Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sparta oplatila Plzni podzimní porážku a na Letné vyhrála 1:0

Praha – Ostře sledovaný zápas mezi prvními celky Gambrinus ligy ovládli fotbalisté Sparty, kteří před vyprodanými ochozy na Letné porazili Plzeň 1:0. O jedinou branku utkaní se postaral po sedmdesáti minutách hry David Lafata. Pražský celek se díky výhře dotáhl v tabulce na Viktorii, když oba celky mají v čele tabulky čtyřiačtyřicet bodů.

Slavící David Lafata
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Ve skvělé atmosféře do zápasu aktivněji vstoupili domácí a již ve čtvrté minutě si vytvořili první velkou šanci. Matějovský našel ve vápně přesným pasem Kadlece, jehož střelu se štěstím vyrazil Kozáčik, a před dorážejícími hráči Sparty míč odklidil na roh Procházka.

Viktoria se dlouho nemohla dostat do tempa a do první šance se dostala až po třiadvaceti minutách hry. To když Vácha ztratil ve středu hřiště míč, ale Kovařík v dobré příležitosti do černého nezamířil. Vzápětí tak mohlo udeřit na druhé straně. Matějovský poslal krásný pas za obranu, plzeňská ofsajdová past sklapla naprázdno a Krejčí se sám řítil branku, ale s jeho slabou střelou si Kozáčik poradil.

Svoje zaváhání mohl Krejčí napravit o čtvrt hodiny později. To, když si ve vápně šikovně obhodil Řezníka a slabší pravačkou vystřelil na zadní tyč. Slovenský brankář ale opět potvrdil, že chytá ve skvělé formě, a míč vyrazil.

Převaha Sparty pokračovala i v dalších minutách a v nastaveném čase si vypracovala další gólovku. Hybš vnikl z levé strany do vápna, kde našel Kadlece, ale pohotovou střelu Kozáčik vyrazil před sebe. Skákající míč se poté dostal ještě k Lafatovi, ale ten ve složité pozici hlavičkoval vedle.

Ohlasy trenérů:

Vítězslav Lavička (Sparta): "Při přípravě na utkání jsme si řekli, že k tomu základnímu plnění povinností každého hráče na hřišti je dnes potřeba přidat přidanou hodnotu. Jsme rádi, že se nám to povedlo realizovat. To si myslím, že byl rozdíl mezi námi a Plzní. Snažili jsme se nedat soupeři prostor, aby nemohl rozjet tu svou kombinační hru. Přestože to byl náročný úkol, klukům se to podařilo většinu času plnit."

Pavel Vrba (Plzeň): "Nejsem spokojený s výsledkem a musím přiznat, že ani s předvedenou hrou. Sparta byla aktivnější a asi zaslouženě vyhrála 1:0. Měli jsme dvě situace, kdy jsme možná mohli zápas otočit na svou stranu. Kovaříkovi ani Bakošovi se ale dát gól nepovedlo a Sparta nás zákonitě potrestala vítězným gólem."

Do druhého poločasu vstoupili opět aktivněji domácí a po minutě hry nebezpečně vystřelil Kadlec. V pětapadesáté minutě ale málem slavili hosté. Kovařík ve vápně našel úplně volného Bakoše, ale jeho hlavička jen o centimetry minula Vaclíkovu svatyni.

Tlak Sparty nakonec přinesl ovoce v osmašedesáté minutě. Aktivní Krejčí přesně nacentroval do vápna, Čišovský na míč nedosáhl a David Lafata nekompromisně hlavičkou vymetl šibenici.

Plzeň mohla vzápětí vyrovnat. Rajtoral našel v pokutovém území osamoceného Koláře, ale ten špatně odhadl výskok a místo do branky nasměroval míč do ochranné sítě. Na hráčích Viktorie bylo znát, že je gól nakopl, ale výborně presující domácí jim nedovolili si vytvořit žádnou další příležitost a připsali si zaslouženě veledůležité vítězství.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)

Branka: 68. Lafata. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Řezník, Darida (oba Plzeň). Diváci: 19 128 (vyprodáno).

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Kadlec (90.+2 Vidlička), Hušbauer (88. Kweuke), Vácha, Matějovský, Krejčí - Lafata (81. Bednář). Trenér: Lavička.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral (85. Adamov), Kolář (77. Ďuriš), Kovařík - Bakoš (69. Tecl). Trenér: Vrba.

Příbram dotáhla dvoubrankové manko a s Jabloncem remizovala 3:3

Kouzlo Františka Straky opět zafungovalo. Fotbalisté Příbrami i v druhém zápase pod jeho vedením bodovali, když na domácí půdě po velké přestřelce remizovali s favorizovaným Jabloncem 3:3. Domácí se brzdy dostali do vedení, ale Jablonec třemi brankami utkání otočil. Příbramští však v posledních dvaceti minutách dokázali srovnat.

Příbram začala na svém stadionu lépe. Ve 14. minutě se po rohovém kopu dostal míč na zadní tyči k volnému Hájovskému, který měl dost času přesně zakončit hlavou. Domácí stoper tak navázal na vítězný gól z minulého kola se Slováckem.

Zápas Příbram - Jablonec
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

Radost Středočechů však trvala pouhé tři minuty. Kopic se po pravé straně prodral přes domácí obranu a jeho přihrávku do pokutového území zblízka proměnil Novák. Po zahozeném samostatném "nájezdu" příbramského Valenty se ve 23. minutě prosadil opět Jablonec. Krbeček na hranici šestnáctky fauloval pronikajícího Pitáka, rozhodčí ponechal výhodu a osamocený Loučka s jistotou překonal gólmana Hrušku.

Oba týmy pokračovaly v atraktivním ofenzivním fotbale. Velkou šanci na vyrovnání měl Krbeček, ale svým přízemním pokusem trefil jen tyč Valešovy branky. Jablonci se povedl závěr prvního poločasu. V poslední minutě se k přímému kopu postavil Novák, technickou střelou překonal zaskočeného Hrušku a připsal si druhý zásah.

V úvodu druhé půle byla aktivnější Příbram. Střídající Pilík našel nabíhajícího Jugase, který však z úhlu vysoko přestřelil. Ještě blíž kontaktnímu gólu byl Kuvajťan Mašán, ale jeho slabý pokus Valeš chytil. Domácí nakonec z velkého tlaku vytěžili kontaktní branku. Odražený míč se dostal k opuštěnému Wágnerovi a ten šest minut po příchodu na hřiště tvrdou střelou skóroval.

Ohlasy trenérů:

Václav Kotal (Jablonec): "Chybí nám trošku chytrosti dostat soupeře z tempa. Vytváříme zbytečně moc standardních situací a máme lehké ztráty míče při přechodu na soupeřovu polovinu. Bylo by potřeba, abychom ty situace zvládali lépe. Bohužel se nám to nedaří."

František Straka (Příbram): "Já jsem rád, že po průběhu utkáni jsme ten zlatý bod dneska urvali. Zlepšenou hrou ve druhém poločase jsme si ho zasloužili. Mě spíš mrzí, že jsme sice vstoupili do utkání důležitým gólem, ale hrubými, fatálními chybami jsme dokázali posadit soupeře na koně."

Příbram toužila po třetí brance a soupeře místy výrazně přehrávala. Novákovu gólovou střelu z přímého kopu mohl napodobit Mašán, ale trefil pouze tyč. Sedm minut před koncem domácí přece jen vyrovnali. Po závaru v šestnáctce se ke střele dostal Střihavka a brankář Valeš podle rozhodčích chytil míč až za brankovou čárou.

1. FK Příbram - Baumit Jablonec 3:3 (1:3)

Branky: 14. Hájovský, 71. Wágner, 83. Střihavka - 17. a 45. Novák, 23. Loučka. Rozhodčí: Příhoda - Moláček, Hrabovský. ŽK: Beneš, Novák, Valeš, Loučka (všichni Jablonec). Diváci: 3 752.

Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Valenta (65. Wágner), Krbeček (46. T.Pilík), Tarczal, Mašán, Koukal (46. Šlapák) - Střihavka. Trenér: Straka.

Jablonec: Valeš - Kysela, Beneš, Novák, Zoubele - Loučka, Rossi - Kopic (80. Vaněk), Piták, Jablonský (88. Pázler) - Třešňák. Trenér: Kotal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články