Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Soudce obvinil Barcelonu z daňového úniku při Neymarově přestupu

Madrid - FC Barcelona byla u španělského soudu obviněna z daňového úniku ve výši 9,1 milionu eur (250 milionů korun) při loňském přestupu brazilského útočníka Neymara ze Santosu. Katalánský klub už dříve uvedl, že v souvislosti s příchodem mladé fotbalové hvězdy postupoval podle platných zákonů.

Soudce Pablo Ruz tvrdí, že má dostatek důkazů, aby mohl Barcelonu obvinit. Zároveň hodlá vyšetřovat i bývalého prezidenta klubu Sandra Rosella. Ten odstoupil z funkce v lednu krátce poté, co vyšlo najevo, že 40 milionů eur z přestupové částky odešlo na konto firmy Neymarova otce, jehož chce nyní Ruz předvolat jako svědka.

Veřejný žalobce José Perals ve středu obvinil Barcelonu z toho, že uzavřela v letech 2011-2013 "o příchodu Neymara soustavu několika smluv, přičemž některé byly simulované (zakrývaly skutečné úmysly) a některé vykazovaly znaky finančního inženýrství". Celkem prý klub nepřiznal úřadům platby ve výši 38 milionů eur.

Rosellův nástupce Josep Bartolomeu ve snaze vnést do přestupu větší transparentnost uvedl, že Neymar nestál Barcelonu pouze 57,1 milionu eur, jak se dříve uvádělo, ale s platbami hráči a jeho rodině 86,2 milionu. Klub původně detaily transferu odmítal zveřejnit s odkazem na hráčovu rodinu, která mu k tomu nakonec dala povolení.

Vyjádření Neymara na sociálních sítích:"Už mě tyhle kecy unavují. Fandím tátovi a vždycky mu budu vděčný za to, že mě dostal tam, kde dneska jsem. A jestli na tom vydělal miliony, v čem je problém? Peníze samy z nebe nespadnou."

Hráče Barcelony, která vede španělskou ligu a v úterý zvítězila v úvodním osmifinále Ligy mistrů na hřišti Manchesteru City 2:0, prý obvinění klubu nijak nepoznamenalo. "Slyšeli jsme to, ale nemáme o tom ponětí. Jde to mimo nás. Klub má svoji verzi, kterou podporujeme. Naším úkolem je hrát," řekl záložník Sergio Busquets.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články