Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sparta padla v Bernu 0:2 a v soutěži končí

Bern (Švýcarsko) – Fotbalisté Sparty Praha podlehli v závěrečném utkání skupiny Evropské ligy na hřišti Bernu 0:2 a soutěž pro ně skončila. O první gól utkání se z penalty po Kadeřábkově faulu postaral Hoarau, v závěru nastavení pak veškerou naději sebral z protiútoku Steffen. Sparťané skončili ve skupině třetí za Neapolí a právě Bernem.

Utkání Bern - Sparta
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Sparta nevstoupila do utkání zrovna jistě, když hned po minutě byl ve veliké šanci Steffen - na zadní tyči z víceméně jasné pozici však dal míči opačnou rotaci, než bylo potřeba. Štech ve sparťanské brance si mohl oddychnout. Ani dále ale hosté nepůsobili jistě, dvakrát se také s díky spolehli na těsný ofsajd. Na sparťanské straně posléze zahrozil pouze Krejčí, jehož ránu odrazil famózně gólman Bernu.

Nebezpečným byl v druhé polovině úvodních 45 minut japonský středopolař Kubo, který hned dvakrát ohrozil Štěcha. V 39. minutě jen výtečný zákrok sparťanského brankáře zabránil gólu. Sparta sehrála se svým soupeřem vyrovnaný poločas, kde ale mohla být ráda za několik pohotových Štechových zákroků, kterými její šance držel takříkajíc nad vodou.

Nejinak tomu bylo i po přestávce. Uběhly tři minuty, když ostrou hlavičku z nějakých dvou metrů musela sparťanská dvojka likvidovat velice rychlým zákrokem na čáře. Fantastický reflex však zabránil takřka jasné brance.

Po dvou desítkách poklidných minut přišla pro sparťany pohroma. Kadeřábek zatáhl v pokutovém území dres soupeře, položil ho k zemi a rozhodčí - zřejmě správně - zapískal penaltu. K ní se postavil Hoarau, a i když s problémy, nakonec proměnil. Štěch si na míč sáhl, nedokázal však změnit dostatečně dráhu jeho letu. Sparta nyní musel převzít veškerou iniciativu.

Šance měla - snad ze dvou metrů překopl branku pár minut před koncem Holek. Poslední vteřiny utkání pak už byly křečí. Sparťané se snažili o centr do pokutového území, v němž už měli střídajícího Bednáře, ale nepodařil se jim ani náznak nějaké šance. Naopak - ve čtvrté minutě nastavení se z protiútoku prosadil ostrou střelou Steffen a zvýšil na 2:0. Sparta tak v soutěži končí, ve skupině skončila třetí za Neapolí a právě Bernem.

Young Boys Bern - Sparta Praha 2:0 (0:0)

Branky: 75. Hoarau z pen., 90.+3 Steffen. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Aktas (všichni Tur.). ŽK: Hadergjonaj, Steffen - Costa, Dočkal, Kadeřábek, Brabec. Diváci: 15.150.

Bern: Mvogo - Hadergjonaj, Vilotič, Von Bergen, Lecjaks - Steffen, Gajič (89. Rochat), Sanogo Junior, Nuzzolo (63. Zárate) - Kubo (83. Bertone), Hoarau. Trenér: Forte.

Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa (81. Schick) - Matějovský, Mareček, Hušbauer (85. Bednář) - Dočkal, L. Krejčí - Přikryl (60. Konaté). Trenér: Lavička.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Poněkolikáté jsme v důležitém utkání selhali. Dnes to bylo vyrovnané, oba týmy měly šance, ale neproměňovali jsme je. Ale pak přišla penaltová situace a domácí šli do výhody. My jsme zareagovali, poslali tam vysoké útočníky, měli jsme šanci v podání Maria Holka, ale na vyrovnání jsme už nedosáhli."

Marek Štěch (brankář Sparty): "Jsem zdrcený. Byli jsme připraveni, ale nepovedlo se nám to. Je to hrozné zklamání. Při penaltě mi chyběl opravdu kousíček, byl jsem tam, šel jsem přes ruku, hrozně to mrzí. Podle mě to penalta ani nebyla."

Jan Lecjaks (obránce Bernu): "Už proti Neapoli jsme dokázali, že doma jsme v podstatě neporazitelní, a dnes jsme to zase potvrdili. Byli jsme Spartě vyrovnaným soupeřem a nakonec jsme i vyhráli. Dával jsem trenérovi informace, že David Lafata asi hrát nebude, takže jsme s tím počítali. Ještě štěstí, že nehrál, protože s ním na hřišti by to mohlo vypadat jinak."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články