Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Španělé a Italové nadále dominují skupině G, Island pokořil Chorvatsko

Praha - "Povinná" vítězství si v kvalifikačních duelech o postup na mistrovství světa připsala španělská a italská reprezentace. La Roja uspěla v Makedonii, Squadra Azzurra doma deklasovala Lichtenštejnsko. Před vlastními příznivci naopak překvapil Island, který připravil první porážku favorizovanému Chorvatsku. Irsko remizovalo s Rakouskem, Srbsko se rozešlo smírně s Walesem.    

David Silva (vpravo) oslavuje vstřelenou branku v Makedonii
zdroj: REUTERS autor: Stoyan Nenov

Španělsko rozhodlo o výhře 2:1 v Makedonii během úvodní půlhodiny. Nejprve se v patnácté minutě prosadil z otočky David Silva a pojistku přidal o dvanáct minut později Diego Costa. Domácí už po pauze dokázali jen snížit zásluhou Stefana Ristovského.

Itálie měla s Lichtenštejnskem méně práce a zvítězila 5:0. První branku za národní tým si připsal Federico Bernardeschi. Celek z Apeniského poloostrova dal pět gólů v jednom utkání světové kvalifikace poprvé od roku 1993, v čele je přesto o skóre Španělsko.

Ve skupině D si udrželo vedení Srbsko po remíze 1:1 s Walesem. Hosté bodovali, přestože jim kvůli kartám chyběl hvězdný Gareth Bale. Skóre otevřel ve 35. minutě Ramsey z penalty, kterou kopal do stejné branky jako Panenka při finále ME 1976 a stylově ji podobně jako česká legenda proměnil dloubákem.

Srbové si po změně stran vypracovali vytrvalý tlak a nakonec jim v 73. minutě zajistil remízu Aleksandar Mitrovič. Balkánský tým vede skupinu D s dvanácti body o skóre před Irskem. Wales je s osmi body třetí a stejně jako první dva celky ještě neprohrál.

Walters zachránil Irsku alespoň bod

Irové s Rakouskem prohrávali od 31. minuty, kdy se po signálu z rohu trefil Martin Hinteregger. Odpovědět dokázali až těsně před koncem, kdy vlétl do nedůrazné obrany Jonathan Walters a srovnal. 

Jonathan Walters slaví vyrovnávací gól v síti Rakouska
zdroj: REUTERS autor: Clodagh Kilcoyne

Domácí vzápětí dostali míč do sítě i podruhé, ale gól neplatil kvůli útočnému faulu. Přesto vedou tabulku skupiny o bod před Srbskem, které se může posunout do čela v případě vítězství nad Walesem.

Island zaskočil silné Chorvatsko, Konopljanka udeřil ve Finsku

Notně se zamotala situace ve skupině I, kde Island doma udolal vedoucí Chorvaty 1:0 a v tabulce je bodově dotáhl. Vítězný gól dal v Reykjavíku v poslední minutě šťastným zásahem ramenem Hördur Magnússon.

Dva body ztrácí třetí Turecko, které nezaváhalo v Kosovu, a také čtvrtá Ukrajina. Ta po úterní blamáži s Maltou zabrala a zvítězila 2:1 ve Finsku. První gól hostů vstřelil Evgen Konopljanka, o jehož příchod z Schalke usiluje pražská Slavia.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:

Skupina D:

Dublin: Irsko - Rakousko 1:1 (0:1)

Branky: 85. Walters - 31. Hinteregger. 

Kišiněv: Moldavsko - Gruzie 2:2 (2:0)

Branky: 15. Ginsari, 36. Dědov - 65. Merebašvili, 70. Kazaišvili.

Bělehrad: Srbsko - Wales 1:1 (0:1)

Branky: 74. Mitrovič - 35. Ramsey z pen. 

Skupina G:

Skopje: Makedonie - Španělsko 1:2 (0:2)

Branky: 66. Ristovski - 15. Silva, 27. Costa.

Udine: Itálie - Lichtenštejnsko 5:0 (1:0)

Branky: 35. Insigne, 52. Belotti, 74. Éder, 83. Bernardeschi, 90.+1 Gabbiadini.  

Haifa: Izrael - Albánie 0:3 (0:2)

Branky: 22. a 44. Sadiku, 71. Memushaj. 

Skupina I:

Tampere: Finsko - Ukrajina 1:2 (0:0)

Branky: 72. Pohjanpalo - 51. Konopljanka, 75. Besedin.

Reykjavík: Island - Chorvatsko 1:0 (0:0)

Branka: 90. Magnússon.

Skadar: Kosovo - Turecko 1:4 (1:2)

Branky: 22. Rrahmani - 7. Sen, 31. Ünder, 61. Yilmaz, 82. Tufan. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články