Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slovinci slaví první výhru na MS

Polokwane – Slovinská reprezentace se po osmi letech vrátila na mistrovství světa vítězně. Historicky první výhru v turnaji na světové úrovni zajistil v zápase proti Alžírsku Robert Koren. V 79. minutě vystřelil na brankáře Chaouchiho, který udělal podobnou chybu jako gólman Anglie Green ve druhém zápase skupiny C hraném v sobotu a propustil míč za svá záda. Rozruch během výkonnostně průměrného zápasu způsobil střídající hráč Alžírska Ghizzal, který po 16. minutách zachytil centrovaný míč rukou v pokutovém území a následně byl vyloučen. Slovinsko se tak díky včerejší remíze Anglie s USA prozatím usadilo v čele celé skupiny. Více informací o šampionátu získáte také na stránkách msfotbal.cz.

I když fanoušky zápas dlouho nudil, do historie se první vzájemné utkání Alžírska se Slovinskem přece jen něčím zapsalo. Poprvé na světových šampionátech totiž fotbalisté nehráli na "čisté" trávě, protože na stadionu v Polokwane organizátoři položili travnatý povrch s umělou příměsí. Kromě rány Alžířana Belhadže z třetí minuty žádná jiná akce dlouho nezaujala. Diváci, mezi kterými na čestné tribuně nechyběla ani někdejší velká hvězda Zinedine Zidane, sledovali opatrnou taktickou bitvu bez větších šancí.

Reportáž z utkání Alžírsko - Slovinsko sledujte zde

Slovinci se také dlouho hledali a pokusy Birsy a Kirma ještě alžírského brankáře zaskočit nemohly. Alžířanům, kteří se dnes na mistrovství objevili po dlouhých 24 letech, ale hodně uškodil střídající útočník Ghizzal. V 58. minutě naskočil do boje a po pouhých 15 minutách pro něj zápas skončil, když dostal zbytečně dvě žluté karty. Ghizzal tak nechal vzpomenout na uruguayského smolaře Lodeira, který v pátek proti Francii také zasáhl do utkání jako žolík z lavičky a na hřišti vydržel pro změnu 18 minut, než byl rovněž vykázán po druhé žluté.

Ghizzal uviděl karty poté, co nejprve fauloval před slovinskou brankou a pak nesmyslně zahrál rukou. Od spoluhráčů si asi vyslechl své: jinak málo nápaditým Slovincům stačilo jen šest minut, aby přesilovku využili. Nejprve ustáli nedorozumění mezi brankářem Handanovičem a stoperem Šulerem, kteří málem nabídli gól Jibdovi. Pak Koren napřáhl z 20 metrů a jeho nikterak prudký přízemní pokus si k překvapení všech Chaouchi srazil do branky. Oslabené Alžírsko už v závěru sílu na odpověď nemělo, Slovinci tak ukončili čekání na svůj první triumf na MS: před osmi lety odjeli z Asie s prázdnou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články