Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Slovensko vyřadilo Itálii, do osmifinále doprovodí Paraguay

Johannesburg/Polokwane - Fotbalisté Slovenska při své premiérové účasti na mistrovství světa překvapivě postoupili do osmifinále na úkor obhájců titulu. V závěrečném utkání skupiny F zdolali Itálii 3:2 a poslali obhájce titulu domů. Dvě branky vítězů vstřelil Vittek a jednu Kopúnek. Fotbalisté Paraguaye hráli bez branek s Novým Zélandem, což jim stačilo k zajištění první postupové příčky. V nudném, takticky vedeném utkání byl blíže brance postupující celek, soupeř se do žádné výrazné šance neprobojoval. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Slovenský kouč Vladimír Weiss starší udělal změny v ofenzivě, na lavičku posadil svého syna i Šestáka. Jeho protějšek Marcelo Lippi zase nově vsadil v záloze za zkušenost v podobě Gattusa. Slováci začali zcela jinak než v minulém utkání proti Paraguayi. Hráli s mnohem větší chutí, důrazem a nasazením. Již v šesté minutě Vittek přistrčil po rychle rozehraném přímém kopu míč Hamšíkovi, ale nejlepší střelec Neapole v koncovce selhal a vystřelil lehce a vedle.

Za aktivitu byli Slováci odměněni ve 25. minutě. Jediný fotbalista z české ligy na MS Kucka ze Sparty vystihl rozehrávku de Rossiho, nahrál Vittekovi, na jehož pohotovou střelu k tyči po zemi se Marchetti natahoval marně. Italové tak potřetí na šampionátu prohrávali.

Sestřih utkání Slovensko - Itálie sledujte zde

Ohlas trenéra Weisse sledujte zde.

Sestřih utkání Paraguay - Nový Zéland sledujte zde.

Slováci byli nadále aktivnější, Štrbovu střelu z dálky Marchetti vyrazil s námahou na roh a Kuckově dělovce v nastaveném čase chyběly decimetry. Italové postrádali tvůrčí myšlenky již uzdraveného Pirla, jenž se dostal na trávník až v 56. minutě. Kouč Lippi do druhého poločasu posílil ofenzivu třetím útočníkem Quagliarellou a v 67. minutě byli jeho svěřenci blízko vyrovnání. Přetažený centr Pepeho napálil Quagliarella a již překonaného gólmana Muchu stačil zastoupit na brankové čáře Škrtel.

Italové se tlačili dopředu, Slováci hráli na brejky

Po jednom z rychlých protiútoků přišel v 73. minutě roh Hamšíka, po jehož opakovaném centru se nejlépe zorientoval Vittek a podruhé poslal míč do sítě. Devět minut před koncem však Italové vykřesali naději, na konci hezké kombinační akce byl Di Natale. V dramatickém závěru se kratičce radoval z vyrovnání Quagliarella, ale již předtím byl máván jeho ofsajd. Minutu před koncem si Kopúnek, který byl v té době na hřišti jen minutu, naběhl na autové vhazování a chytrým lobem vstřelil třetí gól Slováků.

Italové vrhli všechny síly do útoku a podařilo se jim snížit. Ve druhé minutě nastavení Quagliarella chytře přehodil Muchu z dvaceti metrů a vše mohl zvrátit Pepe. V posledních sekundách nastavení však ve stoprocentní šanci selhal a zpečetil konec mistrů světa už ve skupině.

0Vladimír Weiss, trenér Slovenska: "Hned po narození syna je dnešek mým nejlepším dnem v životě. Je to tak neuvěřitelné. Všichni Slováci jsou nyní šťastní a radují se z fotbalu. Samozřejmě také děkujeme těm, kteří nás přijeli povzbudit do Afriky."

0Marcello Lippi, trenér Itálie: "Nemůžu říct, že jsme měli celé mistrovství vyhrát, ale přinejmenším jsme si měli počínat jinak. Jsem velmi zklamaný kvůli hráčům, italské federaci i celému italskému sportu. Beru na sebe všechnu zodpovědnost a přeju svému nástupci to nejlepší."

Paraguay si postup pohlídala

Očekával se jednostranný zápas, ale jihoamerický výběr si byl moc dobře vědom ideální výchozí situace a začal opatrně. Výsledkem byl takticky opatrný zápas. Nový Zéland totiž nebyl zrovna soupeřem, jenž by dokázal vedoucí tým skupiny přehrávat. Do not jihoamerického celku navíc brzy začal nahrávat i průběžný výsledek druhého utkání skupiny mezi Slovenskem a Itálií, který neohrožoval jeho pozici v čele tabulky. Svého soupeře sice Paraguay přehrávala, ale držení míče a několik střel ze střední vzdálenosti k šanci vést nemohlo. Jediný pokus mezi tyče během prvního poločasu vyslal Caniza.

Nový Zéland sice sliboval, že zkomplikuje v posledním utkání postupové plány tří favoritů skupiny, ale v defenzivně laděném duelu nedokázal využít své přednosti, tedy dynamický a agresivní způsob hry. A nezměnil na tom nic ani druhý poločas, v němž naopak Paraguay hodně přidala na aktivitě a měla na dosah vedení. Nejprve byl v 62. minutě blízko první trefy po ostřelování branky Riveros, ale jeho hlavičkový pokus přizvedl Paston. Ještě blíže byl rozhodnutí v 77. minutě střídající Barrios, ale ani zblízka se prosadit nedokázal a v závěru už jeho tým raději neriskoval. Nový Zéland se se šampionátem rozloučil, přestože ani jednou neprohrál a remizoval i s obhájcem titulu z Itálie či postupujícím Slovenskem.

Skutečnost, že zápas Paraguay - Nový Zéland měl nevalnou úroveň, potvrdili také oba trenéři. "Bylo to složité utkání, ale nehráli jsme dobře a úroveň zápasu nebyla zvlášť vysoká," uvedl kouč Paraguaye Gerardo Martino. Trenéra Nového Zélandu Herberta mrzelo, že ač neporaženi, míří jeho hráči zpět do vlasti. "Musím svému týmu vyseknout obrovskou poklonu. Měli jsme týmového ducha, odehráli na naše podmínky skvělý turnaj a vyvrátili tak dohady, že sem snad ani nepatříme. Přesto jsem trochu zklamán, postup byl blízko."

0

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články