Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta a Slavia žalují FAČR kvůli Macelovi

Praha – Fotbalové kluby Sparta a Slavia podaly určovací žalobu, zda při odvolání předsedy komise rozhodčích Luďka Macely výkonným výborem nebyly porušeny stanovy fotbalové asociace (FAČR). Současně spolu s dalšími čtyřmi kluby – Jabloncem, Teplicemi, Žižkovem a Příbramí – podávají podnět odvolací a revizní komisi (ORK), která by měla prošetřit totéž v rámci fotbalové platformy.

Fotbalová asociace České republiky
zdroj: ISIFA/FAČR autor: Vojta Rejl

Nejvyšší představitelé obou klubů, sparťan Daniel Křetínský a slávista Aleš Řebíček, současně žádají, aby se rozhodování ORK neúčastnila její předsedkyně Markéta Haindlová, která je obchodně spjata s místopředsedou FAČR Jindřichem Rajchlem. Zároveň spolupracuje při vzniku nové hráčské asociace s členem výkonného výboru Karlem Poborským, který také hlasoval pro odvolání Macely.

Zástupci uvedených prvoligových klubů také požadují omluvu výkonného výboru za způsob, jakým při odvolání Macely a jmenování Dagmar Damkové postupoval. Vadí jim, že k odvolání komise rozhodčích došlo před týdnem bez vědomí ligového shromáždění, v čemž spatřují porušení nových stanov FAČR. "Očekáváme jasnou omluvu a změnu přístupu asociace k profesionálnímu fotbalu a klubovým vlastníkům. Pokud si někdo myslí, že bude zvolen a pak bude vládnout neomezeně, pak se mýlí," řekl letenský boss.

Je nám líto, video expirovalo.
Pražská S protestují proti odvolání Macely

Představitelé Sparty a Slavie pohrozili, že pokud nezmění vedení asociace vnitřní kulturu českého fotbalu, oba velkokluby se od příští sezony nepřipojí k projektu společného prodeje televizních a marketinkových práv, na němž se dosud podílely na základě principu solidárnosti. Fotbalové lize tak reálně hrozí odliv značných financí, z nichž čerpaly všechny kluby. Oba mediálně a marketingově nejsledovanější kluby by prý začaly s právy nakládat samostatně. Podle odhadů Křetínského a Řebíčka může jít o více než 100 milionů korun.

S názorem Sparty a Slavie zásadně nesouhlasí Rajchl. "Jestli se má případ odvolání komise rozhodčích postoupit k odvolací a revizní komisi, už kluby hlasovaly minulý týden a zamítly to. Ukazuje se, že jde o účelový krok několika klubů, a nikoliv vůli ligového shromáždění. Několika klubům asi vadí, že nemohou nasazovat rozhodčí podle svojí vůle. Pokud se bavíme o respektu k ligovému shromáždění, měli by si pánové zamést před vlastním prahem," uvedl Rajchl pro Lidovky.cz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články