Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Španělské dresy vyvolaly skandál. Fanoušci na nich vidí symbol republikánské vlajky

Politická situace je ve Španělsku v posledních měsících značně vyhrocená, což se naplno projevilo i při odhalování nových dresů národního týmu pro červnové mistrovství světa. Část fanoušků je považuje za skandální, jelikož v jejich očích motivy připomínají republikánskou vlajku. Někteří příznivci tak volají po jejich bojkotu.

Nové dresy Španělska
zdroj: Adidas

Místo oslav přišel skandál. Španělský národní tým v pondělí odhalil nové dresy, za které okamžitě sklidil tvrdou kritiku. Trikotům mistrů světa z roku 2010 dominuje tradiční červená, s kterou příznivci problém nemají. Horší jsou však motivy vyvedené ve žluté a modré.

Právě v nich část fanoušků vidí purpurovou, která byla součástí republikánské vlajky v letech 1931-1939. Republikánskou vlajku dodnes používají odpůrci španělské monarchie.

"Ten dres si určitě nekoupím. Nereprezentuje moji zemi," napsal jeden z fanoušků a další s ním souhlasí. "Měli bychom republikánský dres bojkotovat. Španělsko je monarchie, ne republika," hněval se zase jiný.

Politické pozadí barev na nových dresech ale odmítl jak jejich výrobce Adidas, tak prezident španělského svazu Juan Luís Larrea. "Ta barva je jasně modrá. Testovalo se to i v dešti a zůstalo to modré," uvedl. Motivy tří barev na dresu mají připomínat historické trikoty, v nichž "La Roja" postoupila do čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1994.

Kauza s dresy přichází v době, kdy Španělskem zmítá politická krize po referendu Katalánců o nezávislosti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články