Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Snová derniéra Vrby. Plzeň otočila zápas s CSKA a na jaře si zahraje EL

Plzeň – Trenér Pavel Vrba se s Plzní rozloučil nejlépe, jak mohl. Plzeň otočila nepříznivý průběh rozhodujícího zápasu Ligy mistrů s CSKA Moskva a díky trefě Wágnera z devadesáté minuty si po výhře 2:1 zajistila třetí místo v základní skupině a účast ve vyřazovací části Evropské ligy. Viktoria zároveň přepsala historii, když jako první český celek si zahraje evropské poháry na jaře potřetí v řadě.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Západočechům stačilo k postupu vyhrát 1:0 či 2:1, a tak se nemuseli hned od úvodu pustit do bezhlavého útočení. I tak byli domácí v první půlhodině aktivnější. Jako první zahrozil v desáté minutě Kolář, jehož střela zdálky o kousek minula pravou tyč.

Plzeňští se dál snažili tlačit, opravdu velkou šanci ale měli až v 27. minutě. Petržela zachytil míč po špatné rozehrávce hostující obrany, přihrál Teclovi, který si udělal prostor, ale Akinfejev jeho přízemní střelu k tyči stačil vytáhnout na roh.

CSKA spoléhal převážně na brejky a po jednom z nich mohl v 31. minutě otevřít skóre. Musa přelstil ofsajdovou past a postupoval sám na Kozáčika, slovenský gólman ale Viktorii podržel. Vzápětí se hnal Musa ze strany na plzeňskou branku znovu a tentokrát ho zablokoval Procházka.

Plzeňští po nadějné půlhodině na chvíli vypadli z tempa a další šanci už si do konce první půle nevytvořili. Až na startu druhého dějství, s výjimkou několika standardních situací, z něj ale nic nevytěžili.

Loučící se trenér Vrba poslal na trávník Kovaříka místo Ďuriše, jako důležitější se ale ukázalo nasazení hostujícího Hondy o chvíli předtím. Japonský reprezentant v 65. minutě zacentroval ze strany a Musa hlavičkou zblízka překonal Kozáčika. Plzeň v tu chvíli potřebovalak postupu do Evropské ligy vstřelit dva góly. Hned za dvě minuty jí ale svitla naděje, když hostující Dzagojev dostal za úmyslný faul na Procházku červenou kartu. "Neudržel nervy, šlápl mi na nohu," řekl Procházka. "Vyloučení bylo klíčovým faktorem zápasu," mínil kouč CSKA Leonid Sluckij.

Vrba posílil útok o Bakoše a Plzeň uzamkla soupeře před vápno. Rajtoralovu ránu ještě přizvedla hostující obrana nad a Limberského střelu tečoval jeden z domácích hráčů do sítě z ofsajdu. V 76. minutě už ale Viktoria srovnala, Horváthův centr umístil hlavou do sítě Kolář.

Tomáš Wágner (střelec vítězné branky):

"Je to pro nás nejcennější gól. I po té hlavičce jsem si myslel, že ještě šanci mít budeme, a přišlo to. Takže spokojenost. Od rána jsem věřil, že něco přijde, a vyplatilo se věřit. I Limba (Limberský) říkal něco o tom, že rozhodneme v poslední minutě."

Postupový druhý gól mohl v 82. minutě vstřelit Procházka, jenže trefil Ignaševiče. Vrba nasadil do hry Wágnera a nakonec si mohl k tomuto kroku gratulovat. První šanci ještě poslal hlavou vedle, ale v 90. minutě si zpracoval Rajtoralův centr a napálil míč k tyči. Vrba tak mohl po závěrečném hvizdu zažít vítěznou rozlučku s Plzní, která skončila v základní skupině třetí za Bayernem a Manchesterem City.

"Byla to úžasná tečka, na kterou budou všichni v Plzni dlouho vzpomínat. Já na to budu vzpomínat celý život. Jsme prvním českým mužstvem, které třetí rok po sobě postoupilo do jarní části pohárů. To je úžasné," řekl Vrba po utkání.

Nynější postup považuje za nejcennější. "Bylo to výrazně těžší než při té první účasti. Borisov měl možná naši kvalitu, teď jsme narazili na soupeře, který byl v druhém koši Ligy mistrů a rozpočtově je jinde než my. O to víc mě těší, že jsme postoupili," liboval si Vrba.

CSKA zůstane na jaře bez evropských pohárů, což ruští fanoušci po zápase jen těžce nesli. Někteří se však ani na fotbal nestihli podívat. Skupinku asi pěti příznivců již před utkáním zadržela kvůli vzájemným potyčkám policie v centru Plzně a převezla je na stanici.

Po závěrečném hvizdu si Vrba mohl užívat vítěznou rozlučku s nadšenými fanoušky. Kotel nejvěrnějších vytáhl transparent s trenérovou podobiznou a populární kouč opět předvedl svůj vyhlášený kotrmelec vzad. "Nemohl jsem odolat. Diváci i hráči si to zasloužili," řekl.

Jednu rozlučku už zažil v posledním ligovém utkání podzimní sezony s Příbramí. "S Příbramí to bylo trošku víc o emocích. Po tom posledním hvizdu jsem byl víc dojatý, jak se se mnou lidé rozloučili. Co se týče té sportovní tečky, ta byla mnohem výraznější zase dnes. Nic hezčího jsem nemohl zažít," liboval si Vrba.

FC Viktoria Plzeň - CSKA Moskva 2:1 (0:0)

Branky: 76. Kolář, 90. Wágner - 65. Musa. Rozhodčí: Skomina - Arhar, Ul (všichni Slovin.). ŽK: Procházka, Bakoš - Ščennikov. ČK: 67. Dzagojev, 90.+3 Wernbloom (oba CSKA). Diváci: 11.205. 
 
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela (70. Bakoš), Kolář, Ďuriš (58. Kovařík) - Tecl (82. Wágner). Trenér: Vrba.

CSKA: Akinfejev - Karavajev, A. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Milanov (73. Zuber), Wernbloom - Tošič (53. Honda), Dzagojev, Elm - Musa (90.+1 Vitinho). Trenér: Sluckij.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články