Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Španělská liga ne a ne začít, nervozita panuje i v Itálii a Řecku

Praha – Italští a španělští fotbaloví fanoušci žijí v nejistotě. Na Pyrenejském poloostrově se nejvyšší soutěž totiž nezačne hrát ani o tomto víkendu. Dosavadní jednání mezi vedením ligy a fotbalisty nepřinesla žádný posun. Hráči jsou odhodláni pokračovat ve stávce mimo jiné kvůli nezaplaceným mzdám. Zápasy prvního kola se měly odehrát už minulou sobotu a neděli. Vážně ohrožen je i start italské nejvyšší soutěže Serie A. Také v Itálii jsou hráči ve sporu s vedením ligy, které stále nepodepsalo kolektivní smlouvu. Její podmínky byly přitom dohodnuty už během minulého ročníku. I v Řecku mají problémy, ovšem úplně z jiného důvodu. Kluby Olympiakos Volos a Kavala totiž kvůli zapletení svých šéfů do korupčního skandálu sestoupí z řecké ligy, což významně narušuje organizaci nejvyšší soutěže.

Trénink fotbalistů Barcelony
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Fotbalová velmoc Španělsko zřejmě nechá zavřené brány stadionů i tento víkend. Poprvé v historii hráčům došla trpělivost natolik, že přistoupili ke stávce. Kopačky nenazuli fotbalisté 42 klubů z první a druhé ligy. "Rozumím tomu, že fanoušci chtějí chodit na fotbal, ale musíme se zamyslet nad hráči. Ti teď prožívají složité období, protože nemají jistotu, že dostanou své platy. Rád bych byl optimističtější, ale to právě teď nemůžu být," uvedl ředitel hráčské asociace AFE Luis Gil.

Fotbalisti chtějí mít jistotu, že dostanou své mzdy. V uplynulé sezoně totiž menší kluby nevyplatily zhruba dvěma stovkám z nich celkem 50 milionů eur. Ligou navržený nouzový fond na pokrytí těchto mezd se 40 miliony eur je proto podle nich nedostatečný. "Myslím, že jednání pokračují dobře, budeme mít další schůzku, na které už snad najdeme kompromis, tak aby liga začala co nejdřív," řekl optimisticky viceprezident soutěže Francisco Catalan.

Ztráty španělských prvoligových týmů se za rok do konce června 2010 vyšplhaly na 100 milionů eur, šest klubů už požádalo o ochranu před věřiteli. Celkový dluh soutěže je skoro 3,5 miliardy eur, což je dvakrát více, než utržila.

Zástupcům italské ligy vadí v kolektivní smlouvě jeden bod

"Fakt je ten, že sezona nemůže začít bez kolektivní smlouvy," uvedl prezident hráčské asociace Damiano Tomassi po včerejším setkání se zástupci všech 20 prvoligových klubů. "Doufáme, že sezona začne, protože to by znamenalo, že máme podepsaný kontrakt," dodal bývalý italský reprezentant. Serie A má naplánovaný start na tento víkend.

Je nám líto, video expirovalo.
Ligy na jihu Evropy se zmítají v problémech

Hráčská asociace se pře s vedením ligy od loňského června, kdy vypršela předchozí kolektivní smlouva. Během první poloviny minulé sezony ohlásili fotbalisté dvakrát stávku, která však byla pokaždé na poslední chvíli díky ústní dohodě mezi oběma stranami odvrácena.

Zástupci ligy nicméně smlouvu stále ještě nepodepsali. Hlavním sporným bodem zůstává požadavek klubů, aby mohly nechtěného fotbalistu v posledním roce jeho kontraktu poslat trénovat s rezervním týmem, pokud nepřistoupí na odchod. To hráčská asociace rezolutně odmítá. "Pokud není kontrakt podepsán pouze kvůli interpretaci tohoto bodu, znamená to, že tam jsou jiné motivy. A pokud to tak je, bylo by lepší označit je přímo," uvedl prezident Italské fotbalové federace Giancarlo Abete. "Se všemi problémy, které tato země má, se stydím, že veškerá pozornost je upřena jen na tenhle bod," dodal.

Start řecké ligy ohrožují dozvuky korpční aféry

Kluby Volos a Kavala už v červenci nuceným sestupem potrestány byly, uspěly však s odvoláním a zdálo se, že v nejvyšší soutěži zůstanou. EAA dnes ovšem uvedla, že týmy neudělaly dost pro to, aby se distancovaly od svých majitelů, kteří se zapletli se sázkařskými gangy, a poslala je až do čtvrté ligy.

Ilustrační foto
zdroj: Isifa

Do nejvyšší soutěže by místo nich měly postoupit Levadiakos a Doxa Drama. Podle řeckých médií je kvůli organizačním záležitostem prakticky vyloučeno, aby po nejnovějším obratu začala liga podle plánu o víkendu. "Oficiálně ještě k žádnému odložení začátku sezony nedošlo, nicméně očekáváme oznámení ve středu," řekl mluvčí řecké ligy.

Zpráva o sestupu Volosu vyvolala bouři nevole mezi fanoušky klubu, kteří vyšli protestovat do ulic a napadli i kancelář vládnoucí strany PASOK.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články