Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Současné i bývalé hvězdy vzpomínají na Pelého. Udělal z fotbalu zábavu a umění, prohlásil Neymar

Úmrtí Pelého rozesmutnělo legendy i stále aktivní velikány světového fotbalu. K odkazu brazilského krále se vyjádřili Neymar, Cristiano Ronaldo či Franz Beckenbauer. Slavný německý reprezentant, jenž byl Pelého soupeřem a v závěru kariéry dokonce klubovým spoluhráčem, uvedl, že přišel o jedinečného přítele.

Neymar (vpravo) s transparentem na podporu Pelého během fotbalového šampionátu v Kataru
zdroj: ČTK/Profimedia

Neymar, jenž drží společně s Pelém rekord v počtu gólů za brazilskou reprezentaci, podporoval legendárního nemocného krajana na dálku v průběhu mistrovství světa v Kataru.

"Před Pelém bylo 10 jen číslo. Tuhle větu jsem někde četl. Ale i když je tato věta krásná, je neúplná. Řekl bych, že před Pelém byl fotbal jen sport. Pelé všechno změnil. Udělal z fotbalu umění, zábavu. Dal hlas chudým a černým a především: díky němu byla Brazílie vidět. Díky Královi se zvýšil status fotbalu a Brazílie! Odešel, ale jeho kouzlo tu zůstane. Pelé je VĚČNÝ!" uvedl Neymar po skonu Pelého.

Je nám líto, video expirovalo.
Panenka a Dobiaš vzpomínají na Pelého

O Pelého odkazu má jasno také Beckenbauer. "Fotbal ztratil toho největšího ve své historii – a já jedinečného přítele," uvedl sedmasedmdesátiletý Beckenbauer na webu Bayernu Mnichov. Bývalý mistr světa a Evropy řekl, že Pelé měl tři srdce: "Pro fotbal, pro svou rodinu a pro všechny lidi," dodal.

Dvojnásobný držitel Zlatého míče oblékal se slavným Brazilcem v roce 1977 dres týmu New York Cosmos. "Šel jsem do USA, protože jsem chtěl bezpodmínečně hrát s Pelém v jednom mužstvu. Tahle doba po jeho boku byla jedním z nejlepších zážitků mého života. Hned jsme se stali americkými šampiony a Pelé mě poté nazval svým bratrem. Byla to pro mě nepředstavitelná pocta," řekl Beckenbauer.

"Fotbal bude navždy patřit tobě! Zůstaneš tu navěky. Díky za tvou hru, Králi," vyprovodil svého přítele.

Ke kondolencím se přidal také Cristiano Ronaldo. "Pouhé 'sbohem' věčnému Králi Pelému nedokáže vyjádřit bolest, která nyní svírá celý svět fotbalu. Inspiroval mnoho milionů lidí. Náklonnost, kterou mi projevoval, jsem mu oplácel ve všech okamžicích, které jsme spolu sdíleli, i na dálku. Nikdy nebude zapomenut a jeho památka zůstane navždy v každém z nás, milovníků fotbalu," prohlásila portugalská hvězda.

"Pelé zemřel. Nejbožštější z fotbalistů a nejradostnější z lidí. Hrál hru, ke které se dokázalo přiblížit jen pár vyvolených. Třikrát zvedl tu nejvytouženější zlatou trofej v onom krásném žlutém dresu. Sice nás opustil, ale bude mít navždy fotbalovou nesmrtelnost," řekl na adresu Pelého zase bývalý anglický reprezentant Gary Lineker.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články