Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta i díky dvěma proměněným penaltám ukončila stoprocentní bilanci Zlína

Praha – Po smolném konci v kvalifikaci o Ligu mistrů si fotbalisté Sparty alespoň částečně spravili chuť v lize. Na domácím hřišti si poradili se Zlínem, který díky dvěma proměněným penaltám Bořka Dočkala a jednomu zásahu Davida Lafaty porazili 3:0. Pražané se díky výhře posunuli do čela tabulky, nováček ligy naopak přišel o stoprocentní bilanci.

Kapitán Sparty David Lafata (vpravo) slaví s Josefem Hušbauerem vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Trenér Sčasný udělal po středečním vyřazení v předkole Ligy mistrů s CSKA Moskva několik změn v sestavě. Místo Matějovského, který dostal v odvetě s ruským celkem červenou kartu, nastoupil Hušbauer a zraněného Holka na stoperu nahradil Costa.

Sparta začala aktivně a už ve čtvrté minutě střílel zblízka Fatai, ale brankář Dostál reflexivně vyrazil. Vzápětí už domácí uspěli, protože Hájek fauloval pronikajícího Dočkala a domácí záložník se z nařízené penalty nemýlil. Zlín tak inkasoval vůbec poprvé v sezoně.

Domácí pokračovali v náporu a ve dvacáté minutě trefil Frýdek místo odkryté branky ležícího Fataie. Nigerijský útočník šel pak sám na Dostála, ale ani nadvakrát ho nepřekonal. Povedlo se to až v nastavení opět Dočkalovi, který proměnil i druhý pokutový kop, tentokrát nařízený po souboji Poznara s Hušbauerem. Pro Dočkala šlo o třetí gól v sezoně.


Po přestávce Zlín otevřel hru a dostal se i do zakončení, ale Sparta byla nebezpečnější. Fatai zblízka opět z dobré pozice neprostřelil Dostála a hostující gólman poté včasným vyběhnutím sebral Dočkalovi možnost završit hattrick.

Oboustranně útočný fotbal pokračoval a po hodině hry přišla první velká možnost Zlína, jenže Hájek poslal míč hlavou jen do břevna. Na druhé straně podobně dopadl Vácha, který se dokázal uvolnit, ale ranou z vápna zamířil do tyče. V 74. minutě mohl snížit Poznar, když ale po signálu těsně minul, udeřilo na opačné straně. O třetí gól Sparty se postaral Lafata a nejlepší střelec v historii ligy zaznamenal 160. branku.

Zlín tak po výhrách 1:0 v předchozích dvou kolech poprvé nebodoval. Sparta naopak ještě neprohrála a v tabulce je první o bod před dnešním soupeřem, Brnem a Příbramí.

Sparta Praha - Fastav Zlín 3:0 (2:0)

Branky: 6. a 45.+1 obě z pen. Dočkal, 76. Lafata. Rozhodčí: Hrubeš - Blažej, J. Paták. ŽK: Frýdek, Mareček, Konaté, Costa, Vácha - Hájek, Kopečný, Jugas. Diváci: 7960. 

Sparta: Bičík - Mareček, Costa, Hybš - Frýdek (46. Steinhöfer), Vácha, Hušbauer, Dočkal, L. Krejčí (63. Konaté) - Lafata, Fatai (76. Matějovský). Trenér: Ščasný.

Zlín: S. Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - Kopečný (71. Jordan), Janíček, Holík (54. Živulič), Koreš (79. Hubáček) - Železník, Poznar. Trenér: Páník.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Po vyřazení s Moskvou to nebylo snadné a bylo to na nás trochu znát. Zlín se navíc dobře připravil a neměl co ztratit. Když máte po dvou kolech šest bodů, tak se vždycky dobře hraje. Trochu jsme si to zkomplikovali, protože mohlo být v 15. minutě 3:0, ale jsem spokojený, kluci to odmakali. Stínem bylo pět žlutých karet, které byly oprávněné a dostali jsme je vždycky za to, že jsme hasili vlastní chyby. Optimální dárek k narozeninám by byl postup přes CSKA Moskva, to se pořád špatně tráví, ale život jde dál. Kluci mi proti Zlínu udělali radost, i když výhra mohla být vyšší."

Bohumil Páník (trenér Zlína): "Mohli jsme přijet a bránit v pěti, ale nám to není vlastní, přijeli jsme hrát fotbal a bylo jasné, že Sparta bude mít šance, protože má kvalitu. Penalty byly vyústěním tlaku, který soupeř měl, a spoustu šancí ještě pochytal brankář. První pokutový kop určitě byl, nechali jsme projít hráče středem a pak jsme proti němu nepřiměřeně agresivně vyrukovali. Druhá se zdálky těžko hodnotí, počkám na video. Někteří hráči zůstali za očekáváním, jako by jim sparťanská Letná svázala nohy. Ale někteří z nich hrají ligu poprvé a ještě se s ní sžívají."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články