Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Soupeř ideální pro oslavy výročí. Se Slovenskem to bude mít náboj, zní od Čechů

Slovensko soupeřem v Lize národů? Reprezentační trenér Karel Jarolím se na pikantní souboj těší. Nalosování východního souseda do skupiny potěšilo i předsedu Fotbalové asociace Martina Malíka vzhledem k tomu, že s výběrem bývalého federálního partnera stejně plánoval na podzim sehrát zápas u příležitosti oslav stoletého výročí založení Československa.

Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Já los ještě ani pořádně nevstřebal, takže těžko říct, zda jsem spokojený. Vybírat si člověk však nemůže, takže to musíme brát jako realitu a musíme se co nejlíp nachystat, abychom byli do prvního zápasu připraveni," řekl Jarolím.

Na duel se sousedem ze Slovenska se ale těší. "Je jasné, že se Slováky to získává na pikantnosti, náboj tam bezpochyby bude. Slovensko má dobré mužstvo a dlouhodobě to prokazovali, je to pro nás dobrá výzva," uvedl kouč národního týmu.

Za silného soupeře však považuje i Ukrajinu. "Má ambiciózní mužstvo, které určitě bude chtít skupinu vyhrát také. Takže myslím, že to budou zajímavé zápasy," dodal Jarolím.

Speciální náboj

Malíkovi los udělal radost, jelikož FAČR již byl domluvený se slovenským svazem na tom, že se na podzim utkají v rámci oslav výročí vzniku Československa. V plánu byl přátelský zápas, místo toho obě strany čeká soutěžní dvojutkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi si ve fotbalové Lize národů zahrají se Slovenskem a Ukrajinou

"Se Slovenskem to bude mít speciální náboj. Bude zajímavé jak pro fanoušky, tak pro hráče. A je to zajímavý soupeř i z hlediska marketingu, protože v tomto roce slavíme výročí sta let od vzniku Československa, tak z tohoto pohledu jsme si nemohli přát lepšího soupeře," upozornil Malík, který je expertem právě na marketing.

Losovací akt obstaral v Lausanne bývalý reprezentant Vladimír Šmicer, o němž se traduje, že přináší štěstí. "Doufám, že pověstné štístko Vládi Šmicera zafungovalo i tentokrát a že to jsou soupeři, které jsme měli dostat, abychom uspěli," dodal Malík.

Směr východ

Samotný Šmicer měl z rozlosování rozporuplné pocity. "Teď to jako fanoušek hodnotím tak napůl. Slovensko je atraktivní soupeř a jsem rád, že jsem ho vylosoval. Ukrajina je pro mě tak trochu neznámá. Ale mám tam kamaráda Andreje Ševčenka (trenér Ukrajiny), tak jsem rád, že se podívá do Prahy. On mě také hned pozval na Ukrajinu. A byl spokojený, protože Slováci i my se snažíme hrát fotbal a nejsme žádní bijci, takže se na zápasy těší," uvedl Šmicer.

Mrzelo ho však, že oba soupeři jsou z východu, což byla i častá výtka v reakcích na los, které přímo v dějišti ihned zaregistroval i od trenéra Jarolíma. "Říkal mi, že to táhnu na východ. Tak jsem říkal, že za to nemůžu. Byl to můj první los, příště se polepším, jestli ještě dostanu šanci," dodal s úsměvem.

Slováci nevidí favorita

Podle trenéra slovenské reprezentace Jána Kozáka nemá základní skupina Ligy národů, ve které se jeho tým utká s českým a ukrajinským výběrem, jasného favorita. "Je to zajímavá skupina i z toho důvodu, že jde o naše geografické sousedy," řekl Kozák. "S Čechy jsme dlouhé roky tvořili společný národ, z toho pohledu tam rivalita vždy byla, je a bude," přidal třiašedesátiletý kouč a bývalý československý reprezentant.

"V případě obou soupeřů je předpoklad, že zápasy budou mít náboj a dobrou diváckou kulisu. Bude pro nás výzva popasovat se s nimi o postup do A-divize, kde je absolutní evropská smetánka," přidal Kozák. "Myslím, že skupina nemá vyloženého favorita," doplnil.

Vyrovnané zápasy očekává i hvězda slovenské reprezentace záložník Marek Hamšík. "S oběma soupeři se dobře známe. K Čechům netřeba nic dodávat a Ukrajiny se asi nezbavíme. Vždyť za uplynulé tři roky jsme proti ní už hráli třikrát," uvedla hvězda vedoucího celku italské ligy Neapole.

První ročník nové soutěže nahradí přípravné zápasy a je i dodatečnou kvalifikaci na Euro 2020. Liga národů má celkem čtyři ligy a jejich skupiny se odehrají na podzim. Vítězové postoupí do vyšší ligy, poslední celky naopak sestoupí. Vítězové v Lize A si v červnu 2019 zahrají Final Four.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články