Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Snad si konečně zachytám, doufá v reprezentační start Vaclík

Haifa (Izrael) - Rok a půl čekal na svoji druhou nominaci do fotbalové reprezentace. A když se v úterý objevil ve výběru kouče Michala Bílka před přípravným zápasem se Slovenskem, byl brankář Tomáš Vaclík v šoku. Posílený zkušenostmi z téměř ročního angažmá v pražské Spartě ale věří, že se na hřiště přeci jen podívá.

Třiadvacetiletý gólman dorazí na svůj druhý reprezentační sraz v jiné pozici než před rokem a půl, kdy v duelech evropské kvalifikace ve Španělsku a s Lichtenštejnskem plnil roli třetího brankáře. Jako hráč druholigového Žižkova spíš jen nesměle nasával atmosféru v českém výběru. A při trénincích třeba obdivně sledoval právě Čecha.

Tomáš Vaclík: "Nechám se překvapit, jestli bude chytat Honza Laštůvka, nebo já, ale každopádně se na další zkušenost moc těším. Beru to i tak, že v éře Petra Čecha starty pro jiné gólmany moc přibývat nebudou, takže tím větší šance to je teď i pro mě. Kdybych dostal šanci si zachytat, asi bych z toho byl trochu nervózní. Ale hodně bych se těšil. Nikdo neví, kdy může přijít další šance na start v nároďáku."

Od té doby Vaclíka posílily zkušenosti z ME jednadvacítek a také lednový přestup do Sparty, kde se stal jedničkou a v nové sezoně sbírá i starty v Evropské lize. "Rozdíl to pro mě je obrovský. Teď si asi sraz, byť bude krátký, užiju víc než poprvé. Mělo by to být po všech stránkách příjemnější, možná v týmu i poprvé promluvím," žertoval Vaclík. "Jiné to bude i v tom, že se změnila i reprezentace. Před rokem a půl tam bylo hodně kluků ze zahraničí, teď dostanou šanci hráči z české ligy. Spoustu z nich navíc znám osobně," porovnával Vaclík.

Snad další pozvánka nepřijde zase za rok a půl, doufá Vaclík

I tak ale nečekal, že by na zápas se Slováky mohl vyrazit. "Byl jsem obrovsky překvapený. Hlavně proto, že trojice reprezentačních brankářů je dlouhou dobu ustálená," uvedl s tím, že Čechovi dlouhodobě kryjí záda Jan Laštůvka s Jaroslavem Drobným. Ani Drobný ale nyní v Bílkově týmu nefiguruje. Vaclík doufá, že v reprezentaci na druhý pokus zapůsobí. "Snad další pozvánka nepřijde zase za rok a půl," uvedl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články