Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slavii se vracejí fanoušci, Baník si chce po debaklu spravit chuť

Praha - Šest zápasů nabídne od pátku do neděle program pátého kola první fotbalové ligy. V nedělním šlágru přivítá dosud neporažená Slavia Liberec a poprvé v sezoně se bude moci v domácím duelu spolehnout na podporu skalních fanoušků, kteří přerušili bojkot kvůli stěhování Bohemians 1905 do Edenu. Ve hře se představí i zbývající tři týmy bez prohry - Olomouc, České Budějovice a vedoucí Plzeň. Viktoria bude hájit první místo doma proti Slovácku. Kolo otevře souboj Příbrami s mistrovskou Spartou. Letenští se pokusí vítězně naladit na úterní úvodní zápas předkola Ligy mistrů proti Žilině, i když u Litavky se jim moc nedaří. Z posledních devíti vzájemných duelů tam vyhráli jen v jednom případě. Zápas Ostravy s Olomoucí a pondělní dohrávku mezi Ústím nad Labem a Teplicemi vysílají ČT4, ČT2 a web SportŽivě.cz.

Příbramští umějí Spartu potrápit. Zdolali ji sice jen jednou v historii, polovina z 26 vzájemných soubojů však skončila nerozhodně a také poslední tři duely přinesly remízu 1:1. Středočeši věří, že favorita potrápí i nyní, přestože v neděli v Mladé Boleslavi herně propadli a poprvé v sezoně prohráli. Sparta oba dosavadní venkovní duely v nové sezoně prohrála. Příbrami má navíc co vracet, z posledních devíti zápasů dokázala u Litavky vyhrát pouze jediný. "S Příbramí nemáme v posledních zápasech úplně příznivou bilanci, chceme ji zlomit a vyhrát tam. Přes léto se tam hodně změnilo, ale znovu vychází z defenzivy a protiútoků," uvedl kouč Jozef Chovanec.

V jediném sobotním duelu hostí Ostrava neporaženou Olomouc. Třináct z 34 vzájemných duelů skončilo remízou, ale Baník tentokrát potřebuje bodovat naplno, aby si spravil chuť po čtyřgólovém výprasku na Spartě. Olomouc od úvodu sezony naplňuje střelecké předpoklady. Má druhou nejsilnější ofenzivu, zatím neprohrála a visí na zádech vedoucí Plzni. "Čekám, že Baník bude hrát spíše zezadu a bude to pro nás něco podobného jako v Příbrami, kde jsme museli dobývat zataženou obranu. V tomto směru bychom měli být víc odvážnější," uvedl kouč Zdeněk Psotka.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozvánka na utkání Baník - Olomouc

Úřadující vicemistr Jablonec třikrát po sobě nevyhrál a špatný vstup do sezony podtrhl také epizodním vystoupením v Evropské lize. Reputaci si může vylepšit proti Bohemians 1905, s nimiž doma prohrál jen jednou v historii. Bohemians chtějí navázat na výhru proti Slovácku a potvrdit povedený začátek soutěže. Jablonec ovšem už desetkrát po sobě neporazili. "Se Slováckem jsme podali dobrý výkon a chtěli bychom ho zopakovat. Jablonec má ale dobře poskládaný tým a kouč Komňacký je velký psycholog. V tom je jejich velká síla," upozornil trenér Pavel Hoftych.

Liberec chce na Slavii uhrát první body

Slavia ještě neprohrála a proti Liberci se může poprvé těšit na fanoušky z "kotle", kteří přerušili bojkot. Pražanům se bude podpora hodit, neboť soupeře čtyřikrát za sebou nezdolali a doma vyhráli jen jednou z posledních pěti duelů. Liberec je jedním ze tří týmů, které v nové sezoně stále čekají na výhru. V derby s Jabloncem o ni Slovan přišel pět minut před koncem a s o to větším odhodláním prý míří do Prahy. Na Slavii umí překvapit - bodoval tam ve více než polovině zápasů a v minulých dvou utkáních dal v Edenu vždy dva góly. "Už se potřebujeme nakopnout vítězstvím. Máme na to, abychom to na Slavii dokázali," prohlásil trenér Josef Petřík.

Plzeň vládne lize a nezbrzdilo ji ani vyřazení z Evropské ligy. Viktoria jako jediná vyhrála tři zápasy, nastřílela nejvíc branek a první místo by ráda udržela i po souboji se Slováckem. "Soupeř až dosud těžil body v domácím prostředí a my bychom se vůbec nezlobili, kdyby to platilo i po neděli," prohlásil trenér Pavel Vrba. Slovácko se po prohrách na Spartě a Bohemians nechce potřetí vracet z venkovního zápasu znovu s prázdnou. V Plzni se mu daří bodovat, z pěti duelů ve Štruncových sadech dvakrát vyhrálo a jednou remizovalo.

České Budějovice zvládly úvodní čtyři kola s ambiciózními soupeři bez porážky, připsaly si cennou výhru nad Spartou a dobrou pohodu se pokusí potvrdit proti nováčkovi z Hradce Králové. "Čtyřikrát za sebou jsme neprohráli, a když k nám nyní přijede nováček, veřejnost bude očekávat jasnou záležitost a výhru. Tak to ale samozřejmě nebude, Hradec se nechová jako typický nováček," varoval kouč Jaroslav Šilhavý. Také Východočeši dokázali porazit Spartu, ale v následujících třech kolech si připsali už jen jeden bod za remízu s Bohemians. Naposledy jim uštědřila lekci z produktivity Plzeň.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články