Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Sparta chce s nováčky vylepšit bilanci, slávisté chystají utajené posily

Praha - Poslední den v roce poutá pozornost fotbalových příznivců především tradiční silvestrovské derby internacionálů Slavie a Sparty. Oba pražští rivalové se v exhibičním utkání legend utkají již po devětadvacáté a Sparta se pokusí vylepšit zatím velmi nelichotivou bilanci. Dosud uspěla jen pětkrát oproti 19 triumfům Slavie. Čtyři duely skončily remízou. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu od 12:00. Program začne zápasem veteránů, o hodinu později vypukne hlavní zápas internacionálů.

Silvestrovské fotbalové derby - internacionálové Ivo Ulich (vlevo) a Vratislav Lokvenc při přípitku
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

I tentokrát se derby zúčastní nové tváře, které ještě nedávno brázdily ligové trávníky. Za Slavii bude chytat Radek Černý a sešívaný dres oblékne také Lukáš Jarolím. Za Spartu zase nastoupí Jan Flachbart či Lukáš Zelenka. Chybět nebudou tradiční účastníci silvestrovských derby jako Jiří Novotný, Michal Horňák, Vratislav Lokvenc či Libor Sionko nebo na straně Slavie Pavel Kuka, bratři Doškovi a Luboš Kozel.

Sparta naposledy v derby vyhrála v roce 2011. Poslední dva roky ovládla Slavia, která za posledních 12 let prohrála jen dvakrát. Navíc bude chtít Slavii oplatit prohru i z finále letošního vánočního turnaje.

"Letos bychom tu bilanci chtěli změnit, ale už jsme ve věku, kdy si derby chodíme hlavně užívat a chtěli bychom hlavně bavit diváky," řekl bývalý kapitán Sparty Jiří Novotný. "Samozřejmě chceme vyhrát, ale s ligovým derby se to nedá srovnávat. Je to spíše o zábavě, i když to v určitých fázích může být vyhecované," doplnil brankář Slavie Černý.

Řepka nebyl dobrý nápad

Oba tak jen potvrzují, že zatímco na ligové scéně je derby pro oba kluby nejprestižnějším utkáním, na Silvestra jde především o zábavu a velká rivalita mezi kluby jde stranou.

"Už asi patnáct let usiluji o to, aby nadměrná vyhrocenost z exhibičních zápasů zmizela. Byl bych raději, kdybychom si po utkání šli někam sednout a popovídat si. A ne abychom na sebe byli naštvaní, kdo koho pokopal," řekl manažer internacionálů Sparty Jaroslav Bartoň.

Podle toho vybírá i hráče. "Nechci to přehnaně hecovat z hlediska výběru hráčů. Povolával bych ty nejlepší, jenže jednou jsem vzal Tomáše Řepku a viděl jsem, jak špatně na to lidé reagovali," připomněl výtržnosti fanoušků z roku 2011.

Siegla s Frýdkem nepustí zdraví

"Oslovil jsem Marka Kuliče a Zdeňka Pospěcha, kteří nemůžou přijet. Chybět bude i Jan Koller či Horst Siegl s Martinem Frýdkem, kteří mají zdravotní problémy. Na druhou stranu ještě budu kontaktovat Jana Šimáka," dodal Bartoň.

Také Slavia plánuje na poslední chvíli získat utajené posily. "Jediné, co mohu říct, je, že pokud opravdu oba přijedou, budou to pro nás výrazné posily," řekl manažer staré gardy Slavie Jan Mareš. Zřejmě by mělo jít o Patrika Bergera, který za Slavii nastoupil už minulý týden na vánočním turnaji a pomohl k celkovému prvenství.

Součástí programu je rovněž utkání veteránů nad 45 let. Toho se za Spartu zúčastní například vicemistr Evropy z roku 1996 Jiří Němec, za Slavii třeba Ivo Knoflíček či současný trenér Miroslav Beránek. Mezi veterány vyhrála Slavia čtyřikrát, pětkrát skončil zápas remízou a dvakrát vyhrála Sparta. Derby se opět odehraje na půdě Slavie na umělé trávě v Edenu. 

Očekávané soupisky pro 29. silvestrovské derby:

Internacionálové:

Slavia: Radek Černý, Martin Vaniak, Lukáš Došek, Tomáš Došek, Tomáš Hunal, Martin Hyský, Roman Janoušek, Lukáš Jarolím, Jaromír Jindráček, Tomáš Klinka, Luboš Kozel, Pavel Kuka, Martin Müller, Adam Petrouš, Ivo Ulich.

Sparta: Jaromír Blažek, Jan Flachbart, Milan Fukal, Radim Holub, Michal Horňák, Vratislav Lokvenc, Antonín Mlejnský, Jiří Novotný, Michal Pospíšil, Libor Sionko, Luděk Stracený, Lukáš Zelenka, Marek Kincl.

Veteráni:

Slavia: Miroslav Beránek, Dušan Herda, Petr Herda, Václav Hrdlička, Karel Jarolím, Jiří Jeslínek, Ivo Knoflíček, Jan Mareš, Pavel Medynský, Gustav Ondrejčík, Miroslav Příložný, Pavel Řehák, Juraj Šimurka, Luboš Zákostelský.

Sparta: Aleš Bažant, Václav Budka, Miloslav Denk, Josef Jarolím, Boris Kočí, Lumír Mistr, Miroslav Mlejnek, Jiří Němec, Petr Slaný, Milan Sova, Marek Trval, Petr Vrabec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články