podeváté v sezoně, tentokrát zvyšoval již na 3:1 pro svůj tým.

Kontroverze vzbudilo i další rozhodčí sudího Královce, které se znovu vztahovalo k situaci ve sparťanském pokutovém území. Nešpora těsně před Vaclíkem zasáhl Brabec a po zjevném kontaktu šel prvně jmenovaný k zemi bez toho, aby mohl svou šanci dotáhnout. Rozhodčí však stejně jako po ruce Váchy zůstali k protestům Boleslavských hluší.

Tečku za utkáním udělal střídající Roman Bednář, který svým dalším pozdním gólem upravil na 4:1. Sám před brankářem Millerem ani neměl v 90. minutě tolik práce. Rozhodčí Královec, který nejspíše podstoupí určitou vlnu kritiky za některá svá rozhodnutí, zápas po třech minutách nastavení ukončil.

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 4:1 (1:1)

Branky: 42. Krejčí, 59. Costa, 67. Hušbauer, 90. Bednář - 26. Zahustel. Rozhodčí: Královec - Jiřík, J. Paták. ŽK: Smejkal, Kúdela (oba M. Boleslav). Diváci: 15 102.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal, Mareček, Hušbauer (78. Matějovský), Krejčí (89. Přikryl) - Lafata (74. Bednář). Trenér: Lavička.

M. Boleslav: Miller - Kysela, Smejkal, Johana, Kúdela - Ščuk (76. Šultes), Jarolím - Zahustel (89. Štípek), Chramosta (64. Štajner), Štohanzl - Nešpor. Trenér: Minář.

Vítězslav Lavička (Sparta): "Nechtěli jsme pokazit krásné oslavy založení našeho klubu a měli velkou podporu z tribun, ale inkasovaný gól pro nás byl komplikací. Naštěstí jsme se zvedli a dočkali se důležitého vyrovnání do poločasu. Pak jsme náš výkon ještě víc zlepšili a vystupňovali k tomu, abychom definitivně rozhodli. U hráčů jsem viděl velkou motivaci a jsem moc rád, že jsme narozeniny Sparty orámovali dobrým výsledkem i hrou. Po polovině soutěže jsme bez porážky, což je povzbuzení a zpětná vazba toho, že náš proces jde správným směrem. Ale jsme teprve v polovině soutěže - nic víc, nic míň. Poté, co jsme v létě brzy vypadli z Evropské ligy, tak bylo naší povinností napnout všechny síly k tomu, abychom byli úspěšní v domácích soutěžích."

Ladislav Minář (M. Boleslav): "Výkon z posledních 25 minut zápasu naše vystoupení na Spartě totálně znehodnotil. Kritickou situací bylo, že jsme těsně před poločasem inkasovali. Máme dost zkušený tým na to, abychom takové situace dohrávali lépe. Hráči si stěžovali, že gól Sparty předcházel faulu na našeho hráče, ale takové věci by se stávat neměly. Nebyli jsme v tu chvíli dost koncentrovaní a hráči spíš řešili, jestli rozhodčí bude pískat, nebo ne. Byla to naše hloupost. Zápas byl rozhodnutý po třetí brance Sparty, v těch chvílích jsme na hřišti dělali nepochopitelné zmatky. A mrzí mě, že se toho nevyvarovali ani nejzkušenější hráči."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články