Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slovensko na šampionátu končí, Nizozemsku podlehlo 1:2

Durban - Jízda slovenských fotbalistů jejich prvním světovým šampionátem skončila po dnešní prohře v osmifinále s Nizozemskem 1:2. K výhře "oranjes" pomohl brankou v 18. minutě uzdravený ofenzivní záložník Arjen Robben, který tak v jihoafrickém Durbanu stylově oslavil svůj premiérový start na šampionátu v základní sestavě. Druhý gól v závěru přidal Wesley Sneijder, Slovensku už snížení Róberta Vitteka z penalty v nastavení nepomohlo. Další informace přináší internetový speciál msfotbal.cz.

Vittek na MS skóroval už počtvrté a dotáhl se tak v čele tabulky střelců na Argentince Higuaína, který ale na rozdíl od Vitteka ještě další trefy může přidat. Čtvrtfinálovým sokem Nizozemska bude vítěz dnešního večerního osmifinále mezi Brazílií a Chile.

Robben ukázal, jak velkou cenu má pro nizozemský tým. I díky němu výběr kouče Berta van Marwijka natáhl šňůru neporazitelnosti už na 23 utkání. Na šampionátu ještě Nizozemci neklopýtli a vyhráli zde i svůj čtvrtý zápas.

Šestadvacetiletý Robben, který letos dovedl Bayern Mnichov k zisku double a do finále Ligy mistrů, Slováky pokořil při své parádní disciplíně: Z pravé strany hřiště seběhl na střed a levačkou dokonale umístil míč k bližší tyči Muchovy brány.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Ladislava Kerekeše

Kouč Vladimír Weiss:

"Vyhrál lepší tým, ale my se loučíme se vztyčenou hlavou. Po těžkém zápase s výborným soupeřem se nemáme za co stydět. I když jsme mohli dokázat možná ještě trošku víc. Kdoví kdy se zase na takovou akci podíváme. Proto si musíme vážit toho, co jsme v Jihoafrické republice dosáhli."

Slováky, kteří si osmifinálový zápas vysloužili po heroickém výkonu a výhře nad obhájci titulu z Itálie, Robbenova trefa hodně otřásla. Mužstvo trenéra Vladimíra Weisse sice v poli s favorizovaným soupeřem drželo krok, ale při ofenzivních manévrech bylo dlouho jen málo nebezpečné.

Reportáž z utkání Nizozemsko - Slovensko sledujte zde

Ještě před poločasem navíc ve slibné šanci selhal nizozemský útočník Van Persie a krátce po přestávce Slováci mohli dvakrát děkovat gólmanu Muchovi. Ten vyrazil další Robbenův pokus a pak také střelu tečovanou Mathijsenem, proti níž Mucha obětavě nastavil obličej.


Slovensko propáslo dvě jedinečné šance na vyrovnání v 66. a 67. minutě. Záložník Stoch svůj dravý únik zakončil ranou pod břevno, ale proti střele hráče, který letos v Enschede vyhrál nizozemskou ligu, se vytáhl brankář Stekelenburg.

Ten dokázal, že v brance Ajaxu během sezony Stochovo umění dobře nastudoval. Vzápětí byl Stekelenburg opět hvězdou okamžiku, když se proti němu zjevil úplně volný Vittek. Nejlepší střelec Slovenska však brankáře trefil jen do ruky a Slováci už další šanci na reparát nedostali.



Nizozemcům naopak svědčilo, kolik prostoru měli při slovenských atacích na vlastní pověstné brejky. Šest minut před koncem využili toho, že se stoper Škrtel věnoval debatám s rozhodčím, Kuijt vběhl do šestnáctky a po jeho pasu Sneijder lehce trefil opuštěnou bránu.

Slováci si poslední minuty na mistrovství ještě chtěli okrášlit aspoň čestným úspěchem a ve čtvrté minutě nastaveného času přece jen uspěli. Střídajícího Jakubka fauloval Stekelenburg a Vittek z penalty snížil. Vittek ve slovenské reprezentaci zaznamenal už 23. gól, čímž překonal nejlepšího střelce Szilárda Németha. Při loučení s šampionátem to pro něj ale byla jen slabá útěcha.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články