Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Southgate už anglickou reprezentaci nepovede, po "neúspěchu" na Euru rezignoval

Před Eurem v Německu prohlásil, že pokud Anglii nepomůže ke zlatu, pravděpodobně už na lavičce pokračovat nebude. A tak se i stalo. Trenér Gareth Southgate po zisku stříbrné medaile a osmi letech ve funkci, během nichž dovedl Albion dvakrát do finále mistrovství Evropy, rezignoval.

Zklamaný trenér Anglie Gareth Southgate po finále Eura
zdroj: REUTERS autor: Annegret Hilse

"Je čas na změnu a na novou kapitolu. Nedělní finále proti Španělsku bylo mým posledním zápasem v roli trenéra anglické reprezentace," uvedl třiapadesátiletý kouč, jemuž měla vypršet smlouva na konci prosince.

Anglie v neděli v Berlíně podlehla Španělsku 1:2 a stejně jako před třemi lety, kdy se v souboji o evropský titul musela sklonit před Itálií po penaltovém rozstřelu, kousala hořké zklamání. V roce 2018 postoupila na mistrovství světa do semifinále. Jediným zlatem z velkého turnaje tak i nadále zůstává triumf z domácího světového šampionátu z roku 1966.

"Bylo pro mě nesmírnou ctí za Anglii hrát a trénovat ji. Znamenalo to pro mě všechno a dával jsem tomu všechno," pokračoval někdejší obránce Southgate, který od roku 2016 vedl reprezentaci ve 102 utkáních.

Navzdory postupu do finále mistrovství Evropy byl jeho tým na Ostrovech konstantně kritizován za herní projev, po rezignaci se však dočkal mnoha slov uznání. "Garethe, chci vám poděkovat – ne jako prezident asociace, ale jako fanoušek Anglie. Děkuji, že jste dokázal vytvořit tým, který stojí v roce 2024 bok po boku s těmi nejlepšími na světě. Měl byste být neuvěřitelně hrdý na to, čeho jste dosáhl," vzkázal princ William.

Vedle řady jiných se přidal i věhlasný Gary Lineker, bývalý skvělý útočník a v současnosti televizní expert. "Přeji Garethu Southgateovi do budoucna jen to nejlepší. Přinesl do Anglie hrdost, respekt a soudržnost, což jsme tu dlouho neviděli. Byl velmi blízko k fotbalové nesmrtelnosti a svou práci vždy dělal s pokorou, slušností a důstojností," ocenil Lineker.

"Děkuji, trenére. Bylo privilegiem hrát za Anglii pod vaším vedením. Získal jsem vzpomínky, které mi zůstanou navždy. Přeji vše nejlepší při vašem dalším dobrodružství," doplnil záložník Declan Rice.

Svaz chce nyní co nejdříve vybrat nového kouče. "Proces jmenování Garethova nástupce už začal. Liga národů startuje v září, může to být i dočasné řešení," prohlásil ředitel asociace Mark Bullingham.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články