Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Soud zprostil aktéry korupční kauzy obžaloby

Olomouc - Olomoucký okresní soud zprostil obžaloby všechny čtyři aktéry fotbalové korupční kauzy. Podle něj se neprokázalo, že by se tito obžalovaní na podplácení mezi kluby Sigma Olomouc a Bohemians Praha podíleli. Neměl pro to dostatek jednoznačných důkazů. Přispělo k tomu i to, že údajná korupce byla nahlášena až po tři čtvrtě roku. "Proti obžalovanému Drobiszovi byl jediný přímý důkaz, a to svědectví spoluobžalovaného Obermajera, který popsal, že peníze od něj přijal. Poté jsou tady nepřímé důkazy," uvedl soudce Aleš Vašků. Šéf disciplinární komise Golda je však dál přesvědčen, že ke korupčnímu jednání došlo.

Státní zástupce původně obžaloval olomouckého brankáře Petra Drobisze z podplácení a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra z přijímání úplatku. Vinil je z toho, že jim Drobisz předal před dvěma lety 300 000 korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání. Drobiszovi původně hrozily až dva roky, ostatním tři.

"Na jedné straně máme za to, že bylo prokázáno, že peníze ze strany Sigmy do Bohemky byly předány. Nicméně je tam řada dalších okolností, které zpochybňují věrohodnost výpovědí spoluobžalovaných Obermajera, Kapra a Zoubka, kdy a jak mělo dojít k předání peněz," řekl po odůvodňování rozsudku soudce Aleš Vašků.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se Štěpánem Filípkem

Vašků poukázal na to, že se mezi kluby mělo podplácet na konci května 2009, Kapr však kauzu veřejně oznámil až v březnu 2010. Několik měsíců se totiž prý snažil opatřit další důkazy. "Všichni obžalovaní tvrdili, že šli od počátku do toho s tím, že chtěli odhalovat korupci. To byl jejich výchozí bod. Je potom tedy nelogické, že je tady tři čtvrtě roku časová prodleva. Ta doba zlikvidovala objektivní důkazy, které se daly zajistit. Po tři čtvrtě roce už nelze zajistit výpisy, SIM karta je ztracená, zmizely i otisky z obálky," uvedl soudce. 

Aleš Vašků: "Pokud skutečně obžalovaný Kapr s Obermajerem a Zoubkem chtěli odhalovat korupci, měli pro to všechny důkazy v ruce."

Na druhou stranu je podle soudu věrohodná tajná nahrávka, kterou si pořídil bývalý sportovní šéf olomouckého klubu Jiří Kubíček s pokladním klubu, na které se o machinaci s penězi hovoří. "Z tohoto důvodu máme za to, že ze strany klubu nějaké peníze šly," doplnil soudce. Podle něj je však otázka, zda se to odehrálo tak, jak to popisují zástupci Bohemians Praha.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyjádření Jiřího Goldy

Fotbalová disciplinární komise ale i po dnešním rozhodnutí soudu odmítá svůj postoj přehodnotit. "Od začátku říkám, že fotbalové a trestně-právní předpisy jsou o něčem jiném. Trváme na tom, že ke korupčnímu jednání došlo, a proto je třeba trestat. Dál stojím za původním rozhodnutím naší komise, která se na základě výpovědi všech svědků shodla vynést tresty. U soudu se neobjevily žádné jiné skutečnosti než při disciplinárním řízení kromě prapodivného svědka, který přišel na poslední chvíli," řekl předseda disciplinárky Golda.

Prapodivným svědectvím, o kterém se Golda zmiňuje, je obvinění, že za celou úplatkářskou kauzou stojí brněnský klub spolu s bývalým předsedou svazu Pavlem Mokrým, kteří se snažili poškodit Olomouc a Kubíčka. Žádné důkazy pro toto tvrzení ale nebyly u soudu předloženy.

Karel Kapr (vlevo) a Petr Drobisz v soudní síni
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

Olomoucký klub byl disciplinární komisí letos v srpnu potrestán čtyřmilionovou pokutou a odečtem devíti bodů. Brankář Drobisz dostal pokutu 200 tisíc korun a zákaz činnosti na 18 měsíců, dvouletý zákaz výkonu funkcí ve fotbale vyfasoval bývalý ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček.

Petr Drobisz: "Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání, počkám, jak to dopadne. Doufám, že to skončí a budu mít klid. Pro mě je důležité to, že soud řekl, že jsem to nemohl být já. Budu usilovat o očištění svého jména. Zkusím to normální cestou, pokud to normálně nepůjde, budu to řešit i soudně."

Odvolací a revizní komise sice v září tresty pro olomoucký klub, Drobisze i Kubíčka vzápětí kvůli údajným závažným procesním nedostatkům při vynesení verdiktu disciplinárky zrušila, ale ta vzápětí při dalším řízení původní tresty znovu potvrdila. I přes dnešní rozhodnutí soudu, které je v přímém rozporu se závěry disciplinární komise, zůstávají alespoň prozatím všechny tresty v platnosti.

Olomoucký klub se původně odvolat odmítl, po dnešním osvobozujícím rozsudku však prý představenstvo zváží nové dovolání k revizní komisi. Předseda představenstva Olomouce Josef Lébr opět zdůraznil, že v komisi nemá důvěru. "Vzhledem ke složení komise a její erudici, kterou v našem případě předvedla, nevím, jestli to bude mít smysl. To, co předvedli, je něco naprosto úděsného a zcela bezprecedentního. Jako klub nemáme důvěru v tento orgán, ale budeme mít zasedání představenstva, na kterém to budeme ještě rozebírat. Vyloučit to tedy nemůžu," řekl Lébr.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články