Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Šmíd zmrazil Letnou, Sparta zahájila sezonu remízou s Bohemians 1905

Praha - Po triumfech Slavie a Plzně vstoupila do ligového ročníku i Sparta. Na rozdíl od hlavních konkurentů však výhodu domácího prostředí nepřetavila ve vítězství. V malém pražském derby s Bohemians 1905 pouze remizovala 1:1. Na 200. ligový gól Davida Lafaty totiž dvě minuty před koncem odpověděl pohotový Michal Šmíd. Návrat hvězdného odchovance Tomáše Rosického tak kýžený zisk plného počtu bodů nepřinesl. 

Fotbalisté Bohemians 1905 slaví cennou remízu na půdě Sparty
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

Italský kouč Stramaccioni udělal oproti čtvrtečnímu "výbuchu" v Bělehradě čtyři změny v sestavě. Od první minuty dostali šanci obránce Civič, záložníci Mavuba s Ben Chaimem a útočník Lafata. Jen na lavičce zůstali Janko, Štetina a nově také uzdravený Rosický.

Úvod se nesl ve znamení tlaku letenského mužstva, který vyústil vedoucím gólem. V 16. minutě stáhl zápasnickým způsobem Hůlka unikajícího Ben Chaima, což rozhodčí Julínek ocenil pokutovým kopem. Ten bezpečně proměnil kapitán David Lafata a 200. ligovým gólem se osamostatnil na třetím místě v Klubu ligových kanonýrů. Před ním jsou už jen Vlastimil Kopecký (252) a Josef Bican (447).

Hosté z Vršovic mohli vyrovnat jen o pár okamžiků později. Mašek se po přihrávce agilního Tetteha ocitl zcela osamocen na velkém vápně, ale míč si nedokázal ideálně zpracovat a obětavý Mareček jeho střelu zablokoval.

Po přestávce se na Letné dlouhé minuty nic podstatného nedělo. Více než 16 tisíc fanoušků proto zvedl ze sedaček až Rosický, který za bouřlivého potlesku zahájil rozcvičování u rohového praporku. Až poté na sebe upozornili i hráči na trávníku. Plavšič se uvolnil na hranici vápna a utěšenou ranou trefil pravou tyč. Dorážející Lafata už v pádu nedokázal usměrnit míč do sítě.

K obrovské radosti domácích příznivců se v 70. minutě dostal na hřiště i Rosický, když nahradil Ben Chaima. Šestatřicetiletý záložník zasáhl teprve do druhého ligového utkání od loňského návratu z Arsenalu.

"Bylo to hodně emotivní a mohl to být nádherný večer, protože Lafi dal dvoustý gól, ale nakonec z toho nic není," hodnotil Rosický. "Je však potřeba říct, že Bohemka si to zasloužila, protože hrála dobře a my jsme si o vyrovnání koledovali," dodal.

V závěru nicméně kreativní myšlenkou týmu nepomohl. Otěže malého pražského derby totiž převzali "Klokani" a několika závary laškovali s vyrovnáním, kterého nakonec krátce před závěrečným hvizdem dosáhli. Domácí gólman Dúbravka neudržel Dostálovu tvrdou střelu a Mchal Šmíd se z dorážky nemýlil. Sparta si tak připsala nepříjemné zaváhání před čtvrteční odvetou s Crvenou Zvezdou.

1. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:0)

Branky: 16. Lafata z pen. - 88. Šmíd. Rozhodčí: Julínek - Dobrovolný, Antoníček. ŽK: Hůlka, Dostál (oba Bohemians). Diváci: 16.724.  

Sparta: Dúbravka - Karavajev, Kaya (45. Štetina), Mareček, Čivič - Mandjeck, Mavuba - Plavšič, Lafata (81. Janko), Ben Chaim (71. Rosický) - Juliš. Trenér: Stramaccioni.

Bohemians 1905: Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Švec (80. Jirásek), Jindřišek - Vaníček (69. Kuchta), Mašek, Bartek - Tetteh (63. Kabajev). Trenér: Hašek st.

Andrea Stramaccioni (trenér Sparty): "Byl to zápas, který jsme měli rozhodnout, ale chyběl nám zabijácký instinkt. A pak po střele z 25 metrů jsme udělali chybu a ztratili jsme dva body. Ve druhé půli jsme kontrolovali hru, ale když nerozhodnete, tak se může stát cokoliv. Jedna střela nebo nákop do vápna. Ale rozhodně jsme hráli lépe než proti Crvene Zvezdě. Co je horší než ztráta dvou bodů, je zranění Kayi, který má zlomený malíček na noze. Nechci se vymlouvat, ale každý zápas jsme kvůli bizarním zraněním přišli o nějakého hráče.

Martin Hašek st. (trenér Bohemians 1905): "Cítili jsme šanci tady uspět, protože jsme tušili, že Sparta bude po velkých změnách působit nesehraně a bez organizace. Penaltu jsme udělali hloupě a byl to dárek. O přestávce jsme se snažili hráčům zdůraznit, že není třeba nic měnit a stále můžeme být odměněni, protože jsme dokázali na větší držení míče soupeře odpovídat rychlými protiútoky. Po přestávce jsme měli štěstí, když jsme nezachytili Plavšiče a on trefil tyč. Ale to bylo jediné naše štěstí, ostatní jsme si odpracovali. A to i gól, za kterým jsme šli. Šmíd jde při standardkách za gólem a to je o nastavení v hlavě. Máme radost, protože je pro nás úspěch na Spartě remizovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články