Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Soud poslal šéfa Bayernu na 3,5 roku za mříže

Mnichov - Ke třem a půl rokům vězení odsoudil dnes mnichovský soud šéfa fotbalového Bayernu Uliho Hoenesse. Šéfa bavorského velkoklubu tak potrestal za daňový únik ve výši nejméně 27,2 milionu eur (745 milionů korun). Prokuratura pro něj žádala pět a půl roku vězení, zatímco obhájce navrhoval maximálně podmíněný trest. 

Podle státního zástupce Achima von Engela jde o mimořádně závažný případ daňového úniku. Odmítl Hoenessovu obhajobu, že by neměl být odsouzen za trestný čin a jít do vězení, protože se dobrovolně přiznal k tomu, že se vyhnul placení daní z příjmů prostřednictvím tajných kont ve Švýcarsku. Podle Von Engela nesplňuje Hoeness podmínky pro to, aby jeho přiznání mohlo být bráno jako účinné sebeudání. 

Dvaašedesátiletý Hoeness se loni v dubnu přiznal, že nezaplatil na daních 3,2 milionu eur. Tento týden se během projednávání případu u soudu ukázalo, že částka byla mnohem vyšší, což potvrdil i Hoenessův obhájce. Hoeness v letech 2003 až 2009 obchodoval s rizikovými akciemi. V pondělí u soudu řekl, že jeho obchodování skončilo v celkové ztrátě v řádu několika milionů eur. Při obchodování ale dočasně dosahoval i zisků, které nepřiznal ke zdanění.

Nejen Hoeness, daně neplatily i další německé osobnosti

Hoeness není zdaleka jediný, kdo okrádal stát. Na berní úřady po celém Německu se valí tisíce přiznání daňových hříšníků, kteří doufají v mírnější trest nebo jeho úplné prominutí. Kromě "hrdiny" z Bayernu se kácí i další modly - třeba Alice Schwarzerová, německá feministka číslo jedna. Žena, která se desítky let se pasovala do role morálního majáku společnosti, skoro stejně dlouho dobu okrádala stát o daně. Stejně jako ostatní se přiznala ve strachu, že je její jméno na cédéčkách, která koupily úřady jedné ze spolkových zemí. Obsahují tajná data ze švýcarských bank. "Tyto údaje ještě nejsou zcela zpracovány – a jistě jsou na nich i další prominenti," očekává předseda německého daňového svazu Thomas Eigenthaler. Podle prvních odhadů leží na jejich černých kontech až 170 miliard eur.

Dnešní verdikt soudu zatím není pravomocný, obě strany se mohou odvolat. Hoenessův obhájce už oznámil, že tuto možnost využije. Šéf fotbalového velkoklubu tak ihned do vězení nastoupit nemusí. 

Hoeness je legendou Bayernu, který se pod jeho vedením v posledních letech stal nejlepším klubem světa. Jako hráč strávil v dresu bavorského fotbalového klubu téměř celou kariéru, v útoku pomohl klubu třikrát vyhrát Bundesligu i Pohár mistrů evropských zemí. S národním týmem získal zlato na ME 1972 i světový titul o dva roky později. Ve vedení Bayernu působí od roku 1982 a prezidentem je od roku 2009.

Zdroj
ČTK, Bild, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články