Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Souček rozhodl přestřelku v Newcastlu, Tottenham vynuloval Manchester City

První zápas v nové sezoně Premier League, první gól. Tomáš Souček dorazil v 63. minutě penaltu Michaila Antonia a nasměroval West Ham k vítězství 4:2 v Newcastlu. Porážku naopak kousali obhájci titulu z Manchesteru City, konkrétně 0:1 na stadionu Tottenhamu. Další favorité nadělovali. Manchester United i díky hattricku Bruna Fernandese deklasoval Leeds 5:1. Doma řádila i Chelsea, jež si smlsla výsledkem 3:0 na Crystalu Palace, a vlastní příznivce potěšil i Leicester nebo Everton. Venku nezaváhal Liverpool, v Norwichi vyhrál 3:0.

Tomáš Souček (vpravo) se raduje z gólu v Newcastlu
zdroj: REUTERS

"Hammers" prohrávali v St. James' Parku 0:1 a 1:2, ale po změně stran otočili skóre třemi brankami. Za londýnský celek odehrál celé utkání i další český reprezentant Vladimír Coufal.

Už ve 2. minutě se po rohovém kopu odrazil míč k Součkovi, jehož hlavičku z bezprostřední blízkosti odvrátil do zámezí záložník Almirón. O tři minuty později naopak udeřili domácí. Saint-Maximin odcentroval do vápna a Wilson hlavou nezaváhal. Hosté odpověděli v 18. minutě poté, co Cresswellova přihrávka před branku skončila v síti.

Pět minut před koncem úvodního dějství sice vrátil Newcastlu vedení Murphy, ale osm minut po návratu z kabin srovnal Benrahma. V 62. minutě po Coufalově centru hlavičkoval Antonio do tyče a Murphy vzápětí ve vápně fauloval Fornalse. Brankář Woodman Antoniovu penaltu vyrazil, jenže k odraženému míči se nejrychleji dostal Souček. O 178 sekund později navíc stanovil konečný výsledek Antonio.

"Zápas plný zvratů, emocí a pro nás se šťastným koncem. Za mě proto ideální start do sezony. Jsem šťastný, že jsme dvakrát zvrátili nepříznivý stav a že jsem mohl pomoci našemu týmu vstřelit vítězný gól," řekl Souček.

"Hodně jsem si to užil. Když po pěti minutách prohráváte a proti vám stojí 50 tisíc fanoušků, musíte ukázat velký charakter," řekl trenér West Hamu David Moyes.

Son skolil "Citizens"

Tottenham proti mistrovskému celku nastoupil bez útočníka Harryho Kanea, který se neobjevil ani v nominaci. Ani jeho absence ale "spurs" nezabránila ve vítězství, o němž v 55. minutě rozhodl korejský útočník Son Hung-min. "Citizens" prohráli i druhé soutěžní utkání v sezoně, minulou sobotu podlehli v anglickém Superpoháru 0:1 Leicesteru.

Fernandes otevřel skóre ve 30. minutě po nezištné Pogbově přihrávce. Leeds na začátku druhé půle sice vyrovnal brankou Aylinga, ale poté před návštěvou téměř 73 tisíc fanoušků začala exhibice úřadujících vicemistrů.

Mezi 52. a 60. minutou se trefili Mason Greenwood a dvakrát Fernandes, který zaznamenal premiérový hattrick za "Red Devils". V 68. minutě dokonal debakl hostujícího týmu Fred po dalším Pogbově přesném pasu.

Francouzský středopolař zaznamenal čtyři asistence v jednom utkání Premier League jako osmý hráč historie a první v dresu Manchesteru United. V minulé sezoně přitom připravil jen 3 góly v 26 ligových duelech.

Posila manchesterského klubu křídelník Jadon Sancho odehrál při svém soutěžním debutu závěrečnou čtvrthodinku. Další letní akvizice obránce Raphäel Varane byl na Old Trafford představen před úvodním hvizdem.

Chelsea poslal do vedení ve 27. minutě Marcos Alonso ranou z přímého kopu. Před poločasem zvýšil Christian Pulisic a v 58. minutě skóroval ještě Nathaniel Chalobah, který při debutu v Premier League zaznamenal premiérový soutěžní gól za "Blues".

Úřadující šampioni Ligy mistrů navázali na středeční triumf nad Villarrealem v Superpoháru UEFA. Rekordní posila Romelu Lukaku ještě k dispozici nebyl.

Salah řádil v Norwichi, Vardy spasil Leicester 

První liverpoolskou branku v Norwichi vstřelil ve 26. minutě Diogo Jota, jeho náhradník Roberto Firmino v 65. minutě zvýšil na 2:0. Salah po dvou asistencích sám skóroval v 74. minutě a jako první hráč v historii PL dal gól v pěti zahajovacích utkáních sezony po sobě.

Everton při premiéře exliverpoolského trenéra Rafaela Beníteze porazil Southampton 3:1 po obratu ve druhé půli. Na Armstrongovu trefu odpověděli Richarlison, Abdoulaye Doucouré a Dominic Calvert-Lewin.

Český útočník Matěj Vydra odehrál za Burnley závěrečných pět minut při porážce 1:2 s Brightonem. Domácí James Tarkowski otevřel skóre už ve 2. minutě, ale Neal Maupay a Alexis Mac Allister v závěru otočili zápas ve prospěch hostů.

Leicester zvítězil 1:0 nad Wolves díky přesnému zásahu Jamieho Vardyho. Doma naplno bodovali i nováčci. Watford přestřílel Aston Villu 3:2 a Brentford, jenž se do nejvyšší anglické soutěže vrátil po 74 letech, zdolal Arsenal 2:0 brankami Sergiho Canóse a Christiana Nörgaarda.

Brentford má v kádru i českého záložníka Jana Žambůrka, který do zahajovacího utkání v sezoně nezasáhl. Naopak "Gunners" v úvodním kole prohráli s nováčkem poprvé od ročníku 1976/77.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:

Brentford - Arsenal 2:0 (22. Canós, 73. Nörgaard), Manchester United - Leeds 5:1 (30., 54. a 60. Bruno Fernandes, 52. Greenwood, 68. Fred - 48. Ayling), Burnley - Brighton 1:2 (2. Tarkowski - 73. Maupay, 78. Mac Allister), Chelsea - Crystal Palace 3:0 (27. Alonso, 40. Pulisic, 58. Chalobah), Everton - Southampton 3:1 (47. Richarlison, 76. Doucouré, 81. Calvert-Lewin - 22. Armstrong), Leicester - Wolverhampton 1:0 (41. Vardy), Watford - Aston Villa 3:2 (10. Dennis, 42. Sarr, 67. Hernández - 70. McGinn, 90.+7 Ings z pen.), Norwich - Liverpool 0:3 (26. Jota, 65. Firmino, 74. Salah), Newcastle - West Ham United 2:4 (5. Wilson, 40. Murphy - 18. Cresswell, 53. Benrahma, 63. Souček, 66. Antonio), Tottenham - Manchester City 1:0 (55. Son Hung-min).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články