Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavii se vrací Smejkal, v derby ale bude jasným outsiderem

Praha – Ještě nikdy v historii neztráceli fotbalisté Slavie před pražským derby na Spartu 38 bodů. Červenobílé dělí od letenského rivala, vedoucího týmu ligy, třináct příček v tabulce, přesto touží po bodech v boji o záchranu. Věří, že pro ně může být výhodou, že odvěký rival půjde do sobotního duelu v roli velkého favorita. Z mnoha zraněných hráčů se slávistům uzdravil Michal Smejkal, naopak kapitán Karel Piták nebude moci hrát a pásku převezme Marcel Gecov.

Alex Pastoor
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Nepamatuji si takový bodový rozdíl mezi oběma týmy. Sparta je jasný favorit. Roli to hrát může, věřím, že v náš prospěch," řekl sportovní ředitel Slavie Karol Kisel, pamětník derby v obou dresech. Také kapitán Gecov věří, že by role outsidera mohla Slavii sedět. "My můžeme do toho zápasu jít s tím, že od nás lidi nečekají, že soupeře jasně převálcujeme. Většina lidí si myslí opak a to je vždy svazující pro druhé mužstvo. Věřím, že tohle by pro nás doopravdy mohla být výhoda," uvažoval Gecov.

Slavii poprvé do derby povede nizozemský kouč Alex Pastoor. Podobné zápasy už zažil v Nizozemsku a v Turecku. "Na zápas se těším, mám derby rád. Mojí výhodou je, že nejsem tak emotivní, moc se mnou emoce necloumají. Musím analyzovat hru, soustředit se na utkání," řekl Pastoor.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Slavie se chystají na derby

Atmosféru derby zápasů dobře zná z předchozích působišť v Nizozemsku a v Turecku. "V Nizozemsku jsem zažil dvě taková derby - Ajax Amsterodam proti Feyenoordu Rotterdam a Nijmegen proti Arnhemu, což jsou dvě města vzdálená od sebe deset kilometrů. Nejvyhrocenější bylo derby mezi Fenerbahce a Galatasarayem Istanbul," uvedl Pastoor. Bilanci má pozitivní. "Všechna derby si nepamatuji, ale většinu z nich jsem vyhrál," usmál se trenér, který v minulosti vedl Excelsior Rotterdam a Nijmegen. V dalších klubech byl asistentem či koučoval mládežnické týmy.

Varoval ale před tím, aby jeho hráči šli do zápasu příliš namotivovaní. "Důležité je, abych zůstal klidný nejen já, ale i hráči. Samozřejmě emoce vám mohou dát extra impulz, ale nesmíte ztratit hlavu. Pokud budeme schopni kontrolovat své emoce, máme větší šanci na Spartě vyhrát," řekl sedmačtyřicetiletý kouč.

Se Slavií po jediné výhře z pěti ligových kol figuruje Pastoor na čtrnáctém místě tabulky a bojuje o záchranu, zatímco Sparta je suverénně první. Obavy z rozdílného rozpoložení obou celků ale nemá. "Sparta je momentálně nejlepší v lize, ale plán na další zápas nemá nic společného s výsledky. Nebojím se žádného soupeře, ani Sparty. Naopak je to výzva, budeme bojovat," prozradil.

Pražany vedle toho, že jsou jen čtyři body nad sestupovými příčkami, dál trápí i poměrně plná marodka. Mimo hru pro derby zůstanou kapitán Piták, Mario Lička, Martin Dobrotka, Pavel Vyhnal a Tomáš Mičola. "Michal Smejkal už bude určitě k dispozici, u Keegana Ritchieho je to zatím nejisté," dodal Pastoor.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články