Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Slušní ostravští fanoušci už se nemusí bát jít na fotbal

Ostrava - Fotbalovým fanouškům hrozí přísnější sankce za výtržnictví. Podle novely trestního zákoníku jim soud může uložit až desetiletý trest zákazu vstupu na stadion. Soudy ji zatím ještě nevyužily, incidentů na stadionech ale neubývá. Pro kriminalisty je to pomoc, na kterou už dlouho čekali. Dosud sice mohli dostat fanoušci zákaz na zápas přijít, mohli ale své kolegy doprovázet na cestě a dělat výtržnosti v okolí stadionu. Tohle díky pobytu fanouška na policejní stanici odpadne.

Nedělní utkání mezi Baníkem a Jabloncem skončilo 4:1. Někteří fanoušci už ale tradičně věnovali pozornost spíše atmosféře v kotli než hře na hřišti. Jako tři mladíci, kteří zapálili v ochozech šály. Podle informací policistů nebyly Jablonce ani Baníku, ale hokejových Vítkovic. Shořely úplně celé. "Tři mladí muži jsou podezřelí z přestupku proti veřejnému pořádku a hrozí jim uložení pokuty ve výši 3 000 korun," potvrdila mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková.

Podle policie měli štěstí, že od ohně nechytlo nic jiného, šály totiž hořely v blízkosti reklamy, na jejíž uhašení by byli potřeba hasiči. "Tím, že by došlo k zásahu hasičů, tak by to mohlo vyvolat hromadnou davovou psychózu, což je hodně nebezpečné," tvrdí policie. Incident se šálou ale nakonec policisté klasifikovali pouze jako přestupek, nově ovšem hrozí i tresty. Soud může fanouškům zakázat vstup na stadion až na 10 let.

Od ledna, odkdy novela trestního zákoníku platí, navíc může výtržník dostat i příkaz, že v době, kdy se hraje rizikové utkání, musí přijít na policejní služebnu a utkání tam přečkat. "Pokud ho poruší, dopustí se už trestu maření úředního rozhodnutí. Zatím tento zákaz vstupu nebyl uložen, ale pokud bude nějaké rizikové utkání, zákazy budou stanoveny," tvrdí policisté.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články