Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Slávistický archivář Zuska: Tučná léta zase přijdou

Praha – Archivář fotbalistů Slavie Praha Karel Zuska je ve funkci téměř jednadvacet let. Za tu dobu zažil mnohé – tři tituly v nejvyšší fotbalové lize, evropské poháry, ale i existenční problémy klubu. Zuska však věří, že s příchodem čínských investorů se Slavii opět blýská na lepší budoucnost. "Písmo svaté říká, že je sedm let hubených a sedm let tučných. Ty hubené byly, tak snad přijdou roky lepší," říká.

Do Slavie ho přivedl jeho kamarád a od 2. února 1995 je tak v klubu v pražském Edenu veden jako archivář. Jak říká, k lásce k fotbalu ho nepřiměla rodina, ale soused z domu. "On míval sportovní obrázkové týdeníky STAR a tam bylo zajímavé povídání o Pláničkovi či Bicanovi nebo hráčích Slavie. STAR třeba psal o osmi hráčích Slavie, kteří byli ve finále mistrovství světa v roce 1934 v Itálii," vzpomíná.

Fotbalová Slavia dnes slaví na den přesně 120 let, Zuska vysvětluje její genesi. "Původně byla od roku 1892 cyklistický sportovní klub. Až v roce 1896 byl na valné hromadě vznesen návrh, aby se ve Slavii hrála také kopaná. Po bouřlivé debatě byl návrh schválen," přibližuje.

Tehdejší vedení klubu sehnalo z pražských gymnázií hráče, kteří založili původní jedenáctku Slavie. "Ta poprvé nastoupila 25. března 1896 na Císařské louce proti AC Praha a vyhrála 6:0. Hned za čtyři dny se hrálo první oficiální derby Sparta – Slavia, v němž sparťani 1:0 vyhráli," říká Zuska. Slavia ale po zápase podala protest a rozhodčí podle tehdy platných předpisů branku neuznal. "Skončilo to 0:0 a od té doby se traduje určitá rivalita mezi těmito kluby," dodává.

Zuska má podchycená veškerá utkání Slavie, která se kdy hrála. "Je jich hodně přes šest tisíc. Evidujeme každého jednotlivého hráče, který nastoupil za A mužstvo – počet utkání, kolik z nich ligových, stejně tak góly," říká.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články