Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Souček se znovu trefil. Liverpool doma nezaváhal a Mourinho vyhrál podvousté

Tomáš Souček se v anglické lize trefil v druhém zápase za sebou. Tentokrát gólem pomohl West Hamu v 33. kole k remíze 2:2 na půdě Newcastlu. Výhru 2:0 nad Aston Villou slavil už jistý mistr Liverpool. Výbornou formu potvrdil Manchester United, který zničil Bournemouth 5:2. Posun v tabulce ale oslavit nemohl, jelikož čtvrtá Chelsea zametla s Watfordem 3:0. Třetí Leicester zdolal stejným poměrem Crystal Palace a má ještě o bod více. Šestý Wolverhampton prohrál s Arsenalem 0:2, Manchester City podlehl 0:1 Southamptonu. Trenér Tottenhamu José Mourinho dosáhl na hranici 200 výher.

Tomáš Souček z West Hamu se raduje z gólu v síti Newcastlu
zdroj: ČTK/PA/ autor: Owen Humphreys

Součkův gólový moment přišel v 65. minutě za stavu 1:1 a podobně jako ve středečním utkání s Chelsea se český reprezentant prosadil po rohovém kopu. Tentokrát poslal do sítě z otočky míč, který se odrazil od břevna po hlavičce Declana Rice. West Ham ale neudržel vedení dlouho, o 92 vteřin později se domácí prokombinovali až do vápna, kde střelou k tyči vyrovnal Jonjo Shelvey.

Souček byl ústřední postavou závěrečné desetiminutovky, kdy se "Kladiváři" snažili urvat všechny tři body. V 80. minutě jeho hlavičku vychytal slovenský brankář Martin Dúbravka. Bývalý gólman Liberce nebo Sparty se zaskvěl i při dělovce střídajícího Andrije Jarmolenka, jemuž přichystal střeleckou pozici patičkou právě český záložník.

West Ham zůstává v neúplné tabulce šestnáctý, ale navýšil svůj náskok na sestupové pásmo na rozdíl čtyř bodů. Newcastle je na 12. místě a neprohrál šesté utkání v řadě, což se mu naposledy podařilo na konci sezony 2015/16.

Rychlejší než Mourinho byl už jen Ferguson

Tottenham vyhrál nad Evertonem 1:0 a posunul se na osmé místo tabulky. Vítězná branka londýnského celku padla ve 24. minutě. Argentinský záložník Giovani Lo Celso vystřelil z otočky ze značky pokutového kopu a míč se od hrudi Michaela Keana odrazil do protipohybu gólmana Jordana Pickforda. Žádný jiný tým v aktuální ligové sezoně nezaznamenal více vlastních gólů než Everton (3) a nikdo jiný z nich neprofitoval více než Tottenham (4).

Trenér "spurs" José Mourinho neprohrál s liverpoolským celkem ani desáté domácí utkání v kariéře a jako pátý kouč v historii Premier League dosáhl na hranici 200 výher. Sedmapadesátiletý Portugalec, který v minulosti vedl Chelsea a Manchester United, na to potřeboval 326 utkání. Rychleji tento milník pokořil jen legendární trenér United Alex Ferguson (v 322 zápasech).

I Salah překonal zajímavou metu

Už jistý mistr Liverpool částečně napravil debakl z minulého utkání proti Manchesteru City a dvěma góly po přestávce porazil Aston Villu 2:0. Trápení favorita proti předposlednímu týmu tabulky ukončil až v 71. minutě Sadio Mané, který zužitkoval přesnou kolmici Nabyho Keity. Senegalský útočník dal 20 soutěžních branek ve třetí sezoně za sebou.

Pojistku přidal ve svém druhém utkání v Premier League Curtis Jones. Na branku mu přihrál Mohamed Salah, který se v nejvyšší anglické soutěži podílel už na stovce zásahů svého týmu (73 gólů, 27 asistencí). Stačilo mu k tomu 116 utkání, pouze Alan Shearer to stihl rychleji (100).

Mohamed Salah z Liverpoolu (vlevo) v utkání s Aston Villou
zdroj: ČTK/PA/ autor: Carl Recine

Greenwood s Fernandesem byli vidět

Devatenáctý Bournemouth se na Old Trafford nečekaně ujal vedení v 15. minutě, když z úhlu skóroval Junior Stanislas. "Red Devils" však otočili stav ještě do poločasu: po přihrávce Bruna Fernandese se prosadil osmnáctiletý talent Mason Greenwood, na něj navázal penaltou Marcus Rashford a famózním obstřelem po dalším Fernandesově pasu Anthony Martial.

První gól druhé půle nicméně vstřelil opět hostující tým, neboť pokutový kop proměnil Joshua King. Tři body United ale následně přiřkl osmou trefou v sezoně Greenwood a konečný výsledek stanovil z přímého kopu nejlepší hráč utkání Fernandes.

Mason Greenwood (vlevo) a Aaron Wan-Bissaka se radují z gólu
zdroj: REUTERS autor: Peter Powell

Chelsea odpověděla Manchesteru bleskově a přehrála Watford už v první půli. Do střelecké listiny se zapsali Olivier Giroud a Willian, který proměnil jako první hráč v historii klubu tři penalty ve třech ligových střetnutích po sobě. V nastavení druhé půle se ještě prosadil Ross Barkley. "Blues" tak odčinili nečekanou středeční porážku s West Hamem.

Třetí místo udržel v neúplné tabulce Leicester právě před Chelsea. Po bezbrankovém prvním poločase se ve 49. minutě prosadil Kelechi Iheanacho a vítězství zpečetil dvěma góly nejlepší střelec soutěže Jamie Vardy, který se tímto přehoupl přes hranici 100 zásahů v Premier League. "Lišky" proto ukončily sérii čtyř soutěžních duelů bez skalpu soupeře.

Arsenal zaskočil Wolverhampton, Burnley vedení neudrželo

Arsenal poměrně nečekanou výhrou stáhl ztrátu na Wolverhampton na tři body. Do vedení poslal londýnský klub těsně před poločasem osmnáctiletý Bukayo Saka, jenž se mezi anglickou elitou trefil poprvé. Konečný výsledek stanovil na konci druhé půle Alexandre Lacazette prvním ligovým gólem na soupeřově hřišti od loňského února.

Burnley remizovalo na svém hřišti 1:1 se Sheffieldem United. Český útočník Matěj Vydra nastoupil v základní sestavě domácích a odehrál 69 minut, než ho na hrotu vystřídal Chris Wood. Na počátku zápasu mohl Vydra poslat Burnley do vedení, ale ve slibné šanci těsně minul branku.

O obě trefy se postarali stopeři. Nejprve ve 43. minutě domácí James Tarkowski poslal po standardní situaci ve skluzu míč do sítě. Deset minut před koncem vyrovnal John Egan, který zakončil na zadní tyči z halfvoleje. Irský obránce dal první gól v Premier League a v kariéře se tak prosadil ve všech čtyřech nejvyšších anglických soutěžích.

Oba týmy vzájemnou remízou ztratily body v boji o postup do evropských pohárů. Sheffield zaostává za pátým Manchesterem United o sedm bodů, Burnley o devět.

Manchester City nestačil 0:1 na Southampton. Svým premiérovým gólem v anglické lize rozhodl Che Adams, který z velké dálky překvapil gólmana Edersona. Zajistil tak svému týmu definitivní záchranu v soutěži.

Kouč Pep Guardiola prohrál se svým týmem třetí venkovní ligové utkání v řadě, což se mu ještě nikdy v trenérské kariéře nestalo. I tak je Manchester stále druhý o osm bodů před Leicesterem.

Anglická fotbalová liga - 33. kolo:

Norwich - Brighton 0:1 (25. Trossard), Leicester - Crystal Palace 3:0 (77. a 90.+4 Vardy, 49. Iheanacho), Manchester United - Bournemouth 5:2 (29. a 54. Greenwood, 35. Rashford z pen., 45.+2 Martial, 59. Fernandes - 15. Stanislas, 49. King z pen.), Wolverhampton - Arsenal 0:2 (43. Saka, 86. Lacazette), Chelsea - Watford 3:0 (28. Giroud, 43. Willian z pen., 90.+2 Barkley), Burnley - Sheffield United 1:1 (43. Tarkowski - 80. Egan), Newcastle - West Ham United 2:2 (17. Almirón, 67. Shelvey - 4. Antonio, 65. Souček), Liverpool - Aston Villa 2:0 (71. Mané, 89. Jones), Southampton - Manchester City 1:0 (16. Adams), Tottenham - Everton 1:0 (24. vlastní Keane).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články