Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Soud chyboval. Členu sázkařské mafie Káníkovi udělil vyšší trest, než měl

Člen sázkařské skupiny 22 lidí, která ovlivňovala zápasy nižších fotbalových soutěží, Michal Káník dostal od Okresního soudu ve Strakonicích neoprávněně trest přesahující maximální možnou výměru. Bývalý prvoligový fotbalista Českých Budějovic či Plzně slyšel rozsudek – rok vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a také náhradní trest 30 týdnů vězení za případné nezaplacení pokuty, což přesahovalo možnou míru.

Michal Káník
zdroj: ČT24

Nejvyšší soud trestní příkaz už zrušil, strakonický soud musí případ řešit znovu. Nejvyšší soud vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou v Káníkův prospěch podal bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Okresní soud příkaz vydal v prosinci 2015. Uznal Káníka vinným z podplácení kvůli ovlivňování fotbalových zápasů. Bývalý fotbalista Českých Budějovic, Příbrami a Plzně dostal rok vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a také pokutu 30 tisíc korun s náhradním trestem 30 týdnů vězení, pokud by peníze nezaplatil.

Pelikán ale upozornil na to, že pokud justice rozhoduje formou trestního příkazu, nesmí délka vězení v součtu s náhradním trestem přesahovat jeden rok. "Pokud okresní soud považoval za nezbytné uložit oba tresty ve výše uvedené výměře, pak nemohl ve věci rozhodovat trestním příkazem, ale po projednání věci v hlavním líčení měl rozhodnout rozsudkem," stálo ve stížnosti, k jejímž argumentům se připojil také žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství.

Michal Káník (v černém) za České Budějovice v prvoligovém utkání
zdroj: ČTK autor: Judita Thomová-Mauerová

Káník sice trestním příkazem ve Strakonicích dostal jen podmíněný trest, přesto měl později zamířit do vězení. Už dříve si totiž vyslechl trest za daňové podvody, a byl proto v podmínce. Nyní je zřejmě na svobodě, Nejvyššímu soudu se ale nepodařilo jej kontaktovat, posledního jednání se proto nezúčastnil.

Strakonický soud případ otevře znovu. "Pokud se rozhodne věc opětovně rozhodnout trestním příkazem, pochopitelně musí tresty přiměřeně snížit, aby nebyla překročena hranice jednoho roku," řekl soudce Nejvyššího soudu František Hrabec. I kdyby soud svolal hlavní líčení, nebude už moci uložit celkově přísnější trest než původně.

Káník figuroval ve skupině 22 lidí, kteří podle obžaloby ovlivňovali zápasy především v nižších fotbalových soutěžích. Někteří přijali trestní příkazy, u dvou strakonický soud stíhání zastavil, vinu dalších projednával v hlavním líčení. Nedávno uložil 15 fotbalistům podmíněné tresty od 18 do 30 měsíců a pokuty v rozmezí 10 až 40 tisíc korun.

Takzvaná sázkařská mafie podle obžaloby ovlivňovala výsledky desítek zápasů ČFL, poháru a juniorské fotbalové ligy v letech 2012 a 2013 částkami, které převyšovaly i 200 tisíc korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články