Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Souček: Vždycky si dávám nejtěžší úkoly. Co řekl k "životnímu zkratu" v Belmondu?

I Tomáš Souček coby opora West Hamu United i reprezentace rekapituluje rok 2023. Povedla se mu v něm spousta věcí, rád ale bude vzpomínat zejména na dvě. V rozhovoru pro ČT sport se vrátil i k momentu, kdy byli před zásadním kvalifikačním utkáním při boji i Euro vyloučeni z národního týmu tři fotbalisté.

Tomáš Souček
zdroj: Reuters

Kdy měl v roce 2023 z fotbalu největší radost?

"Když vzpomínám teď zpětně, těch okamžiků bylo docela hodně. Ať už je to vítězství v Konferenční lize, nebo postup na Euro. To jsou největší týmové radosti. A pak individuální, jako třeba pár gólů, co jsem dal, například ten s Polskem. Je toho hodně," řekl Souček.

V listopadu dal v pěti zápasech po sobě pět gólů, většinou je dává hlavou. Tři trefy byly vítězné. West Ham Součka překřtil na Tornádo Tom.

"Asi se mi to v profesionální kariéře nikdy nepovedlo, že bych dal pět gólů v řadě," přiznal záložník hrající v Premier League.

Zatímco v předchozích dvou letech hrál Souček zápas na druhý svátek vánoční, takzvaný Boxing Day, letos nastoupil v sobotu proti Manchesteru United (2:0) a další utkání ho čeká 28. prosince na půdě Arsenalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Souček

"Program byl teď opravdu náročný. Jeden zápas za druhým, za devět a půl dne jsme odehráli čtyři zápasy. Vše jsme připravovali směrem k Manchesteru a teď si s rodinkou užijeme 24. a 25. prosince takové dva vánoční dny. Pak zase začne příprava na ligu," uvedl Souček.

V Anglii si buduje pozici čtyři roky, na další čtyři roky prodloužil v Londýně smlouvu.

"Angličtinu už věřím, že na nějaké úrovni mám, tam jsem spokojen. Ale ve fotbalu je to sezonu od sezony, hráč je platný, když se prosazuje v týmu. Každý rok, co jsem tady, jsme měli nějaký úspěch. Vždycky si dávám ty nejtěžší úkoly, motivaci mám pořád," uvedl Souček.

V Konferenční lize to byl nádherný návrat do Edenu.

"Celé to vyšlo jako pohádka, hrát finále na Slavii. Co se týče kluků, hodně Angličanů nevědělo pomalu, kde Česko je. Ale když pak viděli Prahu, každý říkal, jak je krásná, byli z ní nadšení a říkali, že by do ní zase s rodinou zavítali."

Něco jiného se ale odehrávalo v reprezentaci, kde se do posledních chvil nevědělo, zda Češi postoupí.

"Byl to silný tlak. Když nám tu skupinu vylosovali, tak jsme byli s Polskem největší favoriti na první dvě místa. Tlak byl o to větší. Vstoupili jsme do toho parádně, ale pak byla skupina těžší a těžší. Bylo to hodně složité, ale jsem rád, jak jsme to nakonec zvládli," řekl Souček.

"Asi po zápase v Albánii," odpovídá na otázku, kdy bylo v kabině národního týmu nejhůře.

"To se nám nepovedlo. V šatně jsme věděli, že to bude těžké. Jsem rád, že jsme to pak zvládli," doplnil osmadvacetiletý záložník, který ve West Hamu působí společně s obráncem Vladimírem Coufalem. Ten byl ale po návštěvě v klubu Belmondo před kvalifikací s Moldavskem z týmu vyloučen stejně jako Jan Kuchta a Jakub Brabec.

"Bylo to hodně nešťastné, tři kluci udělali životní zkrat, který je potrestal. Byla to i zrada pro nás. Bylo to nepochopitelné, všichni toho litovali. Ale dokud to šlo, bojoval jsem za ně, chtěl jsem to s nimi dohrát. Jsou to kluci, kteří byli v týmu dlouho. Udělali pro tým skvělou práci, ale tohle byl zkrat," uznal Souček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články