Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Sparta na Feyenoordu ztratila dvoubrankový náskok

Rotterdam (Nizozemsko) - Fotbalisté pražské Sparty v prvním utkání 4. předkola Evropské ligy remizovali na půdě Feyenoordu Rotterdam 2:2. Sparťané málem zopakovali historii, protože před jedenácti lety na půdě nizozemského klubu dokázali triumfovat 2:0. Tentokrát se jim ale vymstila pasivita ve finiši utkání. Letenští vedli po dvou brankách Václava Kadlece už 2:0, domácí po změně stran ale dokázali odpovědět trefami Neloma a střídajícího Achahbara, který se trefil ve třetí minutě nastaveného času. Odveta a další konfrontace českých a nizozemských vicemistrů se uskuteční příští čtvrtek na Letné.

Radost hráčů Sparty
zdroj: ČTK autor: Vlastimil Vacek

Sparta ze sebe v Rotterdamu rychle a rázně sejmula nálepku mírného outsidera, který se spíš jen měl bránit očekávanému úvodnímu nástupu Feyenoordu. Ale když už v páté minutě promarnil sólový nájezd Kadlec a šest minut po něm Hušbauer nastřelil břevno, rychle ochladla i báječná atmosféru na stadionu De Kuip. A na nizozemský tým možná dolehlo i nedávné vyřazení ze 3. předkola Ligy mistrů Dynamem Kyjev.

Hosté získali jistotu i v záloze, kde se poprvé v sezoně v základní sestavě představil uzdravený kapitán Matějovský. V brance ukázal sebevědomí i Vaclík, který chytil nadějné pokusy Fernandeze a Janmaata. Pak už začali na hřišti vládnout sparťané. Ve 23. minutě jim vyšla spolupráce hrotových hráčů a po Kweukeho stříleném centru se zblízka prosadil Kadlec, který se trefil i v minulých dvou ligových zápasech na Slovácku a s Budějovicemi. Skvělou střeleckou formu stvrdil o tři minuty později: V pokutovém území se otočil kolem obránce a tvrdou střelou levačkou ozdobil možná nejlepší večer své dosavadní kariéry.

Nizozemci, kteří v předchozích čtyřech soubojích s českými týmy ani jednou nedokázali zvítězit, se z dvojitého direktu těžko vzpamatovávali. Lehce ztráceli míče ve středu pole, čímž hostům hodně usnadňovali pozici. Vaclík domácí navíc rozesmutnil, když skvěle vyrazil ránu Immerse a po poločase utnul i průnik Fernandeze. Až po hodině hry domácí ožili: do hry je vrátila nenápadná střela beka Neloma z 20 metrů, na niž Vaclík nedosáhl.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž ze zápasu Feyenoord - Sparta

Sparta před očima reprezentačního kouče Michala Bílka po snížení soupeře začala tápat. Rozburácel se i kotel domácích příznivců. Ale dravý průnik Kadlece dvacet minut před koncem Feyenoord znovu postrašil. A také se střelou střídajícího Přikryla měl gólman Mulder velkou práci.

Sparta měla výhru na dosah, závěrečný drtivý nápor ale neustála. Po sérii rohových kopů těsně před brankou na centr zprava naběhl střídající Achahbar a po jeho vyrovnání stadion De Kuip, kde před devíti lety v Poháru UEFA triumfovaly i Teplice, remízu slavil jako vítězství.

Trenér Lavička: Odveta je otevřená

Kouč Sparty Vítězslav Lavička litoval, že jeho tým neudržel nadějné vedení. V závěru podle něj rozhodl zvýšený tlak Feyenoordu a menší aktivita Sparty. "Byli jsme blízko tomu, abychom do odvety v Praze přivezli ještě lepší výsledek. Logicky jsme zklamaní a mrzí nás to všechny. Když vedeme o dvě branky a v samém závěru přijdeme i o vítězství, je škoda," uvedl Lavička. "I tak si myslím, že ten dnešní zápas nám dodá sebevědomí do dalších zápasů, byť mohl být výsledek ještě lepší. Ale ukázali jsme tady zodpovědný a koncentrovaný výkon," podotkl Lavička.

Na jeho vkus Pražané po změně stran až příliš vyklidili hřiště. "V prvním poločase jsme hráli velmi dobře a aktivně, ve druhém to už nebylo takové. Nedokázali jsme tolik udržet míč, domácí nás zatlačili, z čehož pramenil i vyrovnávací gól," řekl Lavička. Odveta podle něj bude otevřená. "My se budeme snažit udělat maximum pro to, abychom postoupili," dodal Lavička.

Feyenoord Rotterdam - Sparta Praha 2:2 (0:2)

Branky: 60. Nelom, 90+3. 81. Achahbar - 23. a 26. Kadlec. Rozhodčí: Rasmussen - Sönderby, Hoeg (všichni Dán.). ŽK: Kweuke, Švejdík, Matějovský, Vaclík (všichni Sparta). Diváci: 35 000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články