Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sparta chce ukázat, že Chelsea ještě nemá hotovo

Londýn - Fotbalisté Sparty před odvetou 2. kola Evropské ligy na hřišti slavné Chelsea nejsou v lehké situaci, nikoli však neřešitelné. Úřadujícího vítěze Ligy mistrů potřebují zdolat nejméně o jednu branku, aby dohnali manko z domácího utkání (0:1) a udrželi se ve hře o postup. Proti tomu ale bude Petr Čech, který slouží Chelsea už devátou sezonu a v duelu se Spartou si může připsat 100. start v evropských pohárech. Z utkání přinese náš web podrobný on-line textový přenos.

Chelsea v pohárech doma už devět zápasů neprohrála. "Neházíme flintu do žita, chceme uhrát dobrý výsledek a poprat se o postup. Hráči, kteří tenhle zápas vybojovali, si zaslouží, abychom předvedli na Stamford Bridge kvalitní výkon," řekl záložník Lukáš Vácha, který za pražský celek nastoupí podruhé po zimním příchodu z Liberce. Stejně jako většina sparťanů se těší na možná největší zápas kariéry.

Hosty za úspěchem přímo v Londýně poženou tři tisícovky fanoušků. Hráči Sparty se i kvůli početnému zástupu svých příznivců chtějí s těžkou odvetou popasovat se ctí. I když jim znovu bude chybět zraněný lídr defenzivy Jiří Jarošík a nemocný Josef Hušbauer, jenž s teplotou odjel z letiště zpět domů.

Kouč Vítězslav Lavička tak musel narychlo vymýšlet, jak poskládá sestavu pro čtvrteční zápas. "Máme teď dvě, tři varianty. Možné je, že nastoupíme i se dvěma útočníky," uvedl Lavička a připustil, že absence reprezentanta Hušbauera pro něj je komplikací.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta odletěla vstříc odvetě s Chelsea

"Pro nás bude odveta znamenat strašně moc a budeme se chtít porvat o postup. Když dáme branku, tak se to může celé otočit," věří brankář Tomáš Vaclík, zatímco jeho protějšek v brance Chelsea Čech si minulý čtvrtek po utkání na Letné pochvaloval povedený vstup svého týmu do dvojzápasu.

Petr Čech, brankář Chelsea: "Doufám, že o postupu rozhodneme co nejdřív. Pokud se nám podaří rychle vstřelit gól, pak by to mělo být v klidu. Chceme mít zápas od první do poslední minuty pod kontrolou, aby z toho nebyly zbytečné nervy." 

Marek Matějovský, kapitán Sparty: "Nemyslím si, že uspět na Chelsea je něco neskutečného nebo nemožného... My jsme prostě odhodlaní se porvat, vždycky jdeme za nejlepším možným výsledkem. A také víme, co zlepšit proti prvnímu zápasu." 

"Vyhráli jsme venku, nedostali gól, což vypadá ideálně. Nesehráli jsme úplně ideální zápas, protože jsme dost kazili, ale výsledek je dobrý," řekl Čech v Praze, kde proti svému bývalému klubu vychytal čisté konto. Chelsea po utkání sklidila kritiku za nepříliš výrazný výkon.

"Ale naše hra šla v utkání postupně nahoru. Každopádně doma ještě musíme rozdělanou práci dokončit," uvedl kouč Rafael Benítez. Do odvety může vybírat z téměř kompletního kádru, fit je i stoper John Terry, který v Praze nenastoupil. Benítez však už dnes oznámil, že při odvetě se Spartou bude šetřit věhlasného záložníka Franka Lamparda i obránce Branislava Ivanoviče.

Prolomit anglické prokletí

K postupu do osmifinále čeští vicemistři potřebují změnit nelichotivou bilanci. Anglický tým dokázali vyřadit jen v jediném vzájemném klání, když před téměř třiceti lety uspěli s Watfordem.

Sparta - anglické kluby:

17 zápasů, 3 výhry, 3 remízy, 11 porážek, skóre 12:26

1964/65 (PVP) West Ham United - Sparta 2:0, 1:2

1983/84 (UEFA) Watford - Sparta 2:3, 0:4

2000/01 (LM) Sparta - Arsenal 0:1, 2:4

2003/04 (LM) Sparta - Chelsea 0:1, 0:0

2004/05 (LM) Sparta - Manchester Utd. 0:0, 1:4

2005/06 (LM) Sparta - Arsenal 0:2, 0:3

2007/08 (LM) Sparta - Arsenal 0:1, 0:3

2010/11 (EL) Sparta - Liverpool 0:0, 0:1

2012/13 (EL) Sparta - Chelsea 0:1.

Jinak pro sparťany konfrontace s celky z Premier League většinou nedopadla dobře. V posledních jedenácti vzájemných zápasech dali jedinou branku. Na druhou stranu před deseti lety v základní skupině Ligy mistrů právě na hřišti Chelsea získali cennou bezbrankovou remízu, díky které pak slavili postup do jarní fáze.

Sparťany mrzelo, že před týdnem s Chelsea neudrželi výsledek 0:0, o který je připravil brazilský záložník Oscar krátce po svém příchodu na hřiště v 82. minutě. Kouč Vítězslav Lavička nepochybuje, že jeho tým v náročné odvetě může ukázat ještě lepší tvář než v Praze.

Na Letné měli domácí problémy hlavně s překonáním dobře fungující obrany soupeře v čele s Čechem. "Chelsea samozřejmě je ve výhodě, ale my svoje šance ještě nevzdáváme," uvedl Lavička. Podle Čecha nemůže Chelsea odvetu pojmout bezstarostně. "Hotovo ještě není. To bude, až doma ještě jeden gól přidáme," uvedl gólman. Vítěz souboje narazí na lepšího z dvojice Ajax Amsterodam - Steaua Bukurešť.

Zápas začíná ve 21:05, hlavním rozhodčím je Makedonec Aleksandar Stavrev.

Pokud by se Spartě přeci jen podařilo otočit dvojzápas s Chelsea, narazila by na lepšího z dua Ajax Amsterodam - Steaua Bukurešť. O případném soupeři Plzně se rozhodne v Istanbulu, kde na sebe narazí Fenerbahce a BATE Borisov.

Ve zbylých utkáních se mimo jiné pokusí odvrátit hrozbu brzkého vyřazení obhájce titulu Atlético Madrid, který v prvním utkání doma nečekaně podlehl 0:2 Kazani. I Dněpropetrovsk s Janem Laštůvkou a Ondřejem Mazuchem musí proti Basileji dohánět dvougólové manko a Plašilovo Bordeaux si po remíze 1:1 v Kyjevě chce proti Dynamu pojitit postup .

Předpokládané sestavy:

Chelsea: Čech - Azpilicueta, Terry, Cahill, Bertrand - Mikel, Luiz - Moses, Mata, Marin - Torres.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Kadlec, Matějovský, Vácha, Krejčí - Lafata, Kweuke.

Absence: Jarošík, Kadeřábek (oba zranění), Hušbauer (nemoc), Přikryl (nejistý start) - Romeu (zranění), Demba Ba (podzimní start v EL za Newcastle).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články