Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Souček se trefil na své narozeniny. Gól věnoval fanouškům a dědečkovi, který byl v hledišti

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček oslavil gólem dnešní 27. narozeniny a londýnskému West Hamu v anglické lize zařídil domácí vítězství 1:0 nad Wolverhamptonem. Český záložník se v této sezoně Premier League trefil počtvrté. "Tenhle gól je možná nejlepším dárkem pro fanoušky i mého dědečka, který je tady dnes poprvé," řekl Souček. Ve stejném kole ostrovní soutěže se velkého návratu na fotbalové pažity dočkal Christian Eriksen, který hájí barvy Brentfordu. Dán nastoupil po osmi měsících - od srdečního kolapsu během Eura. Tottenham zvítězil 4:0 na hřišti Leedsu, Manchester United doma jen remizoval bez branek s předposledním Watfordem, jeho městský rival City získal tři body v Evertonu.

Tomáš Souček se raduje z gólu
zdroj: Reuters

West Ham, jehož je Souček nedílnou součástí, naplno bodoval po dvou remízách za sebou a posunul se na páté místo neúplné tabulky. Za "Kladiváře" nenastoupil obránce Vladimír Coufal, který se zotavuje po čtvrteční operaci třísla, další středopolař Alex Král zůstal znovu jen na lavičce londýnského týmu.

V bezbrankovém prvním poločase byl nejblíže gólu domácí Rice, jenž napálil tyčku. Oslavenec Souček rozhodl zápas v 59. minutě střelou zblízka ve skluzu po Antoniově přihrávce. Pojistku mohli přidat Bowen nebo Antonio, ale velké šance neproměnili.

Souček věnoval narozeninovou trefu fanouškům a svému dědečkovi. "Podporuje mě už od dětství a za týden mu bude osmdesát, takže mu ten gól věnuju. Kvůli covidu se sem nemohl dostat dřív, ale teď mu to konečně vyšlo," řekl Souček pro televizi Sky Sports.

Souček střílí branku
zdroj: Reuters

Návrat Eriksena

Christian Eriksen se dočkal velkolepého návratu v domácím utkání jeho Brentfordu proti Newcastlu, když vystřídal v 52. minutě krajana Mathiase Jensena. Porážku oslabeného Brentfordu 0:2 ale neodvrátil.

Pro Brentford se záchranářský duel s Newcastlem od začátku nevyvíjel dobře. Už v 11. minutě dostal po tvrdém šlapáku na Targetta červenou kartu Dasilva a oslabený nováček se postupně dostal pod velký tlak. Ten gólově zužitkoval nejprve hlavou Joelinton a v závěru první půle po rychlém brejku Willock, jenž se trefil v lize podruhé za sebou.

Krátce po pauze přišel dlouho očekávaný moment. Za dlouhého aplausu domácích i hostujících fanoušků vyběhl na hřiště Eriksen, jenž nastoupil k soutěžnímu utkání poprvé od června a úvodního zápasu Eura proti Finsku, během kterého zkolaboval a na hřišti byl oživován. Lékaři mu následně voperovali kardioverter-defibrilátor a Eriksen musel ukončit angažmá v Interu Milán, protože v italské lize s ním hrát nesmí.

Podpora Ukrajiny

Utkání Evertonu s Manchesterem City předcházel emotivní úvod, který dovedl domácího obránce Mykolenka i jeho ukrajinského krajana v barvách City Zinčenka k slzám. Domácí hráči vyběhli na hřiště s ukrajinskými vlajkami na ramenou, hosté zase s natištěnými vlajkami na bundách. Podporu v boji proti ruské agresi vyjádřili Ukrajincům také diváci. Do zápasu nakonec ani jeden z ukrajinských reprezentantů nezasáhl.

Duel rozhodl v 82. minutě Foden a "Citizens" částečně napravili porážku z minulého kola proti Tottenhamu. Obhájci titulu drží šestibodový náskok před Liverpoolem, který má zápas k dobru.

Debakl v Leedsu. Tottenham vyhrál 4:0

Tottenham skóroval třikrát od 10. do 27. minuty. Na úvodní trefu Dohertyho navázal druhou brankou po lednovém příchodu do Anglie Kulusevski a třetí gól přidal pohotovým volejem Kane. Anglický kanonýr navíc v 85. minutě připravil desátý ligový gól v sezoně nejlepšímu střelci týmu Son Hung-minovi.

Leeds inkasoval popáté v řadě minimálně tři góly, což se v historii Premier League stalo pouze Sunderlandu v roce 2005. Svěřenci trenéra Bielsy navíc získali z posledních šesti utkání jediný bod a propadli se na 16. místo.

U fotbalistů Leedsu po porážce skončil trenér Marcelo Bielsa. Bývalý kouč argentinské a chilské reprezentace převzal klub ve druhé lize v létě 2018 a o dva roky později s ním postoupil mezi elitu, na což Leeds čekal 16 let. Po sobotním debaklu 0:4 doma s Tottenhamem dělí klub od sestupu dva body.

Leeds nevyhrál šest zápasů za sebou a v únoru se postaral o rekord anglické ligy, neboť v pěti duelech dostal za jediný měsíc rovných dvacet gólů. Nástupce Bielsy chce vedení klubu oznámit již v pondělí.

Manchester United ztratil, City zařídil body Foden

Manchester United sice neprohrál v lize osmkrát po sobě, opět ale ztratil body v boji o první čtyřku a účast v Lize mistrů. Proti Watfordu měli "Rudí ďáblové" největší šanci hned v úvodu, Ronaldo ale trefil z otočky jen tyč. Portugalská hvězda má po Novém roce na kontě z deseti soutěžních duelů stále jen jeden zásah.

Porážku proti Tottenhamu částečně napravil Manchester City. Ten se ke třem bodům na hřišti Evertonu propracoval v 82. minutě, kdy se prosadil Foden. 

Anglická fotbalová liga - 27. kolo:

Leeds - Tottenham 0:4 (10. Doherty, 15. Kulusevski, 27. Kane, 85. Son Hung-min), Brentford - Newcastle 0:2 (33. Joelinton, 44. Willock), Crystal Palace - Burnley 1:1 (9. Schlupp - 46. vlastní Milivojevič), Manchester United - Watford 0:0, Brighton - Aston Villa 0:2 (17. Cash, 68. Watkins), Everton - Manchester City 0:1 (82. Foden), West Ham United - Wolverhampton 1:0 (59. Souček), Chelsea - Leicester bylo odloženo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články