Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Soud zprostil obžaloby oba rozhodčí i "Chřestýše" Svobodu

Praha - Okresní soud pro Prahu-západ zprostil obžaloby všechny tři aktéry v kauze údajné fotbalové korupce. Podle soudu se neprokázalo, že by se bývalí fotbaloví rozhodčí Tomáš Adámek s Pavlem Býmou a funkcionářem Martinem Svobodou, zvaným Chřestýš, dopustili skutku, z kterého byli obžalováni. Případ se týkal údajného úplatku za ovlivnění prvoligového utkání Jablonec - Plzeň v roce 2012.

Advokát Bronislav Šerák (vlevo) a jeho klient Martin Svoboda, který byl zproštěn obžaloby v korupční kauze
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Zůstalo jen v rovině tvrzení a spekulací. V trestním řízení musíme postupovat na základě důkazů, a ty nebyly obstarány a nebylo prokázáno, že by se skutek stal," uvedla soudkyně Jitka Drábková. "Cílem tohoto řízení nebylo očistit celý český fotbal, o jehož čistotě mám po tomto řízení velké pochybnosti. Předmětem byl jeden konkrétní zápas."

Svobodu nařkl z korupce bývalý sudí Adámek, který se v dopise adresovaném Fotbalové asociaci ČR doznal k tomu, že mu v březnu 2012 Svoboda nabídl - a později i předal - úplatek 200 tisíc korun, když ovlivní utkání Jablonce s Plzní. Nenašly se však důkazy korupčního jednání.

Tomáš Paclík, majitel Plzně: "Určitě budu podnikat další kroky. Pan Adámek je obžalován a ta věc bude pokračovat. Ale teď to nebudu více komentovat. To dělá pan Křetínský, že běhá před novináře s taškou, ale já ne."

Obvinění z braní úplatku tak byl zproštěn také Adámek a další bývalý sudí Býma, který byl přítomen schůzce Adámka a Svobody před inkriminovaným zápasem, ale korupci neoznámil.

Křetínský neměl přímé důkazy

Světlo do případu měli vnést šéf fotbalistů Sparty Praha Daniel Křetínský a předseda FAČR Miroslav Pelta, jejichž schůzka v září 2012 celou korupční kauzu odstartovala. Křetínský tehdy měl předat Peltovi "zdrcující" informace.

Oba však u soudu prohlásili, že šlo o informace od dalších osob, kterým Křetínský důvěřuje, ale že nemají konkrétní důkazy. Křetínský rovněž řekl, že tyto informace se vůbec netýkají u soudu projednávaného utkání mezi Plzní a Jabloncem.

Miroslav Pelta a Daniel Křetínský
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Křetínský jen potvrdil, že informace, které získal během dlouhodobého pozorování fotbalového zákulisí, svědčí o tom, že Plzeň dlouhodobě ovlivňovala své zápasy. "Měl jsem informace o tom, že probíhá ovlivňování ve prospěch jednoho mužstva, a to Viktorie Plzeň, a že hlavní spojkou je pan Svoboda, který komunikuje s panem Šádkem (generální manažer Plzně)," řekl Křetínský. "Šlo o informace od osob, kterým jsem věřil. S tím jsem šel za panem Peltou a zároveň to předal policii. Nikdy jsem ale neměl nějaký technický nosič informací s důkazy," dodal.

Paclík korupci odmítal

Plzeň už dříve u soudu toto obvinění odmítla. Šádek přiznal, že je se Svobodou blízký kamarád, ale korupční jednání jednoznačně odmítl. Šéf Viktorie Tomáš Paclík, který byl dnešnímu jednání přítomen, dával najevo svůj nesouhlas s obviněními na adresu jeho klubu. Nyní bude v případu pokračovat soudními spory s Adámkem i Křetínským za poškození dobrého jména Viktorie Plzeň.

Daniel Křetínský, majitel Sparty: "Od rozpoutání aféry se situace skutečně zlepšila. Počet vyloučení a penalt ve prospěch Plzně ubylo."

Také Pelta potvrdil, že od Křetínského nedostal konkrétní důkazy. "Šlo jen o informace. Jelikož s nimi přišel pan Křetínský, který je majitelem významného klubu a který má morální autoritu, začal jsem to brát vážně," vysvětlil Pelta, proč bez důkazů rozpoutal korupční kauzu.

FAČR následně informace předala policii, která zahájila vyšetřování. S tím začala i disciplinární komise, která o dva měsíce později obdržela přiznání v dopisech od Adámka a Býmy. Později však vedení FAČR rozhodlo, že vyšetřování nechá na policii a rozhodnutí disciplinární komise bude následovat až podle výsledku soudu.

"Chtěli jsme se vyhnout tomu, že rozhodneme, ale pak budeme muset čelit odškodňování, pokud by civilní soud rozhodl jinak," vysvětlil Pelta. Křetínský prý předal tehdejšímu předsedovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi konkrétní jména rozhodčích, u kterých měl podezření z korupce a jejichž výpověď by mohla přinést důkazy. Byl mezi nimi i sudí Radek Matějek, který řídil utkání mezi Spartou a Plzní, jež předcházelo schůzce Křetínského s Peltou.

Damková: Adámek už nepíská

"Pan Matějek byl ve skupině, kterou jsme sledovali. Proto jsme už před utkáním měli velkou obavu. Od té doby se podle statistik jednoznačně snížil počet penalt a vyloučení ve prospěch Plzně," dodal Křetínský. Nepřímo tak naznačil, že jeho pověstná kabela splnila účel.

Vypovídala také předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková, která mimo jiné rozebírala inkriminovaný duel a také řekla, že Adámek ukončil kariéru tím, že se nedostavil na utkání dorostu o víkendu, kdy na FAČR dorazil dopis s jeho přiznáním.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články