Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Slováci opět nezaváhali, Angličani zvládli přestřelku se Slovinskem

Praha – Ani v šestém zápase kvalifikace mistrovství Evropy neztratili body fotbalisté Anglie a Slovenska. Angličané v zápase na půdě Slovinska sice prohrávali, ale v pětigólové přestřelce nakonec dokázali zvítězit 3:2 a nadále vedou skupinu E. Slovenští fotbalisté porazili v Žilině Makedonii 2:1 a zůstávají v čele skupiny C. Na dohled se jim drží Španělsko, které vyhrálo 1:0 v Bělorusku. Blízko šampionátu jsou také Rakušané, kteří zvítězili 1:0 v Rusku.

Slavící fotbalisté Anglie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Slovenským reprezentantům vyšel úvod zápasu. První poločas se odehrál prakticky jen na polovině Makedonců a domácí se dvakrát gólově prosadili. V osmé minutě si na dlouhý míč Pekaríka naběhl Kornel Saláta a hlavou poslal míč do sítě. Po řadě šancí přidal druhý gól Marek Hamšík, který si šikovně pohrál s brankářem a skóroval do prázdné brány. Jenže ve druhém poločase se Makedonci zvedli a zápas zdramatizovali. O snížení se po rohu postaral Ademi.

Slováci ale nervózní konec zápasu zvládli, zároveň jim pomohla červená karta Hasaniho. Tabulku vedou s 18 body a po šesti zápasech mají zajištěnou minimálně účast v baráži. Španělé naplno bodovali v Bělorusku a za Slováky zaostávají stále o tři body. O čtvrtou výhru posledních mistrů Evropy za sebou se těsně před přestávkou postaral David Silva. 

Anglie otočila nepříznivý výsledek

Angličané v Lublani po poločase prohrávali. Sami neproměnili několik šancí, především aktivní Sterling se v zakončení trápil. Naopak domácí tým se dostal do vedení po úniku Novakoviče, který chytře obhodil Harta. Po přestávce převaha Anglie pokračovala a tentokrát už ji hráči Albionu vyjádřili i gólově. Dvakrát se nádherně trefil Jack Wilshere, který zaznamenal první dvě branky v reprezentační kariéře.

"Je hezké vstřelit první góly za reprezentaci, čekal jsem na ně dlouho. Říkal jsem, že musím góly začít dávat podobně, jako je za Anglii dávali Gerrard, Lampard nebo Scholes," řekl Wilshere. "Asi bych druhou střelu nezkusil, kdybych neskóroval už předtím. Ale po té brance jsem si věřil," dodal záložník Arsenalu.

Slovinci sice dokázali zásluhou Pečnika vyrovnat, jen o dvě minuty později ale rozhodl Wayne Rooney. Kapitán Angličanů dal 48. gól v národním týmu a v historické tabulce střelců své země se dotáhl na druhého Garyho Linekera. Zároveň zajistil Anglii stoprocentní bilanci z kvalifikačních zápasů. Slovinsko se propadlo na třetí místo, přeskočili je Švýcaři, kteří vyhráli 2:1 v Litvě. 

"Už je to dlouho, co Anglie naposledy odehrála celou sezonu bez porážky, a jsme pyšní, že jsme to zase dokázali," řekl Rooney s připomínkou sezony 1990/91, kterou Angličané také odehráli bez prohry. "Teď jen v tom pokračovat v příští sezoně a zajistit si Euro. Jsme tým na vzestupu," dodal.

Rakušané zatím ztratili body pouze remízou se Švédskem, od té doby pětkrát vyhráli. Seveřané na druhém místě ztrácejí nadále čtyři body poté, co i díky dvěma gólům Zlatana Ibrahimovice porazili Černou Horu 3:1. Ve skupině C, kterou vedou bez ztráty body Slováci, vyhrála Ukrajina nad Lucemburskem 3:0.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:

Skupina C:

Ukrajina - Lucembursko 3:0 (0:0) Branky: 49. Kravec, 57. Garmaš, 87. Konopljanka.

Bělorusko - Španělsko 0:1 (0:1) Branka: 45. Silva

Slovensko - Makedonie 2:1 (2:0) Branky: 8. Saláta, 38. Hamšík - 69. Ademi

Skupina E:

Slovinsko - Anglie 2:3 (1:0) Branky: 37. Novakovič, 84. Pečnik - 57. a 74. Wilshere, 86. Rooney.

Estonsko - San Marino 2:0 (1:0) Branky: 35. a 63. Zenjov

Litva - Švýcarsko 1:2 (0:0) Branky: 65. Černych - 69. Drmic, 85. Shaqiri

Skupina G:

Rusko - Rakousko 0:1 (0:1) Branka: 32. Janko.

Lichtenštejnsko - Moldavsko 1:1 (1:1) Branky: 21. Wieser - 44. Boghiu

Švédsko - Černá Hora 3:1 (3:0) Branky: 40. a 44. Ibrahimovic, 38. Berg - 64. Damjanovič z pen

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články