Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Smršť jako v Praze nám Poláci asi neumožní, řekl Šilhavý. V sestavě má dva otazníky

Mnohem složitější zápas než březnové měření sil v úvodu skupinové fáze očekává v předposledním střetnutí kvalifikace mistrovství Evropy v Polsku trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý. Na tiskové konferenci ve Varšavě mimo jiné uvedl, že v základní sestavě má ještě dva otazníky. Naopak jasno už je o brankářském postu. Svou budoucností u reprezentace se nechtěl zaobírat. Přímý přenos utkání Polsko – Česko sledujte v pátek od 20:15 na ČT sport.

Český celek v březnu na úvod kvalifikace zdolal Polsko 3:1 zejména díky dvěma brankám v prvních třech minutách. "Zápas v Praze, to byla smršť od úvodu. Během tří minut jsme vedli 2:0 a soupeř byl z toho opařený. Celkově jsme zápas zvládli, byl skvělý. Myslím, že v pátek to soupeř asi neumožní, že by si nedal (na začátku) pozor," uvedl Šilhavý.

"Samozřejmě bychom se nezlobili, kdyby to bylo podobně, ale nemyslím si to. Zvlášť tady v Polsku, kde domácí tým požene 50 tisíc lidí. Chceme být ovšem také aktivní a vstřelit nějaký gól. Věřím, že náš tým je schopen předvést kvalitní výkon, který by vedl ke kýženým bodům," doplnil.

Jeho svěřenci figurují na postupovém druhém místě ve skupině s jednobodovým náskokem na třetí Polsko, které odehrálo o utkání víc. Už v pátek proto mohou Češi získat jistotu účasti na šampionátu, pokud ve Varšavě zvítězí a Moldavsko neporazí vedoucí Albánii.

"Pořád považuji Polsko za velkého soupeře, kterému nevyšly některé zápasy této kvalifikace. Zítra hraje poslední duel o nějakou naději, takže to nebude jednoduché. Ale věřím, že my jsme dobře připraveni a schopni zápas zvládnout," konstatoval Šilhavý.

O základní sestavě jasno není

Připustil, že ještě nemá úplně jasno o složení zahajovací jedenáctky. "Máme ještě dva otazníky. Na brankářském postu je jasno, tam je to tak vždy. Trenéři brankářů Milan Veselý a Radek Černý chtějí, aby to samotní gólmani věděli dostatečně dopředu. Všichni hráči jsou připraveni do zápasu. Všichni víme, o co nám jde, všichni si to uvědomujeme. Myslím, že hráči jsou připraveni dokonale," zdůraznil zkušený stratég.

Zaobírat se svou další budoucností u týmu nechtěl. Po říjnové porážce 0:3 v Albánii byl v ohrožení, výkonný výbor FAČR ho ale potvrdil ve funkci i na listopadový blok. Vedení asociace se bude trenérským postem znovu zabývat po 30. listopadu, kdy Šilhavému vyprší lehce upravená smlouva.

"Před námi je jediný cíl – postup na Euro. Tomu vše podřídíme. Ostatní věci se budou řešit až po kvalifikaci, dovolil bych si na tohle téma nepokračovat. Tady je tým a ten je teď důležitý. Ne moje pozice, co potom bude," prohlásil Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Polsko

Minulý týden se během vítězného utkání pražské Slavie proti AS Řím (2:0) v Evropské lize potkal v Edenu s polským protějškem Michalem Probierzem, který převzal reprezentaci po zářijovém programu.

"Přišel pozdravit, chvilku jsme popovídali, jen pár slov. Pokud se nepletu, vracel se z Holandska, kde sledoval svého hráče. Takže se zastavil, Slavia byla asi po cestě. Jinak trénoval i (manažera reprezentace) Tomáše Pešíra, s ním se znají," vysvětlil Šilhavý.

Z hlavní polské ofenzivní hrozby Roberta Lewandowského strach nemá. "Obavou bych to nenazval, máme respekt k celému polskému týmu. Lewandowski je určitě největší hvězdou. Skvělý hráč, skvělý zakončovatel, velká síla," dodal dvaašedesátiletý trenér.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články