Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Sparta hlásí další posily: Izraelce Ben Haima a Srba Plavšiće

Praha - Nejdražší přestup v historii české ligy? Už to tak vypadá. Sparta oficiálně ohlásila příchod izraelského záložníka či útočníka Tala Ben Haima. Z Maccabi Tel Aviv ho získala za výkupní klauzuli 2,9 milionu eur (asi 76,2 milionu korun), čímž o více než tři miliony překonala transfer Václava Kadlece, který se loni vrátil z dánského Midtjyllandu. "Je to pro mě skutečně vzrušující, obzvlášť když budu hrát poprvé v zahraničí," řekl Ben Haim. Do pražského klubu míří i jednadvacetiletý srbský záložník Srdjan Plavšić, který přestoupil z Crvene Zvezdy Bělehrad.

Tal Ben Haim
zdroj: AC Sparta Praha

Sedmadvacetiletý Beh Haim je rodákem z Kfar Saby a ve své kariéře prozatím nepůsobil jinde než v Izraeli. Nejvíce startů nasbíral v dresu Maccabi Petah Tikva. V Tel Avivu hrál poté nejprve za Hapoel, poté za Maccabi.

V dresu Maccabi v uplynulé sezoně nastoupil do devětadvaceti utkání, v nichž zaznamenal patnáct branek. Celkem za Maccabi Tel Aviv odehrál přes 300 zápasů a nastřílel 84 branek.

"Moc si vážím toho, jak moc mě Sparta chtěla přivést. Od první chvíle mi klub dával najevo, že o mě stojí. Teď musím ukázat, že to rozhodnutí bylo správné, a těším se na první zápas a trénink," řekl Ben Haim.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta představila nové akvizice: Ben Haima a Plavšiće

Ben Haim je také izraelským reprezentantem. Poté, co svou zemi reprezentoval v mládežnických kategoriích, začal v roce 2011 dres národního týmu oblékat i v té seniorské. Doposud za Izrael nastoupil ve třiadvaceti duelech a vstřelil pět branek.

K týmu, jenž je aktuálně na soustředění ve Františkových Lázních, se Ben Haim nepřipojí ihned, a to kvůli osobním záležitostem v Tel Avivu. Do přípravy tak vklouzne až koncem týdne.

Přehled nejdražších fotbalových přestupů české ligy (podle spekulací médií v milionech korun):

76 - Tal Ben Haim, Maccabi Tel Aviv - Sparta Praha (2017)
73 - Václav Kadlec, Midtjylland - Sparta Praha (2016)
35 - Szilárd Németh, Slovan Bratislava - Sparta Praha (1997)
34 - Štěpán Vachoušek, FK Teplice - Slavia Praha (2002)
32 - Gino van Kessel, Trenčín - Slavia Praha (2016)
30 - Dragiša Binič, CZ Bělehrad - Slavia Praha (1991)

"S trenérem jsem ještě nemluvil tolik, abych přesně věděl, co čekat. Jsem křídlo a čekám, že tam je moje pozice. Přesné pokyny se dozvím až při trénincích. Ale samozřejmě, když přivedete cizince, očekáváte, že bude kvalitní a bude zaznamenávat co nejvíc gólů a asistencí," uvedl Ben Haim.

Srbský reprezentant Plavšić, který se představil na mistrovství Evropy jednadvacítek, je odchovancem Vojvodiny. Svou seniorskou kariéru začal v nižší srbské soutěži v dresu Čelareva. Prvoligovou premiéru si odbyl až v dresu Spartaku Subotica v sezoně 2014/2015 a zaujal natolik, že si ho v následujícím ročníku vybrala Crvena Zvezda.

"Je to hodně vzrušující moment, jsem velmi spokojený. Pořád si to ale ještě neuvědomuju, protože je toho na mě docela dost. Mám ale samozřejmě velkou radost a myslím, že za dva, tři dny mi teprve dojde, co se stalo a co to pro mě znamená," řekl Plavšić, jehož agentem je Igor Gluščević, bývalý sparťanský střelec.

Srdjan Plavšič
zdroj: AC Sparta Praha

"Je to pro mě velký krok. Sice přestupuju z jednoho velkého klubu do jiného, ale poprvé budu působit v zahraničí a to je velká výzva. Právě proto se musím snažit co to půjde, abych se zlepšoval a mohl být Spartě co nejvíc prospěšný," dodal Plavšić.

Sparta po příchodu italského trenéra Andrey Stramaccioniho v letní přestávce výrazně posiluje kádr. Před Ben Haimem a Plavšičem angažoval třetí celek uplynulé ligové sezony také rakouského útočníka Marca Janka, slovenského brankáře Martina Dúbravku, jeho krajana stopera Lukáše Štetinu, srbského záložníka Vukadina Vukadinoviče a bosenského beka Eldara Čiviče.

Zdroj
ČTK, ČT sport, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články