Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sparta chce v Sarajevu pohlídat očekávaný postup

Sarajevo - Už dlouho fotbalisté pražské Sparty nezažili, aby k zápasu evropského poháru jeli téměř bez stresu a obav o konečný výsledek. Včera si však takové výsadní pocity při cestě do Bosny mohli vychutnávat, protože by je musel potkat jen nevídaný kolaps, aby dnes nezkompletovali postup ze 3. předkola Evropské ligy přes FK Sarajevo, které před týdnem na Letné deklasovali 5:0. Pražané však slibují, že odvetu nevypustí. Žádnou blamáž dopustit nehodlají a proti týmu českého kouče Jiřího Plíška by rádi uspěli i podruhé, aby pro ně byl vstup do sezony stylový.

"Doufám, že postup se po takovém prvním výsledku už ztratit nedá. Tedy ani to nepředpokládám," řekl brankář Sparty Jaromír Blažek. "Už před dvojzápasem jsme vyhlásili, že hlavním cílem je postup. Na tom se nic nemění ani po prvním utkání. Nepřemýšlíme tak, jestli je už hotovo," dodal kouč a generální sportovní manažer klubu Jozef Chovanec.

Čeští vicemistři si mohou pohrávat s myšlenkami, koho za dva týdny vyzvou v závěrečném play-off, v němž půjde o prémii asi 80 milionů korun za postup do základní skupiny, kde se po krachu v předkole Ligy mistrů objevili i loni. Pokud v Sarajevu nedojde k senzaci a Sparta projde dál, jméno dalšího soupeře se dozví v pátek.

Blažek také dopředu vyhlásil, že Sparta ani přes jasně rozehrané dvojutkání nehodlá hazardovat s vlastním jménem. A tým nechce dopustit žádné komplikace. "Pokud bychom v Sarajevu něco museli honit až do konce zápasu, mohly by nám chybět síly do dalších zápasů. Snad jsme dost chytří na to, abychom něco takového nedopustili," uvedl Blažek. 

Sparta se zdá být na prahu nové sezony ve slušné formě. Úvodní dva duely zvládla především v ofenzivě nad očekávání, vizitkou je pět branek Sarajevu a čtyři v nedělní ligové premiéře v Českých Budějovicích. I na bosenské půdě má být hlavním útočným esem Kamerunec Leonard Kweuke. Minulý čtvrtek se v prvním duelu se Sarajevem zaskvěl hattrickem, v Budějovicích přidal i ligovou trefu.


Plíškovi svěřenci zatím mají v nohách "jen" zápasy ve 2. předkole EL proti švédskému Örebro. Bývalý kouč Slovácka a Teplic, který působil jako sportovní manažer i ve Spartě, ví, že čtvrteční duel se Spartou už bude spíš jen soubojem o prestiž. "Reálnou šanci na postup jsme ztratili v podstatě už po prvním utkání na Spartě, mrzí mě, že jsme nepřivezli lepší výsledek už jen kvůli našim skvělým fanouškům," řekl Plíšek.

 

Sparťané si odvetu nechtějí ničím zkomplikovat. Pozor na zbytečné fauly si musejí dávat stoper Řepka a nová posila v záloze Juhar, jimž by druhá žlutá karta vystavila stopku pro úvodní zápas v dalším předkole. Není vyloučeno, že trenéři obmění základní sestavu, když je prakticky o postupujícím rozhodnuto. Na krajích zálohy by mohli dostat šanci Kadlec s Podaným nebo Kerič. Chovanec ale nenaznačil, kterých postů se změny mohou týkat. "K nějakým dojít může, zohledníme i zdravotní stav hráčů," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Ondřeje Prokopa

Předpokládané sestavy:

Sarajevo: Hamzič - Čomor, Torlak, Maksumič, Dupovac - Kojaševič, K. Handžič, Ščepanovič, Suljič - Obuča, Haskič.

Sparta: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Kadlec, Vacek, Matějovský, Podaný - Kweuke.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články