Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 2004: Česko - USA

Sparta je v čele ligy. Výhru nad Bohemians zařídil Birmančevič

V čele neúplné prvoligové tabulky se po vítězství 3:1 nad Bohemians 1905 ocitá Sparta, které dvěma góly pomohl Veljko Birmančevič. Letenští mají dvoubodový náskok před Slavií. V dalším ze zápasů Teplice zvítězily v Mladé Boleslavi (2:1) a České Budějovice doma zdolaly Liberec (3:2). Hradec se doma zmohl proti Slovácku k jediné brance, hosté vyšli střelecky naprázdno.

Veljko Birmančevič
zdroj: ČTK / Profimedia

Bohemians 1905 – Sparta Praha 1:3

Letenský tým částečně napravil předchozí domácí remízu s Mladou Boleslaví. Týmu chyběl kvůli čtyřem žlutým kartám hlavní trenér Brian Priske, jehož zastoupil asistent a krajan Friis. V základní sestavě hostů místo Haraslína nastoupil Tuci. A právě albánský křídelník už v páté minutě obloučkem vyslal dopředu Birmančeviče, ten však ve velké šanci slabě zakončil.

Ve 40. minutě se nečekaně ujali vedení domácí. Kovařík nacentroval z přímého kopu před branku a Hůlka se hlavou nemýlil. Kapitán Bohemians se zapsal mezi střelce ve třetím kole po sobě a celkově počtvrté v ročníku nejvyšší soutěže. Hosty inkasovaný gól nabudil a zvýšili aktivitu. Birmančevič ještě na Soukupa zblízka nevyzrál, z následného Kairinenova rohu ale Vitík ve druhé minutě nastavení první půle srovnal. 

Letenští otočili skóre ve 48. minutě po rychlém brejku. Kuchta připravil míč Birmančevičovi a ten pohotovou ranou z hranice šestnáctky k tyči zařídil svému celku vedení. Srbský křídelník dal gól ve čtvrtém kole za sebou a jedenáctou brankou v ročníku nejvyšší soutěže se odpoutal od Haraslína v čele tabulky nejlepších týmových střelců. Sparta vyhrála šest z posledních sedmi venkovní ligových utkání.

"Odehráli jsme velmi slušný první poločas. Měli jsme štěstí v některých fázích, ale postupně jsme se dostávali do zajímavých věcí. Utkání bylo otevřené na obě strany. Když jsme se dostali ke kýžené vedoucí brance, následovala nepochopitelná pětiminutovka. Nemám jiných slov, než že jsme si zápas během pěti minut podělali. Fáze hry od 42. do 48. minuty nás stála body a přijatelnější výsledek. Sparta byla v tu chvíli na kolenou, my jsme jí ale sami vlastní hloupostí a chybami umožnili vrátit se do zápasu. Byl to nepochopitelně dohraný první poločas. Inkasovali jsme hloupý gól ze standardní situace, to byla hrubá chyba. Začátek druhého poločasu to samé. Dostaneme branku na 1:2 z rychlého protiútoku, jemuž předcházela naše dobrá akce. V tu chvíli se zápas vyřešil. Sparta nám ve druhém poločase ukázala kvalitu, ať už individuální, co se týká řešení finální fáze, nebo týmovou," uvedl kouč Bohemians Jaroslav Veselý.

"Bylo to velká bitva a boj o druhé míče. Věděli jsme, že pokud dáme první gól, šlo by to snadněji. Vytvořili jsme si velké šance, v první půli jsme měli dát alespoň tři branky. Kdyby se nám to podařilo, možná bych teď mluvil jinak. Bohemians byli nebezpeční hlavně ze standardních situací. Jsou v nich velmi odvážní a má s nimi problém každý tým v lize," řekl asistent trenéra Sparty Lars Friis.

Bohemians Praha 1905 – Sparta Praha 1:3 (1:1)

Branky: 40. Hůlka – 48. a 74. Birmančevič, 45.+2 Vitík. Rozhodčí: Berka - Kubr, Vlček - Petřík (video). ŽK: A. Kadlec, Hůlka, Shejbal – Panák, Ryneš, Zelený, Olatunji. Diváci: 6195.

Bohemians: Soukup – Křapka (62. Köstl), Vondra, Hybš – A. Kadlec, Beran, Hůlka, Kovařík (76. Hrubý) – Prekop (76. Huf), Hála (62. Shejbal) – Ristovski (36. Puškáč). Trenér: Veselý.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek (87. Solbakken), Ryneš (87. Zelený) – Tuci (66. Haraslín), Birmančevič – Kuchta (66. Olatunji). Trenér: Friis.

České Budějovice – Liberec 3:2

Hosté vedli od šesté minuty zásluhou Jana Žambůrka, v závěru prvního poločasu srovnal Patrik Hellebrand a po změně stran otočil stav Zdeněk Ondrášek. Už po uplynutí základní hrací doby nasměroval francouzský obránce Dynama Florent Poulolo nešťastně míč do vlastní sítě, ale poslední slovo měl Jan Suchan, který se prosadil až v šesté nastavené minutě.

Alliho přihrávka jej našla a Suchan svým pátým gólem v ligovém ročníku rozhodl o tom, že Severočeši po dvou výhrách za sebou vyšli tentokrát naprázdno. Jihočeši vyhráli poprvé po pěti kolech a v neúplné tabulce se posunuli na předposlední místo o dva body před Karvinou, která má ale nedělní utkání k dobru. Slovan zůstal sedmý.

Dynamo České Budějovice – Slovan Liberec 3:2 (1:1)

Branky: 45. Hellebrand, 67. Ondrášek, 90.+6 Suchan – 6. Žambůrek, 90.+3 vlastní Poulolo. Rozhodčí: Zaoral – Nádvorník, Pospíšil – Starý (video). ŽK: Ondrášek, Hellebrand, Čermák, Šigut – Mikula, Žambůrek, Kulenovič, Ghali. Diváci: 2398.

Č. Budějovice: Šípoš – Lazič (72. Sladký), Poulolo, Králik, Trummer – Suchan, Čermák (82. Hubínek), Hellebrand – Šigut, Alli – Ondrášek (90. Tranziska). Trenér: Lerch.

Liberec: Vliegen – Mikula (79. Horský), Chaluš, Purzitidis – Penner (44. Ghali), Žambůrek, Prebsl (79. Tetour), Preisler (60. Fukala) – Višinský (60. Doumbia), Tupta – Kulenovič. Trenér: Kozel.

Mladá Boleslav – Teplice 1:2

Všechny góly padly až ve druhém poločase. Danielové Trubač a Fila zajistili hostům dvoubrankový náskok, zkušený obránce Marek Suchý v závěru už jen snížil. Severočeši ovládli i druhý vzájemný soutěžní zápas v sezoně.

Tepličtí zvítězili po čtyřech kolech a venku v lize naplno bodovali po pěti utkáních a poprvé na jaře. V neúplné tabulce se posunuli na osmé místo a vzdálili se nadstavbové skupině o záchranu. Mladoboleslavští nenavázali na překvapivou remízu z minulého týdne na Spartě a prohráli po šesti kolech. V tabulce zůstali pátí.

"Do utkání jsme nevstoupili dobře, celý první poločas nám chyběly rychlost, dynamika a větší touha zápas zvládnout vítězně. Teplice skvěle a důrazně bránily a po zásluze nás potrestaly. Je zklamáním, že jsme rozjetou sérii bez prohry pokazili domácím utkáním. Musíme se sebrat a v posledních dvou zápasech základní části prohru s Teplicemi napravit. Takový je fotbal, jedeme dál a musíme se dobře připravit na příští zápas," zhodnotil boleslavský kouč David Holoubek.

"Čtyři zápasy po sobě jsme nebyli bodově stoprocentní. Pozměnili jsme rozestavení několika našich hráčů, čímž jsme možná Boleslav překvapili. Kluci plnili taktický plán, který jsme připravili. Když na hřišti zjistili, že domácí jsou porazitelní, začali si více věřit. Do konce základní části zbývají už jen dvě kola a tři body z cizího hřiště jsou pro nás zlaté. Co jsme doma ztratili, to jsme v Boleslavi získali, nesmírně si výhry vážíme," uvedl trenér Teplic Zdenko Frťala.

Mladá Boleslav – Teplice 1:2 (0:0)

Branky: 88. Suchý  69. Trubač, 78. D. Fila. Rozhodčí: Radina – Mokrusch, Kotalík – Kvítek (video). ŽK: Kričfaluši (Teplice). Diváci: 2421.

M. Boleslav: Mikulec – Král (76. Žitný), Suchý, Karafiát – Kadlec (76. Kostka), Sakala, Kubista (76. L. Fila), Fulnek – Solomon (86. Vaníček), Ladra – Pulkrab (63. Jawo). Trenér: Holoubek.

Teplice: Ludha – Kričfaluši, Chaloupek, Mičevič – Radosta (68. Švanda), Bílek (86. Jukl), L. Mareček, Labík – Trubač – D. Fila (90.+3 Křišťan), Čerepkai (68. Jásir). Trenér: Frťala.

Hradec Králové – Slovácko 1:0

První poločas navzdory slušnému tempu nenabídl mnoho gólových příležitostí. Ve 27. minutě nejlepší královéhradecký střelec Vašulín přetlačil v souboji o míč váhajícího Hofmanna a postupoval sám na brankáře Fryštáka, samostatný únik ale zakončil jen do tyče. O deset minut později neuspěl ani Krejčí, jehož křižnou střelu gólman Slovácka vyrazil. Na druhé straně donutil brankáře Zadražila k zákroku pouze Vecheta nepříliš důrazným volejem.

Na rozdíl do úvodního vzájemného duelu v sezoně dnes branka přece jen padla. V 77. minutě si Krejčího centr ze standardní situace našel před bránou Harazim a hlavou poslal míč do sítě. Třiadvacetiletý obránce navázal na gól z posledního domácího utkání s Karvinou a prosadil se potřetí v ligovém ročníku.

"Odehráli jsme asi nejlepší zápas od té doby, co jsem u týmu. Od první minuty jsme byli jednoznačně lepším týmem a šli jsme za vítězstvím. Kluci na hřišti skvěle plnili plán, byli jsme dominantní, dobří na míči. Mužstvo výborně pracovalo i v defenzivě, Slovácko nemělo skoro žádné šance. Vítězství je podle mě zasloužené. Na první šestku v tabulce vůbec nekoukáme. Řešíme vždy pouze následující zápas. Ještě nás čekají dvě těžká utkání, a po nich uvidíme, na jakém místě skončíme," zhodnotil domácí trenér Horejš.

"Celý týden jsme pracovali hlavně na psychické stránce, leží na nás deka. Z hlediska nasazení nemůžu dnes mužstvu nic vytknout, hráči dělali maximum, aby zlomili nepříjemnou výsledkovou sérii. Nakonec rozhodla podle mě přísná standardní situace, kterou jsme i tak měli lépe ubránit. Tři naši hráči se nechytili s náběhem a skončilo to brankou. Z mužstva jsem cítil energii, ale pořád je tam vidět herní trápení. Navíc každý zápas musíme měnit obrannou řadu, a ani středová záložní řada nemá takovou formu jako na podzim. Jsme rádi, že po dnešku jsme se s jistotou vyhnuli skupině o záchranu. To je realita. Teď bude záležet, jak rychle se dostaneme z krize. Uvidíme, na co to bude v tabulce stačit," uvedl trenér hostí Svědík.

FC Hradec Králové – 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)

Branka: 77. Harazim. Rozhodčí: Szikszay – Volf, Ratajová – Kocourek (video). ŽK: Krejčí, Juliš, Šašinka, Zadražil – Petržela. Diváci: 6012.

Hradec: Zadražil – Klíma, Kodeš, Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí (90.+4 Horák) – Čmelík (70. Šašinka), Pilař (81. Juliš) – Vašulín. Trenér: Horejš.

Slovácko: Fryšták – Reinberk (46. Sinjavskij), Hofmann, Břečka, Blahút (82. Petržela) – Daníček, Trávník (82. Kvasina) – Kim Sung-pin (57. Juroška), Havlík, Holzer (78. Kalabiška) – Vecheta. Trenér: Svědík.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články