Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Soud v korupční kauze Olomouce nerozhodl, případ odročil na říjen

Olomouc – Rozsudek ve fotbalové korupční kauze mezi Sigmou Olomouc a Bohemians Praha dnes nepadl. Olomoucký okresní soud odročil případ na říjen. Soudu se nepodařilo dokončit ani dokazování. Na příštím jednání se plánuje mimo jiné konfrontace mezi dvěma z obžalovaných. Případ, v kterém jde o údajné předání úplatku 300 000 korun, rozplétá soudce již čtvrtý měsíc. Znovu se jím bude zabývat 7. října. Disciplinární komise fotbalové asociace měla v kauze jasno ještě před rozhodnutím soudu a za předání úplatku olomoucký klub potrestala již v polovině srpna.

Petr Drobisz
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

V případu je obžalován z podplácení olomoucký brankář Petr Drobisz, který zástupcům Bohemians Praha před dvěma lety úplatek údajně předal. Peníze měly zajistit výhru Olomouce ve vzájemném ligovém utkání. Tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr jsou obžalováni z přijímání úplatku. Na aféru upozornil Kapr až loni v březnu.

Před soudem dnes poprvé promluvil Drobisz, který dosud odmítal vypovídat. Tvrdil, že úplatek nemohl po zápase předat. Podle něj se po oslavách na hřišti přesunul do kabiny na společný rituál a poté odešel s mužstvem na společnou večeři.

Brankář Olomouce Petr Drobisz
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

"Jsou daná pravidla, v šatně po zápase musejí být všichni. Byl jsem tam 30 až 40 minut," tvrdil Drobisz. Jeho verzi podpořili i pořadatelé z olomouckého klubu. "Jsem si jistý, že nikdo v té době z kabiny hráčů nevyšel," uvedl jeden z nich.

Drobisz měl údajně předat úplatek 20 minut po zápase. "Když deset minut chodí po ploše a poté jde do šaten, kde je vidět, mohl být těžko někde jinde. Stěží mohl odejít. Podle našeho názoru to dokazuje, že v tom čase se to nemohlo odehrát, a podle nás se to neodehrálo vůbec," řekl Drobiszův obhájce Petr Konečný. I proto zřejmě soudce přistoupí k Drobiszově konfrontaci s obžalovaným Obermajerem, kterému měl peníze údajně předat.

Rak: Byl jsem "kubíčkovec"

Před soudem dnes stanul také marketingový manažer Sigmy Olomouc Martin Rak, který zpochybnil svědectví bývalého sportovního šéfa olomouckých fotbalistů Jiřího Kubíčka. Ten před časem soudu předal tajnou nahrávku svého rozhovoru s pokladníkem klubu Ladislavem Římským. Na audiozáznamu se mluví o machinaci s penězi, pokladník však tvrdil, že šlo o nacvičený rozhovor.

Rak před soudem uvedl, že byl "kubíčkovec" a sportovního ředitele podporoval do poslední chvíle. Najednou však údajně pochopil, že se rozjíždí nějaká velká hra. "Řekl mi s diktafonem v ruce a velkou nenávistí v očích: já ty zmrdy vedle zničím, vytvořil jsem si na ně důkaz. Oznámil mi to u sebe v kanceláři. Na můj nechápavý dotaz řekl, že si sehrál s Římským scénku," řekl dnes po vystoupení u soudu Rak. Podotkl, že za tím byla velká nenávist ke klubovému řediteli Sigmy Jaromíru Gajdovi a jeho neúspěch na valné hromadě v roce 2009.

Sigma přišla o devět bodů

Žalobce již na konci července navrhl pro všechny aktéry podmíněné a peněžité tresty, neboť podle něj se mezi kluby skutečně podplácelo. Obhájci naopak žádají zproštění. Po závěrečných řečech tehdy soudce znovu otevřel dokazování.

Kvůli korupční kauze přišla Sigma o devět bodů v tabulce první ligy a dostala pokutu čtyři miliony korun. Potrestán byl také Drobisz, jenž si rok a půl nezahraje a musí zaplatit pokutu 200 000 korun. Drobisz se proti trestu odvolal. Dvouletý zákaz působení ve fotbale dostal bývalý sportovní ředitel Sigmy Kubíček.

Drobisz nadále trénuje s mužstvem, podle svých slov má kontrakt do konce léta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články