Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Slovinci v kvalifikaci rozstříleli San Marino, nezaváhali Němci ani Francouzi

Praha - Fotbalisté Slovinska podle očekávání doma porazili San Marino. Na vysoké výhře 5:0 se dvěma góly podílel kapitán Robert Koren. V tabulce třetí kvalifikační skupiny o postup na mistrovství světa do JAR 2010 se tak Slovinsko dostalo na třetí místo s tříbodovým náskokem před Českem, které má zápas k dobru. Ve 4. kvalifikační skupině se k postupu výrazně přiblížili Němci, kteří v Ázerbájdžánu vyhráli 2:0. Blíže k šampionátu mají i Francouzi, kteří splnili povinnost a vyhráli na Faerských ostrovech.

Proti outsiderovi skupiny se Slovinci trápili jen do 18. minuty, než přes obránce přešel Zlatan Ljubijankič a našel volného Korana, pro kterého již nebyl problém otevřít skóre. Ještě do poločasu zvýšil po centru Bojana Jokiče Aleksander Radosavljevič. Po změně stran pak skóre ještě navýšili střídající Andraž Kirm, svým druhým zásahem kapitán Koren a v nastavení účet uzavřel Ljubijankič.

V základní sestavě dostal překvapivě přednost před kanonýrem Milivoje Novakovičem teprve dvacetiletý útočník Etien Velikonja, pro kterého to byl reprezentační debut. V zahajovací jedenáctce byl i bývalý hráč Sparty Nejc Pečnik.

Němci a Francouzi se přiblížili postupu

Skóre v Ázerbájdžánu otevřel Bastian Schweinsteiger a po změně stran výhru pečetil Miroslav Klose. Připsal si tak již svůj 45. reprezentační gól a stal se tak pátým nejlepším střelcem v historii Německa. Navíc ztrácí jen dva zásahy na třetí místo, které patří legendám Jürgenu Klinsmannovi a Rudi Völlerovi.

Hubenou výhrou nad Faerskými ostrovy 1:0 fotbalisté galského kohouta příliš nepřesvědčili. Hosté sice proti týmu složenému z amatérů měli stálou převahu, ale těžko hledali recept na důkladnou obranu. O jediný gól se nakonec postaral kanonýr Toulouse Andre-Pierre Gignac, pro kterého šlo o první gól v národním týmu. Francie tak v sedmé skupině ztrácí na lídra Srbsko pět bodů, má ovšem o odehrané utkání méně.

Boj alespoň o druhé místo v osmé skupině si zkomplikovalo Skotsko, které prohrálo jasně 0:4 v Norsku. Zápas výrazně ovlivnila 33. minuta, kdy uviděl červenou kartu Gary Caldwell a umožnil soupeři dlouhou přesilovku, kterou seveřané využili hned čtyřmi góly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články